عادت ماهانه یا پریود

عادت ماهانه یا پریود

پریود یا قاعدگی چیست؟ عادت ماهانه یا پریود، بخشی از چرخهٔ دوران قاعدگی است که طی آن برای چند روز خونریزی واژینال خواهید داشت. اما چه نکاتی را در مورد عادت ماهانه باید بدانید؟ در این مطلب با همه چیز در مورد شروع و اتمام پریود و قاعدگی در زندگی خانم‌ها آشنا شوید.

پریود

پریود بخشی از چرخهٔ قاعدگی است که در آن دختران و زنان برای چند روز خونریزی واژینال دارند. برای بیشتر زنان این اتفاق حدوداً هر 28 روز می‌افتد، اما کوتاه‌تر یا بلندتر بودن چرخه‌های قاعدگی معمول است. سیکل قاعدگی طیف 21 تا 40 روز را در بر می‌گیرد.

قاعدگی می‌تواند بین 3 تا 8 روز طول بکشد، اما معمولاً حدود 5 روز ادامه دارد و خونریزی در 2 روز اول شدیدتر است. زمانی که پریود در شدیدترین حالت خود است، خون به رنگ قرمز است. در روزهای سبک‌تر، رنگ خون ممکن است صورتی، قهوه‌ای یا سیاه باشد. 

زنان حدود 30 تا 72 میلی‌لیتر، یعنی در حدود 5 تا 12 قاشق چای‌خوری خون را در طول پریود از دست می‌دهند، اما برخی از زنان خونریزی شدیدتری دارند.

زمان شروع اولین پریود

پریود معمولاً در حدود 12 سالگی شروع می‌شود، اما برخی از دختران آن را زودتر یا دیرتر شروع می‌کنند. تأخیر در شروع قاعدگی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. بسیاری از دختران در سن 16 تا 18 سالگی عادت ماهانه خواهند داشت.

در مورد پریود شدن دخترها بدانید.

محصولات بهداشتی دوران پریود

محصولات بهداشتی خون دفع‌شده در طول قاعدگی را جذب یا جمع می‌کنند. انواع اصلی محصولات بهداشتی عبارتند از:

  • نوار بهداشتی
  • تامپون
  • کاپ قاعدگی

نوار بهداشتی

نوار بهداشتی نوارهایی هستند که یک طرف آنها از مواد جاذبی که خون را جذب می‌کند، ساخته شده است. در طرف دیگر آنها یک لایه چسب وجود دارد که به لباس زیر می‌چسبانید تا آن را در جای خود نگه دارد.

نوار بهداشتی در اندازه‌های مختلفی وجود دارد، بنابراین می‌توانید نوار یا پدی متناسب با سنگینی یا سبکی پریود خود انتخاب کنید. پد بهداشتی روزانه نوعی نوار بهداشتی کوچک‌تر و نازک‌تر است که در روزهایی که پریود بسیار سبک است استفاده می‌شوند.

نوار بهداشتی

تامپون

تامپون‌ها لوله‌های کوچکی از پنبه هستند که آنها را داخل واژن قرار می‌دهید تا خون را قبل از این‌که از بدن خارج شود جذب کند. دو نوع تامپون وجود دارد. تامپون‌هایی که اپلیکاتور دارند و تامپون‌های بدون اپلیکاتور که با انگشت خودتان وارد می‌کنید. در هر دو مورد، یک تکه نخ در یک سر تامپون وجود دارد که با کشیدن آن تامپون را از واژن خارج می‌کنید.

تامپون

همراه بسته‌بندی تامپون‌ها دستورالعمل‌هایی وجود دارد که نحوهٔ استفاده از آنها را توضیح می‌دهد. اگر تامپون به درستی وارد شود، نباید آن را احساس کنید. اگر می‌توانید تامپون را احساس کنید یا درد دارد، ممکن است به درستی وارد نشده باشد.

امکان ندارد تامپون در درون واژن گیر کند یا گم شود. واژن آن را محکم در جای خود نگه می‌دارد و با جذب خون منبسط می‌شود.

تامپون اپلیکاتور

کاپ قاعدگی

کاپ قاعدگی جایگزینی برای نوار بهداشتی و تامپون است. این کاپ از سیلیکون ساخته شده است و داخل واژن قرار می‌گیرد. کاپ‌های قاعدگی به جای جذب خون، آن را جمع می‌کنند. برخلاف نوار بهداشتی و تامپون که پس از استفاده دور انداخته می‌شوند، می‌توان کاپ قاعدگی را شست و دوباره استفاده کرد.

فنجان قاعدگی

 سندرم پیش از قاعدگی 

تغییر در سطح هورمون‌های بدن قبل از شروع پریود می‌تواند باعث تغییرات فیزیکی و عاطفی در زنان شود. این وضعیت را به عنوان سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا تنش قبل از قاعدگی (PMT) می‌شناسند. علائم احتمالی زیادی برای سندرم پیش از قاعدگی وجود دارد، اما علائم رایج عبارتند از:

  • احساس نفخ
  • حساسیت پستان
  • نوسانات خلقی
  • احساس تحریک‌پذیری
  • پوست لکه‌دار یا موهای چرب
  • از دست دادن میل جنسی

این علائم معمولاً با شروع پریود بهبود می‌یابند و چند روز پس از آن ناپدید می‌شوند. همهٔ زنانی که پریود می‌شوند دچار پی‌ام‌اس نمی‌شوند.

تغییرات پریود

پریودهای شما ممکن است تغییر کند. برای مثال، ممکن است طولانی‌تر یا سبک‌تر شوند. این لزوماً به معنای وجود مشکل نیست، اما باید بررسی شود. خونریزی بین قاعدگی، خونریزی بعد از رابطهٔ جنسی یا خونریزی بعد از یائسگی باید توسط پزشک بررسی شود. این خونریزی‌ها ممکن است ناشی از عفونت، ناهنجاری در گردن رحم یا دهانهٔ رحم یا در موارد نادر، سرطان باشد.

اگر رابطهٔ جنسی داشتید و بعد پریود نشدید ممکن است باردار شده باشید. اگر آزمایش خون بارداری دادید و نتیجه منفی بود و تا سه ماه متوالی پریود نشدید، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک علت را بررسی و درمان لازم را توصیه خواهد کرد.

اتمام پریود

چه زمانی پریود متوقف می‌شود؟ قاعدگی تا زمانی که زنان به یائسگی برسند ادامه خواهد داشت. یائسگی معمولاً در اواخر دههٔ پنجم زندگی، یعنی ۴۸ یا ۴۹ سال تا اواسط 50 سالگی اتفاق می‌افتد. در امریکا و انگلستان میانگین سن یائسگی 51 سال و در ایران ۴۹ سال است.

ممکن است طی چند ماه یا چند سال قبل از قطع کامل قاعدگی، دفعات پریود کمتر شود. در برخی موارد چرخه‌های قاعدگی می‌توانند به طور ناگهانی متوقف شوند. 

باردار شدن

فهمیدن زمانی که امکان باردار شدن دارید، یعنی بازۀ باروری ماهانه، می‌تواند دشوار باشد. این بازه تقریباً در زمان تخمک‌گذاری است، یعنی حدود 12 تا 14 روز قبل از شروع پریود بعدی. اما قبل از تخمک‌گذاری، اسپرم می‌تواند بین ۵ تا 7 روز در داخل بدن زن زنده بماند. این بدان معناست که بازۀ باروری تا اوایل چرخهٔ قاعدگی گسترش می‌یابد. با استفاده از یک تقویم پریود می‌توانید زمان شروع پریود و زمان اوج تخمک‌گذاری خود را محاسبه کنید.

اگر تخمک‌گذاری نداشته باشید نمی‌توانید باردار شوید. برخی از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری، مانند قرص‌های ضدبارداری، چسب ضدبارداری و آمپول ضدبارداری، با جلوگیری از تخمک‌گذاری از بارداری پیشگیری می‌کنند.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مربتط