سن نشستن در کودکان: کودک از چند ماهگی میتواند بنشیند؟
نشستن یک نقطه عطف مهم و درخشان در مسیر ایستادن، راه رفتن و سایر مهارتهای حرکتی است که به کودک شما کمک میکند تا راحتتر حرکت کند و جهان جدید اطرافش را کشف کند. در این مطلب با سن نشستن در کودکان آشنا شوید.
سن نشستن کودک
بیشتر کودکان میتوانند پس از شش ماهگی با کمک اطرافیانشان بنشینند و از حدود ۹ ماهگی بدون تکیه دادن برای مدت کوتاهی در حالت نشسته قرار بگیرند و خیلی زود نیفتند. هرچند کودکتان از همان روزهای اول هم با کمک شما میتواند در حالت نشسته به جایی تکیه بدهد، اما نکاتی مثل قدرت و توانایی کنترل سر در این مورد مهم است، پس نیازی نیست کودک شیرخوارتان را زودتر از موعدش به نشستن کامل وادارید.
اما از نظر علمی، اولین نقطهٔ عطف نشستن کودک وقتی است که خود کودک بتواند بدون کمک اطرافیان و به تنهایی بنشیند و در این زمان است که فرزندتان ابتدا نیازمند کمک شماست تا بتواند ابتدا در وضعیت نشسته قرار بگیرد. اما کودکان چه مسیری را تا این نقطه طی میکنند و مراحل نشستن کودک به چه شکل است؟
مراحل نشستن کودک
کودکان شیرخوار از حدود چهار ماهگی یاد میگیرند وقتی روی شکم هستند، با کمک دستهایشان از زمین جدا و روی سینه کمی بلند شوند، یعنی عملی که شبیه حرکت شنا رفتن است. پس از این مرحله و همانطور که در بالا گفته شد، کودک قبل از اینکه بتواند به تنهایی بنشیند، باید بتواند روی سرش کنترل پیدا کند، که بیشتر کودکان در حدود چهار ماهگی به این توانایی میرسند. او یاد میگیرد برای مدت کوتاهی سر خود را بالا بیاورد و بعد در این حالت نگهش دارد. همچنین کودک باید از بازوها، عضلات شکم، کمر و پاها استفاده کند، زیرا تمام این عضلات برای قرار گرفتن در حالت نشسته استفاده میشوند.
غیر از تمام نکاتی که در رابطه با سن نشستن کودک گفته شد، تحقیقات نشان میدهد عوامل بیولوژیکی مانند رشد مغز و بدن و عوامل فرهنگی و محیطی در نشستن کودک نقش دارند و در انتها نیز باید بدانید که هرچند برای رسیدن به نقاط عطف رشد کودکتان، جدولها و اطلاعاتی ثبت شده، اما ویژگیهای حرکتی هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است. به عبارت دیگر، بعضی از کودکان سریعتر و بعضی از آنها کمی دیرتر به مهارت نشستن بدون نیاز به هیچ کمکی از سوی دیگران میرسند.