چگونه از ادرارسوختگی نوزاد پیشگیری کنیم؟
بهترین راه برای جلوگیری از این بثورات پوشک و ادرارسوختگی نوزاد، تمیز و خشک نگه داشتن ناحیهٔ پوشک است. بهترین راه هم برای تمیز و خشک نگه داشتن ناحیهٔ پوشک نوزاد، تعویض بلافاصلهٔ پوشک پس از خیس یا کثیف شدن آن است. اما دیگر نکاتی که باید برای جلوگیری از ادرارسوختگی کودک و کاهش بثورات پوشک روی پوست کودکتان به آنها دقت کنید در قالب چند راهکار ساده در این مطلب آمده است.
زمان تعویض پوشک
یکی از مهمترین راهکارها در برابر این التهاب پوستی، خشک بودن باسن و اندام تناسلی کودک است. بنابراین پوشک کودک را مرتب یا در اولین فرصت پس از خیس یا کثیف شدن عوض کنید و با هر تعویض پوشک، ناحیۀ تناسلی کودکتان را تمیز کنید.
همچنین به یاد داشته باشید در طول خواب شب نیز لازم است در زمان مشخص برای تعویض پوشک اقدام کنید، به خصوص اگر فرزند شما دچار ادرار سوختگی شده است و حتماً این نکته را به مراقبان کودکتان هم یادآوری کنید.
خشک کردن پوست
پوست نوزاد را با حرکت ضربهای و ملایم خشک کنید و هرگز پوست کودک را نسابید. همچنین میتوانید قبل از تعویض پوشک، نواحی زیر پوشک را با سشواری که روی درجۀ کم قرار دارد از فاصلۀ دور خشک کنید. مراقب باشد وقتی پای کودک خیلی خیس است این کار را نکنید، چون ممکن است سردش شود و خیلی بهتر است اگر بگذارید پاهای کودک در هوای آزاد اتاق و خودبهخود خشک شود.
استفاده از پماد
اگر کودک شما مستعد ابتلا به راش پوشک و ادرار سوختگی است، بعد از هر بار تعویض پوشک، یک لایۀ نازک از پماد محافظ پوشک به ناحیۀ کشالۀ ران کودک بزنید. شما حتی میتوانید استفادهٔ همیشگی از پماد را هم در نظر بگیرید، به خصوص اگر کودک پای شما اغلب جوش میزند.
برای زدن پماد و کرم به پای کودکتان، بعد از اینکه پوستش را به آرامی تمیز و خشک کردید، از کرم یا پماد استفاده کنید. همچنین در تعویض پوشک بعدی لازم نیست این لایهٔ محافظ باقیمانده را به طور کامل پاک کنید، زیرا این کار میتواند بیشتر به پوست کودک آسیب برساند.
آزادتر بستن پوشک
پوشک فرزندتان را آنقدری سفت نبندید که هیچ جایی برای گردش هوا وجود نداشته باشد. پوشکهای تنگ از ورود هوا به داخل پوشک جلوگیری میکند، که محیط مرطوب مطلوبی برای بثورات پوشک ایجاد خواهد کرد. پوشک تنگ همچنین میتواند باعث ایجاد ساییدگی در ناحیهٔ کمر یا ران کودکتان شود.
باز گذشتن کودک
زمان بیشتری را برای پوشک نوزاد بدون پوشک بگذارید. در صورت امکان، اجازه دهید کودک بدون پوشک برود. قرار دادن پوست در معرض هوا یک راه طبیعی و ملایم برای خشک شدن آن است. برای جلوگیری از خرابکاریهای کودک هم سعی کنید کودک خود را روی یک حولهٔ بزرگ بگذارید و زمانی که او برهنه است، کمی با او بازی کنید تا حواسش پرت شود و بدون پوشک حرکت نکند.
پوشک خوب
یک پوشک مناسب انتخاب کنید. اگر پوشک فعلی کودک شما پوست او را تحریک میکند، یک برند دیگر را امتحان کنید. همچنین سایز پوشک کودکتان را با توجه به وزن و سایز کودکتان درست انتخاب کنید.
پرهیز از دستمال مرطوب حاوی الکل یا عطر
هنگام تعویض پوشک، پایینتنه و اندام تناسلی کودک خود را با آب ولرم خالی بشویید. اما اگر از دستمال مرطوب استفاده میکنید، باید از دستمال مرطوب فاقد الکل یا عطر، رنگ و بو استفاده کنید. در صورت تمایل به استفاده از صابون برای شستشو نیز، نوع ملایم و بدون عطر صابون بچه را انتخاب کنید.
پرهیز از پودر بچه
بهتر است از زدن پودر بچه به بدن کودک خودداری کنید یا برای جلوگیری از تحریک پوست، اجازه ندهید پودر روی پوست تجمع کند. در هر تعویض پوشک، پودری را که روی پوست تجمع کرده است، به ویژه در چینهای پوست کودک بشویید. همچنین غبار پودر بچه در صورت استنشاق میتواند برای ریههای فرزند شما مضر باشد، پس هرگز در نزدیکی او پودر را کف دست خود نریزید و پودر را مستقیماً از قوطی پودر روی پوست کودک نریزید.
شروع درست غذاهای کمکی
هنگامی که فرزند شما شروع به خوردن غذاهای جامد کرد، این غذاها را یکییکی وارد رژیم غذاییاش کنید و بین معرفی هر غذای جدید، چند روز فاصله بگذارید. این کار کمک میکند بفهمید آیا کودک دچار حساسیت به غذای جدید میشود یا خیر. اگر چنین باشد، میتوانید آن مادۀ غذایی را فعلاً از رژیم غذایی کودک حذف کنید.
شستن کهنه
کهنهٔ بچه را با مواد شویندهٔ حاوی عطر و بو نشویید و از نرمکنندۀ لباس هم استفاده نکنید. هر دوی اینها میتواند پوست کودک را تحریک کند. برای شستوشو از آب داغ استفاده کنید و کهنهها را دو دور آبکشی کنید. همچنین میتوانید برای از بین بردن محرکهای قلیایی، نصف فنجان سرکه را پس از تأیید پزشک، به دور اول آبکشی اضافه کنید.
شیردهی مناسب
تا دو سالگی کودک میتوانید به شیردهی فرزند خود ادامه دهید. بهطورکلی تغذیه با شیر مادر، مقاومت کودک را در برابر عفونتها افزایش میدهد و باعث میشود کمتر نیازمند آنتیبیوتیکها شود که میتواند در ایجاد راش پوشک نقش داشته باشد.
داروی پروبیوتیک
هنگامی که فرزند شما نیازمند مصرف آنتیبیوتیک است، از پزشک در مورد دادن یک داروی پروبیوتیک به کودک هم سؤال کنید. پروبیوتیک باعث افزایش رشد باکتریهای سالم در روده میشود که ممکن است احتمال ابتلای فرزندتان به راش پوشک را کاهش دهد.
شستن دستها و رعایت بهداشت
قبل و بعد از تعویض پوشک کودک، دستان خود را خوب بشویید. شستن دستها میتواند از انتشار باکتری یا مخمرها به سایر قسمتهای بدن نوزاد شما، به خود شما یا سایر کودکان جلوگیری کند.
در آخر نیز، اگر شخص دیگری غیر از شما مراقب کودک است، مطمئن شوید که او اهمیت انجام این اقدامات گفتهشده در این مطلب را برای جلوگیری از ادرارسوختگی کودک میداند و حتماً آنها را رعایت خواهد کرد.