شاید به زودی تمام انواع سرطان‌ معالجه شوند

شاید به زودی تمام انواع سرطان‌ معالجه شوند

به گفتهٔ پژوهشگران «دانشگاه کاردیف» در ولز، بخشی از سیستم ایمنی بدن که به تازگی کشف شده است می‌تواند طوری تغییر یابد که انواع سرطان‌ها را معالجه کند. این گروه از پژوهشگران، شیوه‌ای برای از بین بردن سرطان پروستات، پستان، ریه و سایر سرطان‌ها در آزمایشگاه یافته‌اند. هرچند این یافته‌ها هنوز روی بیماران آزمایش نشده است، ولی محققان می‌گویند که «ظرفیت بالایی» برای این کار و رشد این روند تحقیقی وجود دارد. کارشناسان نیز معتقدند که هرچند این کار پژوهشی در مرحلهٔ ابتدایی است ولی بسیار مهیج است.

سلول تی چیست و چه می‌کند

سیستم ایمنی بدن انسان، سد دفاعی طبیعی در مقابل عفونت‌هاست که به سلول‌های سرطانی نیز حمله می‌کند. دانشمندان به دنبال راه‌های «غیرمعمولی» بوده‌اند که سیستم ایمنی بدن از طریق آن به طور طبیعی به تومورها حمله می‌کند و آنچه که یافته‌اند، سلولی به نام «تی» (لنفوسیت تی) در خون است، یعنی یک سلول سیستم ایمنی که می‌تواند خطر را در بدن شناسایی و برای حذف آن اقدام کند.

فرق این سلول با دیگر سلول‌ها این است که سلول تی می‌تواند به طیف گسترده‌ای از سرطان‌ها حمله کند. دانشمندان معتقدند احتمال دارد که بتوان همهٔ بیماران مبتلا به سرطان را با این شیوه معالجه کرد؛ موضوعی که تا همین دیروز هیچ‌کس باور نداشت امکان‌پذیر باشد. این یافته، دورنمای دست یافتن به شیوه‌ای را که برای همهٔ سرطان‌ها کاربرد داشته باشد، محتمل‌تر کرده‌ است، یعنی یک نوع از سلول «تی» که قادر به از بین بردن بسیاری از انواع سرطان‌ها در میان تمام افراد باشد.

این روند درمانی چگونه است

سلول‌های تی (لنفوسیت تی)، گیرنده‌هایی در سطح خود دارد که می‌تواند ترکیب شیمیایی را تشخیص دهد. گروه پژوهشگران، در آزمایشگاه نوعی سلول «تی» را کشف کرد که گیرنده‌اش می‌تواند طیف گسترده‌ای از سلول‌های سرطانی را پیدا کند و از بین ببرد، از جمله سلول‌های سرطانی ریه، پوست، خون، رودهٔ بزرگ، پستان، استخوان، پروستات، تخمدان، کلیه و دهانهٔ رحم. مسئلهٔ مهم این است که در این شیوه، بافت‌های سالم دست‌نخورده می‌مانند.

این موضوع که سلول دقیقاً چرا به این صورت عمل می‌کند، در حال بررسی است. گیرندهٔ این سلولِ به خصوص با یک مولکول به نام «ام آر یک» که بر سطح هر سلول بدن وجود دارد، تعامل می‌کند. به نظر می‌رسد که مولکول «ام آر یک»، متابولیسم غیرطبیعی سلول سرطانی را به سیستم ایمنی بدن گزارش می‌کند. یکی از پژوهشگران این تحقیق می‌گوید: «ما اولین گروهی بودیم که سلول «تی» که «ام آر یک» را در سلول‌های سرطانی پیدا می‌کند توضیح دادیم؛ کاری که قبلاً انجام نشده و در نوع خود اولین بار است.»

در این شیوه، ابتدا باید نمونه خون بیمار گرفته شود. سپس سلول‌های «تی» از آن مشتق و تغییرات ژنتیکی در آنها اعمال می‌شود تا بتوانند گیرنده‌های یابندهٔ سرطان را بسازند. سلول‌های ارتقایافته می‌توانند در مقادیر زیاد در آزمایشگاه تکثیر شوند و دوباره به بیمار تزریق شوند.

کارشناسان می‌گویند: «هنوز بسیار زود است که بگوییم این درمان در معالجهٔ تمام سرطان‌ها موفق خواهد بود. در حال حاضر این تحقیق در مرحلهٔ پایه‌ای است و هنوز تا اینکه به شکل دارو در اختیار بیماران گذاشته شود، کار زیادی لازم است. اما در این مورد شکی نیست که این یافته بسیار جالب است، هم برای پیشبرد دانش ما دربارهٔ سیستم ایمنی بدن و هم دربارهٔ احتمال تولید داروهای تازه در آینده.» و چه کسی می‌تواند از حتی فکر درمان قطعی این بیماری سرسخت در آینده لبخند نزند؟

مطالب سرطان در زنان را ببینید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید