شروع یادگیری زبان مادری

شروع یادگیری زبان مادری

قبل از اینکه به کمک تحقیقات بدانیم کودکان قبل از تولدشان هم می‌توانند صدای ما را بشنوند، اشتیاق و عشق آدم‌ها به این موجودات کوچولو باعث می‌شد ناخودآگاه با آنها حرف بزنند، برایشان شعر بخوانند و از دنیایی که منتظر آنهاست صحبت کنند. تحقیقات جدید نشان می‌دهند کودک درون شکم شما درست از وقتی که شنوایی‌اش تکمیل می‌شود، یعنی حدود هفتهٔ ۱۸ بارداری، نه تنها می‌تواند صدای شما را بشنود و تشخیص دهد بلکه تلاش می‌کند با شنیدن مدل حرف زدن شما ارتباط برقرار کردن را یاد بگیرد. در این مطلب با آموزش زبان مادری آشنا شوید.

یادگیری زبان مادری قبل از تولد نوزاد

نوزادان در ماه‌های اول زندگی‌شان و حتی قبل از تولد آموختن زبان مادری را آغاز می‌کنند. آنها حتی در روزهای اول تولد واکنش متفاوتی در مواجهه با زبان مادری و زبان‌های دیگر دارند. در یک پژوهش در ارتباط با توان یادگیری زبان در رحم مادر، گروهی از افرادی که در کشور کره متولد و در آلمان بزرگ شده‌اند با گروه دیگری که اصالتاً آلمانی‌زبان بودند مقایسه شدند. پژوهشگر از افراد هر دو گروه خواست تا کلمات کره‌ای را تلفظ کنند. نتایج شگفت‌انگیز بود؛ کودکانی که بلافاصله بعد از تولد به آلمان برده و به فرزندخواندگی پذیرفته شده بودند و تا به حال زبان کره‌ای را نیاموخته بودند، راحت‌تر می‌توانستند کلمات کره‌ای را تلفظ کنند.

عده‌ای از شما که در ماه‌های آخر بارداری هستید، ممکن است با خواندن این مطلب افسوس بخورید که چرا از آغاز بارداری شروع به خواندن شاهنامه و دیوان حافظ برای کوچولویتان نکرده‌اید، ولی نگران نباشید، زیرا او این مدت بیکار نبوده و به مکالمات شما و همسرتان و دیگران بادقت گوش می‌داده است. شما هم می‌توانید برای جبران، از روز تولدش شعر و کتاب خواندن را برای او شروع کنید.

حرف زدن با نوزاد با لحن کودکانه نه تنها می‌تواند لبخند را روی لب‌های کوچکش بنشاند بلکه به یادگیری و رشد مغزی نوزاد کمک می‌کند. در واقع وقتی مادر با لحن کودکانه با نوزاد صحبت می‌کند امواج مغزی هر دو فعال و همسو می‌شوند. فراموش نکنیم که تنها مادر نیست که می‌تواند از این روش صحبت کردن با نوزاد استفاد کند، بلکه پدر، پدربزرگ‌ها، مادربزرگ‌ها و سایر مراقبان نوزاد هم می‌توانند با نوزاد کودکانه صحبت کنند.

یادگیری زبان مادری بعد از تولد نوزاد

اگر منتظر تولد فرزندتان هستید یا کودکتان به تازگی به دنیا آمده است و فکر می‌کنید حرف زدن با نوزادان سخت است، می‌توانید توصیه‌های زیر را مد نظر قرار دهید:

از همین حالا شروع کنید: هیچ‌وقت برای حرف زدن با نوزاد دیر نیست. در دوران بارداری و روزهای اول زایمان ممکن است این مکالمه‌ها یک‌طرفه به نظر بیاید، اما مأیوس نشوید. نوزاد شما به زودی یاد می‌گیرد که به صحبت‌های شما واکنش نشان دهد.

هر طور راحتید شروع کنید: می‌توانید صداهای نوزاد را تقلید کنید یا کارهایی را که انجام می‌دهید بگویید؛ مثلاً: «حالا می‌خوام شیر آب رو باز کنم. وای. چه آب سردی!» همین‌طور می‌توانید چیزهایی را که می‌بینید برای او توضیح دهید: «برگ درخت‌های پارک زرد شدن و با یه باد کوچولو می‌افتند روی زمین.»

کتاب بخوانید: شنیدن داستان‌های کتاب به نوزاد کمک می‌کند جمله را بشناسد. بچه‌ها از حدود شش ماهگی می‌توانند بعضی از کلمات کتاب‌ها را هم بفهمند.

خجالت نکشید: بچه‌ها واقعاً از کودکانه حرف زدن شما به وجد می‌آیند و لذت می‌برند، اما اگر این کار برایتان خیلی سخت است، می‌توانید با لحن و صدای خودتان حرف بزنید.

کلمات را درست ادا کنید: کودکانه حرف زدن الزاماً به معنای غلط تلفظ کردن کلمات یا استفادهٔ نابجا از کلمه‌ها نیست. تغییر لحن و استفاده از کلمات ساده با لحن ریتمیک و آواز می‌تواند تأثیر بهتری روی آموختن کلمات و صداها داشته باشد.

مطالب حرف زدن کودک و جدول زمان‌بندی حرف زدن کودکان را ببینید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط