تأثیر اشعه‌های فرودگاهی و پرتوهای پرواز هوایی در دوران بارداری

تأثیر اشعه‌های فرودگاهی و پرتوهای پرواز هوایی در دوران بارداری

وقتی باردار هستید به دلایل مختلف ممکن است یک سفر ضروری برای شما پیش بیاید و سفر هوایی یکی از سریع‌ترین امکان‌های موجود است. مادران باردار سؤال‌های زیادی در مورد مسافرت با هواپیما دارند که در این مطلب سعی شده است به برخی از آنها پاسخ داده شود.

آیا عبور از دستگاه‌های بازرسی فرودگاه در طول بارداری بی‌خطر است؟

دستگاه‌های ردیاب فرودگاه برای بازرسی مسافران و کشف اشیای غیر مجاز، از میدان مغناطیسی، موج‌های رادیویی بسیار کم‌انرژی یا دزهای جزئی پرتوهای ایکس استفاده می‌کنند. مقدار انرژی مرتبط با قرارگیری در معرض هر کدام از این موارد خیلی کمتر از آن است که برای شما یا جنین ضرری داشته باشد.

ردیاب‌های فلزی از میدان‌های مغناطیسی کم‌شدت برای ردیابی اشیای فلزی استفاده می‌کنند. میدان مغناطیسی یک آهن‌ربا یا مگنت روی یخچال خانه‌ٔ شما ۱۰ برابر قوی‌تر از میدان ایجادشده توسط ردیاب فلزی‌ای است که در فرودگاه از جلوی آن عبور می‌کنید و ۶۰۰ برابر قوی‌تر از میدان ردیاب دستی است.

آیا دستگاه‌های بازتاب امواج فرودگاه برای جنین خطرناک است؟

دستگاه‌های بازتاب امواج از دزهای بسیار پایین پرتوهای ایکس استفاده می‌کند. یک دز پرتوافکنی می‌تواند بر حسب میکروسیورت بیان شود. ۵۰۰ هزار میکروسیورت لازم است تا به یک جنین در حال رشد آسیب برساند. پرتوافکنی ایجادشده توسط دستگاه‌های بازتاب امواج کمتر از یک میکروسیورت است که بسیار کمتر از آن است که بتواند به شما یا کودکتان آسیبی برساند.

آیا در معرض اسکنرهای فرودگاه بودن در باراداری بی‌خطر است؟

اسکنرهای جدید در فرودگاه‌ها موج‌های رادیویی کم‌انرژی را به مسافران می‌تابانند تا اشیای پنهان‌شده را ردیابی کنند. موج‌های رادیویی شکلی از انرژی الکترومغناطیسی و مشابه نور قابل رؤیت هستند اما در هر واحد آنها انرژی خیلی کمتری وجود دارد.

این اسکنرهای دارای موج رادیویی جایگزین واحدهای بازتاب امواج پس‌پراکنش شدند که در سال‌های گذشته به دلیل حفظ حریم شخصی از فرودگاه‌های مختلف دنیا برداشته شدند ولی ممکن است در برخی کشورها هنوز به آنها برخورد کنید.

آیا پرتوهای مختلف در طول پرواز با هواپیما به جنین آسیب می‌رساند؟

به‌طورکلی کلمهٔ «پرتو» حس ترسناکی برای افراد، به ویژه برای زنان باردار دارد اما اصلاً نگران نباشید، زیرا سفر هوایی از این جهت عموماً ایمن تلقی می‌شود. روی زمین باشیم یا در هوا، ما هر روز در معرض پرتوها و تابش‌های یون‌ساز کیهانی هستیم که از خورشید و دیگر ستاره‌ها منشعب می‌شود. روی زمین، اتمسفر کرهٔ زمین تا حدی در مقابل این پرتوها از ما محافظت می‌کند. در ارتفاعات بالاتر، هوا رقیق‌تر است و سطوح پرتوها تاحدی بالاتر است اما معمولاً آن‌قدر بالا نیست که برای یک مسافر گهگاهی هواپیما ایجاد نگرانی کند.

با این حال، سطوح پرتوها می‌تواند در طول شراره‌های خورشیدی یعنی انفجارهای پرتوهای الکترومعناظیس که ناشی از اختلالاتی در اتمسفر خورشید است، بالاتر باشد اما خوشبختانه، شراره‌های خورشیدی نادر هستند و مدت کوتاهی طول می‌کشند.

برخی کارشناسان توصیه می‌کنند که زنان باردار می‌توانند قبل از سفر هوایی وب‌سایت‌های آب‌وهوایی موجود را بررسی کنند و در صورت پیش‌بینی طوفان، سفرشان را یک یا دو روز به تأخیر بیندازند. برخی کارشناسان نیز معتقدند پرتوهای کیهانی می‌توانند ریسک کمی برای کارکنان هواپیماها و کسانی که سفرهای هوایی زیادی دارند ایجاد کنند و پژوهش‌ها برای ارزیابی این ریسک‌ها ادامه دارد. در برخی کشورها، زنان باردار عضو کارکنان پرواز در طول بارداری‌‌شان، به بخش پروازهای کم‌ارتفاع منتقل می‌شوند یا شغلی روی زمین به آنها داده می‌شود. اما برای کسانی که سفرهای هوایی مکرر ندارند، باردار باشند یا نباشند، ریسک ناشی از پرتوهای یون‌ساز در شرایط خورشیدی طبیعی و قابل چشم‌پوشی تلقی می‌شود.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط