خطر برقگرفتگی در کودکان
شوک الکتریکی یا همان برقگرفتگی یکی از حوادث ناخوشایندی است که میتواند در صورت بیاحتیاطی و ایمن نبودن محیط زندگی کودکان پیش بیاید. در این مطلب میتوانید با علل، علائم و کمکهای اولیه در صورت بروز این حادثه آشنا شوید و راههای پیشگیری از برقگرفتگی را نیز بیاموزید.
برقگرفتگی در کودک
اگر کودک جریان برق را با بخشی از پوستش مثلاً با انگشت، پا یا دهانش لمس کند، جریان برق میتواند از بخشی از بدن او عبور کند. این اتفاق با توجه به قدرت و نوع جریان برق و مدت تماس کودک با برق میتواند باعث ایجاد لرزشی لحظهای، سوختگی یا یک آسیب جدی شود.
شوک الکتریکی یا برقگرفتگی میتواند بسیار جزئی باشد و هیچ آسیب درازمدتی در پی نداشته باشد. اما جریان برق قوی میتواند از یک جا وارد بدن کودکتان شود و از جای دیگری خارج شود و به تمام بافتهای موجود در مسیرش آسیب برساند.
علائم برقگرفتگی در کودک
اگر کودکی دچار شوک الکتریکی یا برقگرفتگی شود، ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- سوختگی پوست
- بیحسی یا مورمور شدن
- انقباضات عضلانی
- درد یا ضعف
- سردرد
- اختلال شنوایی
و شوکی که به اندازهٔ کافی قوی باشد میتواند:
- کودک را بیهوش کند.
- تنفس او را قطع کند.
- باعث تشنج یا ایست قلبی شود.
- باعث آسیب به مغز، قلب یا سایر اندامها یا حتی مرگ شود.
علل ایجاد برقگرفتگی در کودک
شایعترین دلایل بروز برقگرفتگی در کودکان کوچک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گاز گرفتن یا جویدن سیمهای برق
- فشار دادن اشیای فلزی به پریزهای برق
- فشار دادن دهان به پریزهای برق
- بازی با سیمهای برق و چراغهای تزیینی
کمکهای اولیه هنگام برقگرفتگی کودک
اگر کودکی دچار برقگرفتگی شد باید چه کار کرد؟ اولین کاری که میکنید این است گه در صورت امکان منبع برق را قطع کنید، سیم را جدا کنید، مدارشکن را قطع کنید یا فیوز را از جعبهٔ فیوز جدا کنید. سپس:
دست زدن به کودک: کودک خود را در حینی که با جریان الکتریکی در تماس است، با دستهای برهنه لمس نکنید و به آبی که جریان برق در آن گردش دارد دست نزنید، وگرنه ممکن است شما هم دچار برقگرفتگی شوید. اگر نیاز دارید که تماس فرزندتان با جریان را قطع کنید، از جسمی که فلزی نباشد و رسانای الکتریکی نباشد، مثل جاروی چوبی یا یک مجلهٔ لولهشده استفاده کنید.
بررسی تنفس کودک: اگر کودکتان دیگر با جریان برق تماس ندارد، تنفس او را بررسی کنید. اگر نفس نمیکشد، از کسی بخواهید با اورژانس تماس بگیرد و در این حین خودتان احیای قلبی تنفسی کودک را انجام دهید. اگر با کودک خود تنها هستید، به مدت دو دقیقه احیای قلبی تنفسی را اجرا کنید و خیلی همزمان با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید؛ اگر اورژانس دیر برسد، شما میتوانید تا اقدام بعدی به صورت شفاهی راهنماییهای مسئول آگاه اورژانس را از پشت خط بشنوید و از او کمک بگیرید. اما اگر احیای دقیق کودک را بلد نیستید، فقط خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید!
بررسی رنگ پوست کودک: اگر تنفس کودکتان خوب است، رنگ پوست او را بررسی کنید. اگر رنگپریده به نظر میرسد، با اورژانس تماس بگیرید. تنفس کودکتان را زیر نظر بگیرید و اگر تنفسش قطع شد، احیای قلبی ریوی را شروع کنید.
ارزیابی سوختگیهای کودک: روی بدنش به دنبال جای سوختگی بگردید. برقگرفتگی میتواند باعث سوختگی جدی شود، حتی اگر سوختگی از بیرون خیلی بد به نظر نرسد، میتواند عمیق و دردناک باشد. سوختگی روی لبها هم ممکن است به راحتی دیده نشود. اگر کودکتان با برق دچار سوختگی شده است، یخ، پماد یا هیچ چیز دیگری روی آن قرار ندهید، مگر اینکه مطمئن باشید سوختگی بسیار جزئی است، در غیر این صورت کودک را سریعاً به اورژانس ببرید.
اگر سوختگی خیلی جزئی است، میتوانید کودک را به مطب پزشکش ببرید. پزشک میتواند سوختگی کودک را تمیز و پانسمان کند و همچنین وجود آسیبهای داخلی را که تشخیص آن برای شما دشوار است، بررسی کند. اگر فکر میکنید کودکتان درد دارد و سن او هم بیشتر از شش ماه است، میتوانید از پزشک برای دادن استامینوفن اطفال یا مسکنهای مجاز سؤال کنید. اگر پزشک فکر کند که ممکن است به اندامهای داخلی کودک آسیب وارد شده باشد، ممکن است برخی آزمایشات را درخواست کند و اگر کودکتان دچار سوختگی شدید یا آسیب داخلی باشد، در بیمارستان بستری میشود.
جلوگیری از برقگرفتگی در کودک
برخی راهکارهای بسیار محسوسی که میتوانید برای محافظت از کودک خود در برابر خطر برقگرفتگیها انجام دهید میتواند به شکل زیر باشد:
- تا زمانی که کودکتان یاد گرفت از پریزهای برق فاصله بگیرد، آنها را با محافظ پریز بپوشانید.
- در صورت امکان وسایل یا مبلمان سنگین را جلوی پریزهای برق قرار دهید.
- سیمهای ساییدهشده و قدیمی را تعویض کنید.
- تمام سیمهای برق را دور از دسترس کودک نگه دارید.
- مطمئن شوید که تمام وسایل خانه استاندارد ایمنی (UL) را دارند.
- وسایل برقی مثل سشوار و اتوی مو را در حمام نگذارید.
- موهای خود را به جای حمام در اتاق خواب خشک کنید.
- مراقب سیم مسواکهای شارژی باشید.
- احیای قلبی تنفسی کودکان زیر یک سال را یاد بگیرید.
- احیای قلبی تنفسی کودکان بالای یک سال را بیاموزید.
- در کلاس کمکهای اولیه نجات کودک در زمان خفگی شرکت کنید.
- هنگامی که با فرزندتان بیرون از خانه هستید، مراقب تیرکهای شکستهٔ برق و سیمهای افتاده روی زمین باشید.
- برای پریزهای حمام، آشپزخانه و حیاط از کلید محافظ جان (GFCI) استفاده کنید. کلید محافظ جان یک قطعکنندهٔ مدار سریعالعمل است که برای خاموش کردن برق در صورت مختل شدن جریان برق طراحی شده است. این ابزارها به جلوگیری از برقگرفتگی در جاهای مرطوب کمک میکند.