۱۰ نکته برای یک شیردهی موفق
اهمیت تغذیهٔ نوزادان با شیر مادر بر کسی پوشیده نیست، اما راهکارهای یک شیردهی موفق چیست؟ علاوه بر اینکه پزشکان و کارشناسان برای ترویج و تشویق مادران به تغذیهٔ کودکشان با شیر مادر تلاش میکنند، بیمارستانهای دوستدار کودک نیز در دستورالعمل خود برای این موفقیت مواردی را رعایت و اجرا میکنند. به عنوان مثال، در این بیمارستانها باید سیاست مدون ترویج تغذیه با شیر مادر در معرض دید کلیهٔ کارکنان نصب شود و به آنها گفته شده باشد، همچنین برای اطمینان از ارتقای کیفیت خدمات، این دستورالعمل به طور مستمر بهروز شود. در واقع این بیمارستانها موظفند به مادران چگونگی یک شیردهی صحیح را یاد بدهند. غیر از اینها، نقش پدران نیز در موفقیت شیردهی به کودک اهمیت خاصی دارد. پس اگر شما به تازگی پدر شدهاید، سعی کنید با مدیریت و کنترل بهتر و صحیح، شرایط آرامش همسرتان را مهیا کنید و برای دادن اعتمادبهنفس به مادر کودکتان و دور کردن او از استرس یک برنامهریزی خوب و کارآمد داشته باشید.
نکاتی برای یک شیردهی موفق
اما بهطورکلی بهتر است ببینیم موفقیت در شیردهی چگونه است و اصلاً از کجا شروع کنیم؟ در شروع بدانید که برای شیر دادن به کودکتان آن هم برای اولین بار باید باحوصله و صبور باشید، نگرانی و استرس را از خودتان دور کنید و هر سؤالی دارید از پزشکتان بپرسید. به منظور کمک میتوانید راهنماییهای زیر را در نظر داشته باشید:
۱. تمامی مادران لازم است در کلاسهای آمادگی زایمان برای یادگیری شیردهی به نوزاد شرکت کنند.
۲. روشها و پوزیشنهای شیردهی را قبل از زایمان از پزشک، پرستارها یا مادران آگاه دیگر یاد بگیرید.
۳. در مورد مزایای تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و موارد مفید شیردهی برای مادر مطالعه کنید.
۴. تماس پوست با پوست را از لحظهٔ تولد و تغذیهٔ نوزاد با شیر مادر را در ساعت اول تولدش شروع کنید.
۵. بعد از تولد کودکتان طبق تقاضای نوزاد و هر زمان که خواست به او شیر بدهید. هرچه بیشتر شیردهی کنید میزان و تولید شیر شما بیشتر خواهد شد.
۶. به دهان و فک نوزاد هنگام مکیدن نوک سینه نگاه کنید تا از سینهگیری درست کودکتان مطمئن شوید و به او برای این کار کمک کنید. همچنین دلایل شیر نخوردن نوزاد را بدانید.
۷. مطمئن باشید یک کودک شیرخوار سالم در شش ماه اول تولد غیر از شیر مادر و قطرهٔ ویتامین در صورت تجویز پزشک، به هیچ غذا یا مایع دیگری نیاز ندارد.
۸. برای شیردهی از بطریها، شیشهشیرهای مختلف استفاده نکنید و انواع پستانک را نیز کنار بگذارید.
۹. درهایی مثل درد بخیهٔ سزارین و درد بخیهٔ پرینه را بیجهت تحمل نکنید و از پزشکتان درخواست مسکن داشته باشید.
۱۰. خوب استراحت کنید و برای شادابی و سلامت خودتان تغذیهٔ کافی و مقوی داشته باشید.
همچنین شما مادر عزیز میتوانید در گروههای آنلاین حمایت از مادران شیرده شرکت کنید و از طریق بیمارستان یا اینترنت، اطلاعاتی در مورد گروههای حامی و مراکز مشاورهٔ شیردهی پیدا کنید. اما غیر از موارد گفتهشده که لازم است شما مادران رعایت کنید، برخی موارد را نیز لازم است بیمارستانی رعایت کند که در آن زایمان میکنید یا این نکات را به شما یادآوری کند. به عنوان مثال، کارکنان مربوطه موظفند غیر از آموزش تغذیه با شیر مادر، چگونگی شیردهی را در صورت برخی بیماریهای مادران، برخی عارضههای شیرخوار یا اشتغال مادر نشان دهند و برای حل مشکلات شیردهی او را کمک و حمایت کنند. امید داریم با رعایت این موارد، شما هم یک شیردهی سالم و بدون دردسر را تجربه کنید.