شیردهی و دیابت بارداری
شیر مادر غذایی ایدهآل برای نوزاد است، زیرا سرشار از مواد مغذی و پادتنهایی است که کودک در حال رشد شما به آن نیاز دارد و اگر شما دچار عارضه یا بیماری خاصی مثل دیابت بارداری هستید، شیردهی برای شما و کودکتان مزایای بیشتر دیگری نیز خواهد داشت که میتوانید در این مطلب با برخی از مهمترین آنها آشنا شوید.
مزایای شیردهی به نوزاد در صورت داشتن دیابت بارداری چیست؟
شیردهی مزایای بالقوهای، در کوتاهمدت و بلندمدت برای مادر و نوزاد دارد که در صورت ابتلا به دیابت بارداری این مزایا هم برای شما و هم نوزادتان بیشتر خواهد بود. برخی از این مزایا شامل موارد زیر است:
تنظیم سطح قند خون: گاهی دیابت بارداری باعث میشود که کودک پس از تولدش، قند خون پایین یا افت قند خون داشته باشد. اگر کودک شما قند خون پایینی دارد، شیردهی با فراهم کردن گلوکزی که به راحتی جذب میشود به افزایش سطح قند خون او کمک میکند.
رشد و کامل شدن دستگاه گوارش کودک: آغوز یعنی همان شیر زردی که سینهٔ شما در چند روز اول پس از زایمان در مقادیر کم تولید میکند، به رشد و کامل شدن دستگاه گوارش کودک کمک میکند، و هضم آن برای کودک شما آسان است.
رفع زردی نوزاد: تغذیه با شیر مادر میتواند به رفع زردی کمک کند، زیرا به بدن کودک شما کمک میکند که بیلیروبین اضافی را با سرعت بیشتری از بدن بزداید. بیلیروبین، رنگدانهای در خون کودک است که میتواند باعث زرد شدن پوست او شود. زردی در نوزاد مادرانی که دیابت بارداری داشتهاند شایعتر است.
پیشگیری از اضافه وزن: تغذیه شدن با شیر مادر همچنین میتواند خطر ابتلا کودک به اضافه وزن که یک عامل خطر دیگر برای دیابت نوع ۲ است در سنین بالاتر را کاهش دهد.
کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲: کودک شما همچنین ریسک بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در سنین بالاتر دارد، اما شیردهی این خطر را کاهش میدهد؛ تحقیقات در این مورد همچنان ادامه دارد.
تعادل هورمونی: شیردهی ممکن است به شما کمک کند سریعتر از دیابت بارداری بهبود پیدا کنید، زیرا هورمونهایی که بدنتان در حین شیردهی تولید میکند میتواند به تعادل سطح قند خون کمک کند.
وزنگیری سالم نوزاد: به نظر میرسد شیردهی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را پس از بارداری کاهش دهد و همچنین ممکن است حفظ وزن سالم پس از تولد نوزاد را آسانتر کند.
اگر نوزاد نیاز به مراقبت ویژه داشته باشد، آیا باز هم میتوان شیردهی کرد؟
جواب مثبت است؛ بله، شما میتوانید به نوزادتان شیر بدهید. اگر کودک شما پس از تولد نیاز به مراقبت بیشتری دارد، مثلاً به دلیل داشتن عارضهٔ خاصی در NICU بستری شده، ممکن است شیردهی به او در ابتدا کمی مشکل باشد، اما دلیلی وجود ندارد که نتوانید با موفقیت شیردهی کنید. اگر کودک شما در چند روز اول نمیتواند به دفعات کافی شیر بخورد، شاید لازم باشد که شیر خود را بدوشید تا سطح تولید شیر را حفظ کنید.
همچنین اگر نوزادتان بلافاصله پس از تولد قادر به گرفتن سینه نیست، نگران نباشید، چون همان چند قطره آغوز سرشار از مواد مغذی که از سینههای شما بیرون میآید برای او کافی است و شما به مرور هم پوزیشنهای مختلف شیردهی را یاد خواهید گرفت. پزشک یا ماما نیز میتواند بهترین راه برای شیردهی اولیه به نوزاد به شما یاد بدهند.