آیا کودکتان در یادگیری ریاضی مشکل دارد؟
آیا ممکن است کودکی در آموختن ریاضی مشکل داشته باشد؟ چگونه بفهمید که کودک شما در زمینهٔ ریاضی به کمک بیشتری نیاز دارد؟ قبل از هر چیز بدانید که یادگیری اعداد و مفاهیم ریاضی پیچیده است و بسیاری از بچهها در این مسیر با مشکلاتی مواجه میشوند. برخی از بچهها فقط باید بر موانع جزئی غلبه کنند، درحالیکه برخی دیگر مشکلات پیچیدهتر و پایدارتری را تجربه میکنند که میتواند نشانهای از مشکل در یادگیری باشد. در این مطلب با این موضوع بیشتر آشنا شوید.
شروع آموختن ریاضی
آیا وقتی کودکتان سعی میکند عدد ۳ را بنویسد، شبیه ۲ میشود؟ آیا وقتی با صدای بلند میشمارد، عدد ۵ را جا میاندازد؟ اگر اینطور است، شاید نگران باشید که او در مهارتهای پایهٔ ریاضی مشکلی دارد. اما اشتباهاتی از این دست در سن شروع دبستان کاملاً طبیعی است. همچنین اگر کودک شما در مقطع پیشدبستانی شروع به درک معنای اعداد کرده است، همیشه آنها را به ترتیب به یاد نمیآورد.
با این حال، اگر فکر میکنید مشکلی وجود دارد، به غریزهٔ خود اعتماد کنید و با معلم فرزندتان صحبت کنید. از آنجا که معلم، فرزند شما را در موقعیتهای مختلف در مدرسه میبیند و میتواند پیشرفت او را با سایر کودکان مقایسه کند، موقعیت خوبی برای دیدن مشکلات احتمالی دارد. همچنین بد نیست اگر در مورد نگرانیهای خود با پزشک متخصص اطفال فرزندتان صحبت کنید.
علائم مشکل کودکان در آموختن ریاضی
بنا بر گفتهٔ کارشناسان، اگر کودک شما رفتارهای زیر را داشته باشد ممکن است در یادگیری مهارتهای ریاضی مشکلی داشته باشد:
- هنگام کار با اعداد گریه میکند یا عصبانی میشود.
- در به خاطر سپردن اعداد مشکل دارد.
- اعداد را برعکس مینویسد.
- در شناسایی اشکال حتی پس از تکرار زیاد مشکل دارد.
- در تشخیص چپ از راست مشکل دارد.
- نمیتواند مراحل مورد نیاز برای حل مسائل سادۀ ریاضی را دنبال کند.
- بدون اینکه تلاش کند، صرفاً اصرار میکند که: «نمیتونم حلش کنم.»
- در مورد تکالیف و امتحانات ریاضی اضطراب دارد.
- نمیتواند مسائل سادۀ جمع یا تفریق را با انگشتانش انجام دهد.
- نمیتواند مسائل سادۀ جمع یا تفریق را در سرش انجام دهد.
- نمیتواند به طور انتزاعی فکر کند. در درک مفاهیمی مانند «بزرگتر و کوچکتر»، «قبل و بعد»، «پیرتر و جوانتر» و غیره مشکل دارد.
- بسیار بیقرار است و نمیتواند بیحرکت بنشیند؛ فقط به خاطر داشته باشید که بسیاری از کودکان پیشدبستانی تا حدی پرتحرک هستند.
حتی اگر فرزند شما بعضی از این مشکلات یا همهٔ آنها را دارد، لزوماً به این معنی نیست که او اختلال یادگیری دارد. ممکن است به این معنی باشد که قبل از اینکه از نظر تکاملی آماده باشد، بیش از حد تحت فشار قرار گرفته است. به همین دلیل مهم است که اگر نگرانیای دارید با معلم فرزندتان صحبت کنید. او برای ارزیابی اولیه بهترین موقعیت را دارد. ممکن است معلم توصیه کند که در خانه بیشتر به او تمرین ریاضی بدهید یا با یک متخصص یادگیری صحبت کنید.