شیردهی و آنفلوانزا
شیردهی و آنفلوانزا همیشه یکی از سؤالات شکبرانگیز برای تمام والدین، به ویژه مادران عزیز است. در این مطلب میتوانید با بیماری آنفلوانزا در زمان شیردهی به کودکتان آشنا شوید.
شیردهی در زمان ابتلا به آنفلوانزا در مادر
تا زمانی که بیمار نشدهاید، میتوانید به شیردهی ادامه دهید. شیر شما آنتیبادیهای مبارزهکننده با بیماریها را فراهم میکند که به ایجاد سیستم ایمنی کودکتان کمک میکنند. اما اگر علائم آنفلوانزا را بروز دادید، اقدامات احتیاطی بیشتری برای محافظت از کودک خود انجام دهید. ایمنترین گزینه این است که شیر خود را بدوشید تا شخص دیگری، مثلاً همسر شما، آن را با شیشهشیر به فرزندتان بدهد.
روشهای محافظت از کودک در صورت ابتلای مادر به آنفلوانزا
وقتی آنفلوانزا گرفتهاید، باید تماس با کودک خود را محدود کنید. علاوه بر اینکه از شخص دیگری میخواهید شیر دوشیدهشدهٔ شما یا شیر خشک را به فرزندتان بدهد، در صورت امکان سعی کنید که قرارگیری کودک در معرض میکروبهای بدن شما از مسیرهای دیگر را محدود کنید. برای مثال:
- قبل از تماس با کودک یا بغل کردن او، دستان خود را با صابون و آب گرم بشویید.
- هنگام شیردهی و بغل کردن کودک یک ماسک باکیفیت بزنید.
- اگر صابون و آب در دسترس نیست، از پاککنندۀ دست با پایهٔ الکل استفاده کنید.
- سطوح خانه، مانند کانتر آشپزخانه، سینکها، کلیدهای برق و دستگیرهٔ درها را مرتب تمیز کنید.
- یک ماسک صورت بزنید. اگر نمیتوانید ماسک بزنید، داخل آرنج یا یک دستمال کاغذی عطسه یا سرفه کنید.
- اگر داخل دستمال عطسه میکنید، آن را دور بیندازید و سپس دستهایتان را بشویید.
- هر زمان که کودکتان را بغل میکنید یا به او غذا میدهید، یک پتوی حولهای تمیز و خشک را بین خودتان و کودک قرار دهید.
- قبل از شیردهی به کودک، سینههای خود را با صابون ملایم و آب گرم کاملاً بشویید.
- تا زمانی که حداقل پنج روز از رفع علائم گذشته باشد، از ظروف غذاخوری، نوشیدنی، دستمال، حوله، تخت، بالش یا پتوی مشترک با دیگران استفاده نکنید.
همچنین با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید که میتوانید داروهای ضدویروسی را استفاده کنید. این داروها میتوانند علائم شما را تخفیف دهند و طول مدت بیماریتان را کاهش دهند که این به معنای احتمال کمتر ابتلا کودک به آن است.
مصرف داروهای آنفلوانزا در زمان شیردهی
بله، ایرادی ندارد که داروهای ضدویروس تجویزشده توسط پزشکتان، از جمله اوسالتاماویر (تامیفلو) یا زانامیویر (رلنزا) را هنگام شیردهی استفاده کنید.
اگر شما در معرض ویروس آنفلوانزا بودهاید و داروهای ضدویروس تجویزشده توسط پزشک را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه مصرف میکنید، تا زمانی که علائم آنفلوانزا را ندارید میتوانید به شیردهی ادامه دهید.
اگر وسوسه شدهاید که داروهای بدون نسخه را برای درمان علائم آنفلوانزا بخورید، جدول تعاملات دارویی و شیردهی در مادرشو را ببینید و از پزشک خود در مورد داروهای بیخطر سؤال کنید.
شیردهی در صورت ابتلای کودک به آنفلوانزا
شیردهی یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای کمک به کودک خود در طول یک بیماری انجام دهید. کودکان هنگام بیماری به مایعات بیشتری نیاز دارند و شیر مادر بهترین گزینه برای آنهاست، زیرا به تقویت سیستم ایمنی بدنشان نیز کمک میکند.
اما اگر هنگام بیماری کودک، در شیردهی به او مشکل داشته باشید، چه کار کنید؟ اگر کودک بیمارتر از آن است که بتوانید به او شیر بدهید، سعی کنید شیر مادر دوشیدهشده را با شیشهشیر، سرنگ یا قطرهچکان به کودک بدهید. اگر کودکتان شیر خشک هم میخورد، مقالهٔ ما دربارهٔ آنفلوانزا و تغذیه با شیر خشک را نیز بخوانید.
محافظت از مادر و کودک در مقابل آنفلوانزا
واکسن زدن بهترین راه برای محافظت از شما و کودکتان در برابر آنفلوانزاست. یک مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و آکادمی طب اطفال معتبر در دنیا توصیه میکند که تقریباً همهٔ افراد، از جمله زنان باردار و مادران شیرده، هر ساله به محض وارد شدن واکسن به بازار در اواخر شهریور ماه و اوایل فصل پاییز، آن را دریافت کنند.
کودک شما احتمالاً حداقل تا شش ماهگی نمیتواند واکسن آنفلوانزا را بزند. اما یادتان باشد اگر شما و سایر بزرگسالانی که اغلب در تماس نزدیک با کودک هستید واکسن آنفلوانزا را بزنید، او شانس بیشتری برای سالم ماندن خواهد داشت.