مادر شدن دختران مجرد ایرانی
بر اساس تصویب لایحهٔ «حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست» معروف به قانون «فرزندخواندگی» سازمان بهزیستی، دختران مجرد ایرانی بالای ۳۰ سال از سال ۱۳۹۲ میتوانند فرزندی را به سرپرستی بگیرند تا مادر شوند و کودکی را از تنهایی و حس غمانگیز نداشتن مادر درآورند. بر اساس اعلام سازمان بهزیستی تا کنون نزدیک به ۲۰۰ دختر ایرانی با همین قانون مادر شدهاند. در این مطلب میتوانید دربارهٔ قانون فرزندخواندگی در ایران و اینکه چطور خانمهای مجرد بالای ۳۰ سال دیگر میتوانند کودکی را به فرزندی بپذیرند بیشتر بدانید.
بندهای قانونی فرزندخواندگی برای خانمهای مجرد در ایران
حدود پنج سال از تصویب قانون جدید فرزندخواندگی در ایران میگذرد اما هنوز بیشتر افراد اطلاع دقیقی از آن ندارند. برای آگاهی بیشتر لازم است با بندهای مختلف این قانون آشنا شوید تا شاید خودتان یا اطرافیانتان بتوانند کودکی را صاحب یک مادر واقعی کنند:
- در بند «ج» مادهٔ ۵ قانون فرزندخواندگی آمده است: «دختران و زنان بدون شوهر، درصورتیکه حداقل ۳۰ سال سن داشته باشند، منحصراً حق سرپرستی اناث را خواهند داشت.»
- همچنین بر اساس تبصرهٔ ۳ همین ماده، «اولویت در پذیرش سرپرستی به ترتیب با زن و شوهر بدون فرزند، سپس زنان و دختران بدون شوهر فاقد فرزند و در نهایت زن و شوهر دارای فرزند است.»
- اما به خانمهای مجرد، کودک زیر دو سال داده نمیشود و آنها باید برای فرزندخواندگی کودک بالای دو سال اقدام کنند.
شرایط گرفتن حق سرپرستی فرزند برای خانمهای مجرد در ایران
اما شرایط خود خانمها و دختران متقاضی بالای ۳۰ سال برای فرزندخواندگی چیست؟ محمد نفریه، مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور شرایط را به شکل زیر عنوان کرده است:
- عدم سوءپیشینه
- نداشتن محکومیت کیفری
- عدم اعتیاد
- دریافت تأییدیهٔ جسمی و روانی از مراجع مربوطه
- داشتن تمکن مالی
- ادای فرائض دینی
بدون شک چون دختران متقاضی بالای ۳۰ سال باید از عهدهٔ تأمین مخارج نگهداری و نیازهای یک کودک بربیایند، باید شغل ثابت و بیمه داشته باشند و درصورتیکه شغل آزاد داشته باشند نیز پس از ارائهٔ جواز کسب و تحقیق بازرسان بهزیستی و تأیید آنها در سایر موارد، مراحل اعطای فرزند به آنها صورت میگیرد. بازرسان و ناظران کلینیکهای مددکاری سازمان بهزیستی نیز دست کم دو بار در سال از فرزند و شرایط زندگی کودک بازدید خواهند کرد.
آمار رسمی مادران مجرد در ایران
طبق گفتهٔ احمد خاکی، معاون اجتماعی بهزیستی تهران که در آبان ماه ۱۳۹۶خبر داده بود، ۴۳۵ دختر برای فرزنددار شدن برگهٔ تقاضا پر کردند که از این تعداد ۱۳۴دختر مجرد توانستند حس مادری را تجربه کنند. تیرماه ۱۳۹۷ محمد نفریه، آمار واگذاری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست به دختران مجرد بالای ۳۰ سال در سال ۱۳۹۶ را ۹۳ دختر مجرد ایرانی اعلام کرد. گرچه هنوز آمار دقیقی از تعداد مادران مجرد در سراسر ایران به دست نیامده است اما بر اساس آمار رسمی منتشرشده از سازمان بهزیستی طی سالهای ۹۶ و ۹۷ میتوان جمعبندی کرد که نزدیک به ۲۰۰ دختر مجرد ایرانی مادر شدهاند و تاکنون بیش از ۴۰۰ تقاضای فرزندخواندگی از سوی زنان مجرد ایرانی مطرح شده است.
در مورد غریزهٔ مادرانه بدانید.