باورهای غلط و درست خواب کودکان شیرخوار
وقتی والدین یک شیرخوار با مشکلات خواب روبهرو و به شدت خسته هستند، ممکن است از دیگران توصیههای و مشاورههای زیادی در مورد نحوۀ خواباندن کودکشان دریافت کنند که البته برخی از این راهنمایی و راهکارها کاملاً غلط است. در این مطلب میتوانید با برخی از باورهای غلط و واقعیتهای علمی در مورد خواب نوزادان آشنا شوید تا با آگاهی از آنها، شما و کودکتان بتوانید راحتتر بخوابید.
باورهای غلط و پاسخ درست و علمی آنها
اول از همه لازم است بدانید که خوابیدن کودک یک معضل غیرقابل حل نیست. این اتفاق نیز مثل خیلی از واقعیتهای دیگر به مرور ساده خواهد شد. اما برای اینکه فرق بین باورها و راهکارهای غلط اطرافیانتان یا مخالفت پدر و مادرتان برای خواب کودک را بدانید که اغلب هم از روی دلسوزی است، نیاز به شناخت و آگاهی و داشتن پاسخ مناسب در ذهنتان دارید. برخی از این باورهای غلط و جواب واقعی و علمی آن شامل موارد زیر است:
نوزادان به برنامۀ روتین قبل از خواب نیازی ندارند: داشتن یک برنامۀ منظم و ثابت قبل از خواب، حتی میتواند برای نوزادان خیلی کوچک هم مفید باشد. شما با این کار، زمینهٔ یادگیری خوابیدن در طول شب را در سن بالاتر برای کودکتان و در نهایت برای خودتان و اهل خانه فراهم میکنید.
نوزادان میتوانند تمام شب را بخوابند: نوزادان چهار تا پنج بار در شب و درست مثل بزرگسالان از خواب بیدار میشوند. نکته این است که بزرگسالان میدانند چگونه دوباره به خواب بروند ولی نوزادان نمیدانند. بیشتر شیرخواران تا شش ماهگی یا بیشتر، همیشه قادر نیستند وقتی در طول شب بیدار میشوند خودشان را بخوابانند و این کاری است که آنها باید به مرور یاد بگیرند.
با زودتر دادن غذای کمکی، نوزاد تمام شب میخوابد: بسیاری از والدین فکر میکنند اضافه کردن سرلاک به شیر کمک خواهد کرد که نوزاد مدت طولانیتری بخوابد، زیرا او سیر میماند اما کارشناسان میگویند اضافه کردن سرلاک به شیر قبل از شش ماهگی کودکتان یک کار بسیار غلط است، چون دستگاه گوارش یک نوزاد کوچک برای هضم سرلاک به اندازۀ کافی بالغ نشده است. به علاوه ممکن است کودک عق بزند یا مخلوط غلیظ را به ریهاش فرو ببرد. همچنین افزودن زودهنگام مواد جامد به رژیم غذایی کودک ممکن است باعث ایجاد آلرژی غذایی شود.
کودک را در یک صندلی یا تاب در حال نوسان خوب میخوابد: چند دقیقه ماندن در یک تاب کودک یا صندلی فنری میتواند یک کودک بهانهگیر را آرام کند اما اجازه ندهید که این به یک عادت تبدیل شود. این کار نه تنها ممکن است کودک را برای به خواب رفتن به حرکت وابسته کند، بلکه خوابیدن در یک صندلی یا تاب در حال نوسان، کودک را در خوابی سبک نگه میدارد. این به معنای آن است که او خواب عمیق و آسودهای را که نیاز دارد نخواهد داشت. اهمیت این موضوع به این دلیل است که مغز در زمان خوابی عمیق است که هورمونهای رشد و نمو را منتشر میکند.
اگر کودک در طول روز چرت نزند، شبها بیشتر میخوابد: حذف کردن چرتهای روزانه میتواند با خسته کردن بیش از حد کودک، خواب شبانهاش را مختل کند و هنگامی که یک کودک بیش از حد خسته باشد، ممکن است نتواند برای به خواب رفتن آرام شود. یک کودک بیش از حد خسته، شب را آشفتهتر میخوابد و صبح روز بعد، زودتر از زمان مناسب بیداریاش بیدار میشود. نوزادان برای خواب خوب شب به چرتهای روز نیاز دارند و هرچه بزرگتر میشوند، نیاز به چرت روزانۀ کمتری دارند.
برخی از کودکان ذاتاً بدخواب هستند: خوشخواب بودن و راحت خوابیدن را میتوان به تمام کودکان آموزش داد. اگر کودکی بزرگتر است، آموزش او ممکن است بیشتر طول بکشد و به تلاش بیشتری هم نیاز داشته باشد، اما در نهایت هر کودکی این توانایی را دارد که بیاموزد خودش و بدون نیاز به شما به خواب برود.