سندرم التهابی چند سیستمی یا سندرم میس در کودکان چیست؟
سندرم التهابی چند سیستمی یا سندرم میس میتواند به دنبال واکنش نسبت به کووید ۱۹ در بدن برخی اطفال و کودکان ایجاد شود. سندرم میس بیماری است که در آن قسمتهای مختلف بدن از جمله قلب، ریهها، کلیهها، مغز، پوست، چشمها یا اندامهای دستگاه گوارش میتوانند ملتهب شوند. در این مطلب با برخی از علائم و نکات ضروری در رابطه با بیماری میس آشنا شوید.
سندرم میس چیست؟
سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان یا سندرم میس (MIS-C)، شرایط شدید متعاقب ابتلا به بیماری کووید ۱۹ است. هرچند درگیری کرونا در بیشتر بچهها عموماً به صورت یک بیماری خفیف است اما در برخی کودکان هم میتواند منجر به درگیری چند سیستم از بدن مثل قلب، ریه، عروق خونی، کلیه، سیستم گوارش، مغز، پوست و چشم شود.
خوشبختانه این سندرم نادر است و اکثراً در کودکان بهبود خواهد یافت اما عوارض این سندرم میتواند در صورت درمان نشدن به آسیب دائمی در قلب، ریه، کلیه یا در موارد شدید منجر به مرگ شود.
علم هنوز نمی داند که چه چیزی باعث ایجاد سندرم میس میشود. با این حال، بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم میس، ویروسی دارند که باعث ایجاد بیماری کرونا میشود یا به تازگی در اطراف فردی مبتلا به کرونا قرار داشتهاند.
همچنین از ماه ژوئن سال ۲۰۲۰، یعنی خرداد سال ۱۳۹۹، چند گزارش و مواردی مثل یک سندرم التهابی چند سیستمی مشابه را در بزرگسالان (MIS-A) گزارش کردهاند و CDC همچنان در حال بررسی سندرم میس در کودکان است که یک عارضهٔ نادر اما جدی در ارتباط با کووید ۱۹ به شمار میرود.
بیماری میس چه علائمی دارد؟
سندرم میس در هر زمانی از ابتلا به بیماری کرونا میتواند رخ دهد اما غالباً دو تا شش هفته بعد از ورود ویروس کرونا مشاهده میشود که بسیار شبیه بیماری کاوازاکی است. موارد زیر برخی از علایٔم بیماری سندرم میس است:
- تب
- ضایعات پوستی
- لب و زبان قرمز و متورم
- دست و پای قرمز و متورم
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- ضربان تند قلب
- تنفس تند
- چشمان قرمز
- بیحالی شدید
- خستگی مفرط
- درد شکم
- استفراغ
- اسهال
- گردن درد
و توجه داشته باشید که همهٔ کودکان علائم یکسانی ندارند. پس اگر فرزند شما هر کدام از این علائم هشداردهندهٔ اضطراری زیر یا علائم مربوطهٔ بالا را نشان میدهد، به یک پزشک یا اورژانس اطلاع دهید:
- مشکل تنفس
- درد یا فشار در قفسهٔ سینه که از بین نمیرود
- سردرگمی و گیجیای که قبلاً وجود نداشته است
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- رنگ مایل به آبی یا کبود در لبها یا صورت
- درد شدید شکم
علت بروز این علائم نیز تشدید پاسخ سیستم ایمنی به ویروس کروناست که متعاقب آن مواد التهابی شدید در سراسر بدن ترشح و وارد عمل میشود. بنابراین، در صورت بروز این علائم، مراجعهٔ سریع و درمان پروسهٔ التهابی اهمیت بسیار بالایی دارد.
سندرم میس چطور تشخیص داده میشود؟
پزشکان ممکن است آزمایشات خاصی را برای یافتن التهاب یا سایر علائم بیماری انجام دهند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش خون
- عکسبرداری از قفسهٔ سینه
- سونوگرافی قلب یا اکوکاردیوگرام
- سونوگرافی شکم
پزشکان ممکن است از داروها یا مایعات برای بهتر شدن کودک شما استفاده کنند و مراقبتهای لازم دیگری را هم انجام دهند و از داروهای مختلف برای درمان التهاب استفاده کنند. بیشتر کودکانی که به MIS-C مبتلا میشوند، نیاز به معالجه در بیمارستان دارند و برخی از آنها باید در بخش مراقبتهای ویژهٔ کودکان تحت درمان قرار گیرند.
سندرم میس در بین کدام کودکان بروز میکند؟
این بیماری متأثر از نوع شدید یا خفیف کووید ۱۹ نیست، سندرم میس به دنبال آزاد شدن موادی مثل سایتوکاینها در بدن ایجاد میشود و علایٔم شوکمانند در کودک ایجاد میکند، نمیتوان پیشبینی کرد که این بیماری در کدام دسته از کودکان بروز پیدا میکند، بنابراین قابل پیشگیری نیست و خانوادهها باید با آگاهی کامل نسبت به علائم آن هوشیار باشند.
سندرم میس گاهی در بین کودکان سالم نیز بروز میکند، در ابتدای بروز این سندرم، کودکان مبتلا به علت نارسایی قلبی فوت میکردند ولی خوشبختانه بعد از شناخت این بیماری و به کارگیری درمانهای مؤثر، میزان مرگ و میر بسیار کاهش یافته است.
بروز این علایٔم از پیک دوم کرونا در کشور، یعنی حدوداً تیرماه و همچنین در پیک سوم به وفور مشاهده شد، به شکلی که در ماههای آبان و آذر علت عمدهٔ بستری بیماران در بخشهای کرونا سندرم میس بود که خوشبختانه با فروکش کردن اپیدمی، تعداد موارد بستری ناشی از این سندرم نیز کمتر شد، اما پزشکان همچنان نگران پیکهای بعدی بیماری و افزایش میزان بستری کودکان هستند.
چگونه از کودکتان در برابر سندرم میس محافظت کنید؟
مهمترین راه جلوگیری، بر اساس آنچه اکنون در مورد MIS-C میدانیم، پیشگیری از ابتلا به ویروس کروناست، یعنی اجرای پروتکلهای بهداشتی و انجام اقدامات روزمره برای جلوگیری از ابتلای کودک و کل افراد خانواده به کروناست، یعنی فاصلهٔ اجتماعی را به شدت رعایت کنید، تا جای ممکن بیرون نروید و خودتان و کودکانتان حتماً ماسک بزنید.
یادتان باشد در صورت بروز علائم، مراجعهٔ سریع و درمان پروسهٔ التهابی اهمیت بسیار بالایی دارد.