آشنایی کودک با لیوان سوراخدار یا لیوان نیدار آموزشی
لیوان آموزشی یک وسیلهٔ ساده و مفید است که پیششروع خوبی برای آشنایی کودک شما با یک لیوان معمولی است. اما بعضی از بچهها ممکن است از گرفتن این لیوانها امتناع کنند و آنها را دوست نداشته باشند. در این مطلب میتوانید با راهحلها و راهکارهایی آشنا شوید که در پذیرفتن این لیوانهای مخصوص کودک و نیدار از طرف بچهها مؤثر بوده است.
راهکارهای معرفی لیوان نیدار به کودک
برخی کودکان خیلی زود لیوان نیدار را میگیرند، برای برخی دیگر کمی طول میکشد تا به آن عادت کنند و برخی هم هرگز حاضر به استفاده از آن نمیشوند. اما چند نکته در مورد معرفی لیوان نیدار به کودک وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- با لیوانی شروع کنید که دهانی نیمانند روی در آن نرم و خمشدنی باشد، زیرا برای کودک آشناتر از یک دهانی پلاستیکی سفت است.
- به کودکتان نشان دهید که چطور لیوان را تا دهانش بالا ببرد و آن را کج کند تا مایع به دهانش بریزد.
- به او نشان دهید که دهانی سوراخدار لیوان چیزی مثل نوک سینه است. دهانی را آرام با سقف دهانش تماس دهید تا رفلکس مکیدن او تحریک شود.
- به کودک کمی فرصت بدهید و تا وقتی خوردن از لیوان را یاد میگیرد، بهتر است در آن فقط آب بریزید تا زیاد کثیفکاری نشود.
- اگر کودکتان فوراً آن را قبول نکرد، چند روز یا یک هفته صبر کنید و بعد دوباره امتحان کنید.
- انواع مختلفی از لیوان آموزشی کودک با انواع مختلفی از دهانی و نی وجود دارد. این لیوانها خیلی گران نیست، پس اگر کودکتان اولی را قبول نکرد میتوانید چند نوع دیگر را برای امتحان به او بدهید تا نوع مناسب فرزندتان را پیدا کنید.
راهکارهایی برای تشویق کودک به گرفتن لیوان نیدار
کودکان دلایل مختلفی برای رد کردن لیوانهای نیدار دارند و البته هیچ قانونی وجود ندارد که بگوید او باید حتماً از این لیوانها استفاده کند. اما اگر شما میخواهید کودکتان از لیوان آموزشی استفاده کند میتوانید راهکارهایی را که در زیر معرفی شده است امتحان کنید:
لیوان را با ترفند جایگزین شیشهشیر کنید: برخی والدین تنها با جایگزین کردن لیوان نیدار به جای شیشهشیر، موفق به قبولاندن آن به کودک شدهاند، پس یک سرشیشه را بدون شیشه در دهانش بگذارید و بعد از اینکه شروع به مکیدن کرد، آن را با نیِ لیوان آموزشی جایگزین کنید. همچنین میتوانید برای امتحان قبل از اینکه لیوان را به کودک بدهید، نی را به شیر مادر یا شیر خشک آغشته کنید.
جایگزین کردن لیوان را در میان یک وعده تغذیه انجام دهید: اگر او از شیشهشیر شیر میخورد، نیمی از شیر خشک یا شیر مادر همیشگی را در شیشهشیر به او بدهید و وقتی شیشه خالی شد، برای ادامۀ تغذیه از لیوان نیدار استفاده کنید. هنگام شیر خوردن از لیوان نیدار نیز بهتر است او را همانند زمان تغذیه با شیشهشیر در آغوشتان بگیرید.
دهانی نیدار را تغییر دهید: برخی لیوانها درهایی دارد که به قدری در جلوگیری از ریختن مایع کارآمد هستند که نوشیدن از آنها زحمت زیادی دارد. اگر کودکتان نی را میمکد اما چیزی به دهانش نمیریزد، سعی کنید سوپاپ آن را بردارید؛ البته اگر لیوان کودک شما از این سوپاپها دارد که قابل جدا کردن است و جریان مایع را کنترل میکند. اگر مفید نبود بهتر است لیوانی با یک دهانی راحتتر تهیه کنید.
لیوان را بدون در به کودک بدهید: ابتدا به کودکتان یاد بدهید که از لیوان نیدار، بدون گذاشتن در آن استفاده کند. هر بار فقط یک یا دو قاشق مایع در آن بریزید و به او کمک کنید که لیوان را به دهانش ببرد. وقتی این کار را یاد گرفت و فهمید که در لیوان مایع وجود دارد، در لیوان را بگذارید و اگر لیوان سوپاپ دارد در مرحلۀ آخر آن را اضافه کنید.
یک نی را امتحان کنید: برخی لیوانها یک نی باریک متصل به خود لیوان دارد ولی برای برخی از کودکان این نیها که کنار لیوان قرار میگیرد راحتتر از نیهای بزرگتری هستند که روی در لیوان است. اگر کودکتان مکیدن از یک نی باریک را یاد بگیرد ممکن است راحتتر بتواند مکیدن از نی بزرگ روی در لیوان را بیاموزد.
دیگر نوشیدنیها را امتحان کنید: برخی کودکان از لیوان نیدار آب یا آبمیوه مینوشند اما شیر خشک یا شیر مادر را نمینوشند. یادتان باشد به کودکی که شش ماه یا کمتر دارد آبمیوه ندهید و برای کودکان بزرگتر از شش ماه و کودکان نوپا هم آبمیوه را به حداکثر ۱۲۰ میلیلیتر در روز محدود کنید.
انجام این کار را به کودک نشان دهید: یک لیوان نیدار تمیز بردارید و بگذارید کودک ببیند که شما از آن مینوشید. گاهی تقلید صدای مکیدن تنها کاری است که باید انجام دهید تا کودک بفهمد که باید از آن بمکد. فقط حواستان باشد که یک لیوان تمیز به او بدهید. داشتن لیوان مشترک با کودکتان میزان باکتریهای خرابکنندۀ دندان را در دهانش افزایش میدهد.