نیش زدن و گزیده شدن کودک توسط حشرات
برای کودکان، گزیده شدن و نیش خوردن توسط حشرات تجربهای رایج است و بیشتر بچهها معمولاً واکنش خفیفی به آن نشان میدهند. اما گاهی نیز ممکن است کودک شما به نیش برخی حشرات آلرژی داشته باشد که در این صورت لازم است علائم این واکنش آلرژیک را بشناسید. در این مطلب میتوانید با گزیدن و نیش خوردن کودک توسط حشرات و راهکارهای درمانی آن آشنا شوید.
نیش زدن و گزش کودک
حشرات سمی زهر سمی خود را از طریق نیش به بدن ما تزریق میکنند، اما حشرات غیرسمی، از راه گزش و گزیدن و برای تغذیه از خون ما استفاده میکنند. پشه، خرمگس، کنه و بعضی از عنکبوتها اغلب تنها باعث ایجاد خارش یا سوزش اندک و ورمی جزئی میشوند، اما نیش زنبورها میتواند دردناک باشد؛ البته تحمل نیش یک پشه برای بزرگسالان هم ناراحتکننده است. بنابراین، واکنش فرزند شما به میزان حساسیتش به آن حشرهای که توسط آن گزیده شده است ارتباط دارد.
اگر فکر میکنید ممکن است کودک شما به نیش یا گزش حشرهای خاص واکنش آلرژیک نشان دهد، مقالهٔ ما در مورد واکنش آلرژیک کودک به نیش حشرات را بخوانید.
درمان گزیدگی در کودک
اگر نیش حشره هنوز داخل پوست کودک است، آن را با ناخن یا گوشهٔ چیزی به محکمی و ضخامت یک کارت اعتباری از پوستش خارج کنید. بیرون کشیدن آن با انگشتان یا موچین میتواند سم بیشتری را به بدن فرزندتان وارد کند. بعد آن ناحیه را کاملاً با آب و صابون بشویید.
میتوانید با استفاده از یک کمپرس یخ، لوسیون کالامین یا خمیر تهیهشده از جوش شیرین و آب، هر گونه ورم یا خارش را تسکین دهید. اما به یاد داشته باشید که اگر محل نیش نزدیک به چشمها یا اندام تناسلی کودکتان است، از کالامین یا خمیر جوش شیرین استفاده نکنید.
اگر به نظر میرسد فرزندتان خیلی ناراحت و بیقرار است، از یک پزشک یا اورژانس ۱۱۵ کمک بگیرید. اگر کودکتان شش ماهه یا بزرگتر باشد، میتوانید در مورد مصرف آنتیهیستامین، استامینوفن یا هر مسکن دیگری و دز مصرفی مناسب برای تسکین خارش کودکتان از یک پزشک اطفال سؤال کنید، اما هرگز به کودک خود آسپرین ندهید، زیرا میتواند یک بیماری نادر اما بالقوه کشنده به نام سندرم ری ایجاد کند.
نیش یا گزش حشرات و ابتلا به عفونت در کودک
نیش یا گزش حشرات میتواند طی چند روز عفونی شود، به ویژه اگر فرزندتان آن را خارانده و خراش داده باشد. برای جلوگیری از خاراندن پوستش، به کوتاه نگه داشتن ناخنهای فرزندتان، به ویژه در طول ماههای تابستان دقت کنید. اگر متوجه ورم یا ناحیهٔ قرمز و رو به گسترشی در اطراف محل نیش شدید، یا اگر کودکتان تب دارد، با پزشک کودک تماس بگیرید، چون گاهی ممکن است تصمیم به تجویز آنتیبیوتیک نیاز باشد.
همچنین اگر یک کنه کودک شما را گزید، گوش به زنگ علائم بیماری لایم، یعنی یک راش دایرهای یا یک حلقه در اطراف محل نیش باشید. اگر متوجه این علامت آشکار شدید، کودک خود را فوراً به مطب پزشک ببرید.
پیشگیری از نیش خوردن یا گزیده شدن کودک
بیشتر مواد دافع حشرات که با برچسب ایمن برای استفاده در نوزادان و کودکان خردسال عرضه میشوند، در دور نگه داشتن پشهها نسبتاً موفق هستند ولی در هر صورت لازم است قبل از خرید و استفاده، نظر پزشک کودکتان را جویا شوید. بعد از تأیید پزشک نیز خودتان بروشور محصول را بخوانید تا مطمئن شوید برای کودکان بیخطر است. توجه داشته باشید که مواد دافع حشرات برای استفاده در کودکان کوچکتر از دو ماه توصیه نمیشوند. همچنین اقدامات زیر میتواند به پیشگیری از گزیده شدن توسط حشرات کمک کند:
- هنگام بیرون رفتن از خانه به کودک خود لباسهایی با رنگ روشن بپوشانید که تا حد ممکن پوستش را بپوشانند.
- اما از پوشاندن رنگهای جیغ و طرحهای گلدار به او خودداری کنید.
- اگر او را به خارج از شهر و جنگل میبرید، شلوار بلند به او بپوشانید و پاچههای آن را داخل جورابهایش بگذارید.
- اجازه ندهید کودکتان پابرهنه بیرون برود.
- از صابونها یا لوسیونهای معطر که برخی از حشرات را به خود جلب میکند برای کودک استفاده نکنید.
- از محلهای مشخص زندگی حشرات دوری کنید. برای مثال از آب راکد، چمن یا علفهای بلند، باغچههای گل، غذای بدون درپوش و سطلهای زبالهٔ در باز دور بمانید.
- هنگام غذا خوردن در بیرون از خانه ظروف غذایتان را دربسته نگه دارید.
- به فرزندتان بیاموزید که سعی نکند حشرات در حال پرواز را با دست بزند.
- توریهای پارهٔ در و پنجرههای خانه را تعمیر یا عوض کنید.
- روی صندلی کودک، مینیپارک، آغوشی کولهای یا روی کالسکهٔ کودک هنگام بیرون رفتن از خانه پشهبند استفاده کنید.
- سعی کنید بدن حیوانات خانگی خود را عاری از کک نگه دارید.
اگر هم قصد سفر به خارج از کشور را دارید، لازم است بدانید که در برخی از کشورها، پشهها، مگس، کک و سایر حشرات ناقل بیماریهای جدی مانند مالاریا و تب زرد هستند. پس حدوداً سه ماه پیش از سفر، از پزشک کودکتان بپرسید که آیا فرزند شما به واکسن یا داروهای تجویزی در صورت گزیده شدن نیاز دارد یا خیر، تا در صورت گزش هنگام مسافرت، از ابتلا به این بیماریها جلوگیری کند.
همچنین در صورت مسافرت به بخشهایی از جهان که دیگر بیماریهای منتقله توسط حشرات مانند زیکا، تب دِنگی و چیکونگونیا شیوع دارند، در مورد چگونگی تأثیر این بیماریها و دیگر بیمایهای ناشی از گزش پشه تحقیق کنید تا شناخت کافی از این موارد داشته باشید.