چطور به کودک کمک کنید تا از نظر احساسی با موضوع کنار بیاید
بچهها وقتی بزرگتر میشوند ممکن است نسبت به شبادراری، شرمندگی و خودآگاهی بیشتری داشته باشند. بنابراین، والدین باید به احساسات جریحهدارشده هم رسیدگی کنند. در این مطلب با نحوهٔ حمایت عاطفی از کودکتان در مورد شبادراری و اینکه چطور به کودکتان کمک کنید تا از لحاظ عاطفی با موضوع کنار بیاید آشنا شوید.
وقتی بچهها به خاطر شبادراری احساس بدی به خود دارند
هر قدر هم به کودک اطمینان دهید که خیس کردن رختخواب چیزی است که قادر به کنترل آن نیست و تقصیر او نیست، باز هم ممکن است احساس شرمساری و خجالت کند. برای رفع نگرانیهای خود و فرزندتان، لازم است با جملات رایجی که بچهها در این مورد میگویند آشنا باشید تا بتوانید از او حمایت و مشکل را کم کنید. اگر کودک شما میگوید:
«من چرا اینجوریام؟»
به کرات اطمینان بدهید که شبادراری کودک کاملاً طبیعی است و بدن بعضی از بچهها برای خشک ماندن در شب به زمان بیشتری نیاز دارد. به شیوه و زبان خودتان در مورد خیس کردن رختخواب تأکید کنید که «این تو نیستی، بلکه بدن توئه»، «تو رختخواب رو خیس نمیکنی. فقط بدنت داره آروم و سر فرصت آماده میشه که شب تو رو برای دستشویی رفتن بیدار کنه». اگر شما با خیس کردن رختخواب راحت و بیخیال برخورد کنید، شانس اینکه فرزندتان نیز همین کار را بکند بسیار بیشتر است.
«چرا فقط من رختخوابم رو خیس میکنم!»
به او اعداد واقعی بدهید. مثلاً بگویید ۲۰ درصد از کودکان پنج ساله، ۱۰ درصد از بچههای هفت ساله و ۵ درصد از بچههای ۱۰ ساله شبادراری دارند. اعداد را به شکلی که کودکتان میفهمد توضیح دهید. یعنی مثلاً وقتی میگوییم ۱۰ درصد در هفت سالگی، این یعنی یک کودک از هر ۱۰ کودک و این رقم کمی نیست، پس اوضاع طبیعی است، چون این بدان معناست که احتمالاً در کلاس او بچههایی با همین مشکل وجود دارند.
«من نمیتونم شب بمونم جایی، چون بقیه میفهمن!»
غیبت از رویدادهای اجتماعی شبانه برای بچهها اتفاق سختی است. نگرانیهای فرزند خود را تصدیق کنید و سپس چند راهحل عملی مانند همراه بردن لباس زیر یکبارمصرف و کیسهٔ پلاستیکی زیپکیپ و گذاشتن آنها در کیسهخوابش را به او ارائه دهید.
«به کسی نگو رختخوابم رو خیس کردم!»
به کودک خود اطمینان بدهید به کسی که لازم نباشد نمیگویید، اما اشاره کنید که گاهی مهم است که به بزرگسالان دیگری که میتوانند کمک کنند بگویید. برای مثال پدربزرگ و مادربزرگش اگر شب را در خانهٔ آنها بماند. یادآوری کنید که بستگان، والدین دوستان و معلمان احتمالاً بچههای دیگری را که شبادراری دارند، میشناسند و میتوانند به حریم خصوصی او احترام بگذارند.
وقتی بچهها نگرانند که به خاطر خیس کردن رختخواب مسخره شوند
مسخره شدن و حتی فقط ترس از مسخره شدن در مورد شبادراری از نگرانیهای موجه بچههاست. اگر کودک شما میگوید:
«میترسم اگه بچهها بفهمن رختخوابم رو خیس کردم مسخرهام کنن!»
در صورت تحقق بدترین ترسش به او کمک کنید تا راهکارهایی برای مقابله با تمسخر پیدا کند. یادآوری کنید که بچهها برای واکنش گرفتن مسخره میکنند، بنابراین نادیده گرفتن شخص مسخرهکننده و دور شدن از او میتواند روش مؤثری برای متوقف کردن تمسخر و آزار باشد. اگر دوست دارد چند جواب متقابل را آماده داشته باشد، سناریوهای مسخره شدن را در خانه بازی کنید. هرچه احساس آمادگی بیشتری داشته باشد، حفظ آرامش برایش راحتتر خواهد بود. تمرین میتواند به کودکتان کمک کند تا به اندازهٔ کافی اعتماد به نفس داشته باشد که بتواند چیزی سرسری و بیخیال بگوید و به کار خود ادامه دهد.
به عنوان مثال، او به یک دوست میتواند بگوید: «این اتفاق برای خیلی از بچهها میافته. تو آدم خوبی هستی، برای همین من میدونم مسخرهام نمیکنی، درسته؟» اگر کودک دیگری لباس زیر یکبارمصرف او را وقتی شب جایی مانده است کشف کند، میتواند بگوید: «آره، من این لباسها رو میپوشم، چون خوابم سنگینه و بعضی وقتها بدنم من رو برای دستشویی رفتن بیدار نمیکنه».
«نمیخوام برم مدرسه!»
وقتی کودکی که صبحها معمولاً خوشحال است، پاهایش را روی زمین میکشد، از دلدرد مرموزی شکایت میکند، مشکلات درسی پیدا میکند یا میخواهد فعالیتهای فوق برنامه را کنار بگذارد، ممکن است مورد تمسخر یا قلدری قرار گرفته باشد. به آن بیاعتنایی نکنید و نگرانیهای او را ناچیز نشمرید. سعی کنید بفهمید چه خبر است. با معلمها صحبت کنید تا ببینید آیا چیزی مشاهده کردهاند یا نه و از آنها پیشنهاد و راهنمایی بخواهید.
«خواهرم منو مسخره میکنه، خسته شدم!»
اگر واقعبینانه نگاه کنید، احتمالاً نمیتوانید بچههای دیگر خود را از مسخره کردن خواهر یا برادرشان به دلیل خیس کردن رختخواب منع کنید، اما میتوانید هر زمان که لازم باشد تکرار کنید که خانهٔ شما یک «منطقهٔ تمسخر ممنوع» است.
همچنین اگر طعنه و تمسخری بیان شد، با خواهر یا برادر متخلف صحبت کنید. بپرسید خودشان از مسخره شدن چه حسی پیدا میکنند. توضیح دهید که خیس کردن رختخواب به معنای «نینی کوچولو» بودن برادر یا خواهرش نیست، فقط به این معناست که بدن او برای خشک ماندن در طول شب به زمان بیشتری نیاز دارد. روی این موضوع تأکید کنید که چقدر مهم است که هرگز خواهر یا برادر خود را در مورد شبادراری در مقابل کودکان دیگر مسخره نکنند.
دیگر مطالب شبادراری در کودکان را ببینید.