هفتهٔ سوم ماه سوم بعد از زایمان
شما حالا در هفتهٔ سوم از سومین ماه بعد از زایمان خود هستید. در این مطلب میتوانید با وضعیت هفتگی زندگی مادر و رشد کودک در هفته سوم از ماه سوم تولدش آشنا شوید.
زندگی و احساسات مادر
شاید در این هفته بد نباشد به پیشگیری از بارداری مجدد فکر کنید. این سؤال برای برخی از مادران پیش میآید که آیا در حین شیردهی امکان باردار شدن وجود دارد؟ اگر پس از زایمان هنوز پریود نشدهاید، باز هم احتمال باردار شدنتان وجود دارد؟ و باید بدانید که پاسخ هر دو سؤال مثبت است.
برخلاف باور بسیاری از زنان، شیردهی به تنهایی یک روش پیشگیری از بارداری نیست و تخمکگذاری شما قبل از اولین دورهٔ قاعدگی ممکن است شروع شود، بنابراین وقتی قدرت باروری بدن بازمیگردد شما هیچ علائمی دریافت نمیکنید. به همین دلیل است که باید به محض شروع مجدد رابطهٔ جنسی از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده کنید، مگر اینکه بخواهید دوباره طی این دوره باردار شوید. اگر در ملاقاتهای پس از زایمانتان با پزشک که در حدود هفتهٔ پنجم تا ششم انجام میشود، با پزشکتان در این مورد صحبت کاملی نداشتهاید، میتوانید حالا از او خواهید همهٔ گزینههای شما برای پیشگیری از بارداری را برایتان توضیح دهد.
اما برای شروع لازم است بدانید که شما لزوماً نمیتوانید از همان روش قبل از بارداریتان برای پیشگیری از بارداری خود استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر از یک دیافراگم استفاده میکردید، ممکن است الان به سایز متفاوتی از دیافراگم نیاز داشته باشید. اگر قبل از باردار شدن از یک روش هورمونی مثل قرص یا چسب استفاده میکردید و در حال حاضر شیردهی میکنید، ممکن است به ترکیب هورمونی متفاوتی که تنها حاوی پروژسترون است نیاز داشته باشید. کاندوم میتواند انتخاب خوبی برای مادران شیرده باشد، زیرا تأثیری روی شیر مادر نمیگذارد و استفاده از آن راحتتر از خوردن روزانهٔ قرص در ذهن میماند. به علاوه، کاندوم مسئولیت پیشگیری از بارداری را با همسرتان تقسیم میکند.
رشد و زندگی کودک
این روزها احتمالاً حرکات کودک شما کمی هماهنگتر شده است. شما متوجه خواهید شد که حرکات نامنظم و خشک دست و پای کودک جای خود را به حرکات نرمتر و موزونتری دادهاند. به کودک فضای کافی برای کشش و حرکت دادن دست و پایش بدهید. یک پتوی نرم روی زمین پهن کنید و اجازه دهید هر طور میخواهد حرکت کند. این حرکتها میتواند به کودک کمک کند عضلات در حال رشد خود را تقویت کند و انعطافپذیری و قدرت کشسانی آنها را بالا ببرد. وقتی او را روی شکم میخوابانید، پاهای خود را به عقب فشار میدهد که اولین گام در آمادگی برای سینهخیز رفتن است.
در رابطه با موارد مربوط به سلامت کودک لازم است بدانید که والدین باید بتوانند هر زمان که احساس نیاز میکنند، روز یا شب، با پزشک کودک تماس بگیرند. وقتی با پزشک تماس میگیرید، آرامش خود را حفظ کنید و تا جای ممکن شرح کاملی از علائم به پزشک بدهید. توضیح دهید که هر علامت خطری کی شروع شده، چه مدت طول کشیده است و هر اتفاق غیرمعمولی را اطلاع دهید. اگر کودک به تازگی نزدیک شخص بیماری بوده است، باز هم پزشک را در جریان بگذارید. قبل از تلفن زدن، دمای بدن کودک را اندازه بگیرید. همچنین اگر کودکتان دارویی میخورد به آن اشاره کنید و اگر او هر گونه عارضهای دارد آن را به پزشک یادآوری کنید. هر یک از نشانههای زیر با توجه به شدت، طول مدت و علائم همراه آن ممکن است نشانهٔ یک بیماری باشد. پس در صورت مشاهدهٔ هر کدام از آنها نوزاد، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- تشنج
- مشکلات تنفسی
- تغییر اشتها
- تغییرات نگرانکننده در خلقوخوی کودک
- عدم توانایی برای نگه داشتن مواد غذایی در معده
- مدفوع شل و غیرطبیعی
- کاهش تعداد پوشکهای خیس
- حساسیت پوستی ادامهدار
- ترشحات چشم و گوش
- گریهٔ غیرمعمول و طولانی
از آنجا که تب در کودکان زیر سه ماه خطرناکتر است، اگر کودک تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر دارد، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. درجه حرارت بدن بسته به اینکه چگونه آن را اندازهگیری کنید؛ از مقعد، گوش، زیر بغل یا روی پیشانی متفاوت است. پس روش اندازهگیری را نیز به پزشک بگویید. همچنین هیچ دارویی به کودکتان ندهید و اگر هر نوع داروی تببری به او دادهاید، حتماً پزشک را در جریان بگذارید.