هفتهٔ سوم بعد از زایمان
دو هفته از زایمان شما گذشته است و شما کمکم در حال بازگشت به زندگی عادی خود هستید. نوزاد شما نیز در هفتهٔ سوم از زندگی خود قرار دارد. در این مطلب میتوانید با هفتهٔ سوم زندگی مادران پس از زایمان و مشکلات احتمالی آنها در طول این هفته و چگونگی رشد نوزاد در هفتهٔ سوم تولد در طول این هفته آشنا شوید.
زندگی و احساسات مادر
به عنوان کسی که به تازگی مادر شده، طبیعی است که تا حدی از لحاظ عاطفی احساس آسیبپذیری کنید. حداقل ۶۰ تا ۸۰ درصد از تازهمادرها گرفتگی خلق پس از زایمان را تجربه میکنند که شکل خفیفی از افسردگی بعد از زایمان است که باعث گریان بودن، اضطراب، مشکلات خواب، تحریکپذیری و بدخلقی میشود.
در واقع، دلایلی منطقی وجود دارد که چرا در حدود نیمی از تازهمادرها گرفتگی خلق پس از زایمان را تجربه میکنند. در طول هفتههای اول حضور نوزاد در خانه، محرومیت از خواب، بهبود از زایمان، نیازهای مراقبت از نوزاد، بیتجربگی در مورد نوزادان و نداشتن کمک کافی از دیگران میتواند بسیار اضطرابآور باشد. تغییرات هورمونی شدیدی که پس از زایمان رخ میدهد نیز میتواند در حالات روحی شما تأثیر بگذارد، به ویژه اگر سابقۀ سندرم پیش از قاعدگی شدید دارید. موارد زیر ممکن است به شما کمک کند:
با اطرافیانتان صحبت کنید: آگاهی از این موضوع که این احساسات طبیعی است میتواند به شما کمک کند. فکر خوبی است که احساسات خود را با کسانی که دوستشان دارید و به آنها اعتماد میکنید مثل همسرتان، پدر و مادرتان، یکی از اقوام یا یک دوست نزدیک در میان بگذارید. صحبت کردن با دیگر مادرها هم در فضای مجازی یا در زندگی واقعی میتواند به شما کمک کند که بدانید تنها شما نیستید که این حالات روحی را دارید.
زمانی را به خودتان اختصاص دهید: از همسر خود یا یکی از نزدیکانتان بخواهید کنار نوزاد بماند تا شما بتوانید به دیدن یک دوست بروید، به خرید بروید یا به شکلی تفریح کنید. حتی نشستن در بیرون از خانه یا قدم زدن با نوزاد در هوای تازه میتواند مفید باشد.
کارهای غیرضروری خود را فراموش کنید: به یاد داشته باشید که شما اکنون در زمان استراحت بعد از زایمان خود هستید. پس بهتر است از این هفتهها برای تقویت روابط خود با خانوادهتان استفاده کنید.
اما اگر این احساسات بیش از چند هفته ادامه یافت، لازم است با پزشک خود صحبت کنید، زیرا برخی از مادران ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان شده باشند که یک عارضهٔ جدیتر است. علل افسردگی پس از زایمان به طور کامل و قطعی شناخته نشده است، اما هیچ گونه ارتباطی با شایستگی شما به عنوان یک مادر و مهارت شما در انجام کارها ندارد. علائم افسردگی پس از زایمان شامل اضطراب شدید، حملات هراس، تغییر در عادات غذایی مثل پرخوری یا از دست دادن اشتها، بیخوابی و افکاری در مورد صدمه زدن به خود یا کودکتان است. پس اگر هر یک از این علائم را داشتید، لازم است همسرتان یا یکی از بستگان نزدیک را در جریان بگذارید یا فوراً با پزشک خود تماس بگیرید تا کمک لازم را دریافت کنید.
رشد و زندگی نوزاد
رحم شما محیط گرم و راحتی بود و کودک برای تطبیق با مناظر، صداها و حسهای مختلف زندگی در خارج از بدن شما به زمان نیاز دارد. ممکن است هنوز قادر به تشخیص شخصیت خاصی در کودک خود نباشید، زیرا او بیشتر وقت خود را صرف ورود و خروج از حالتهای مختلف خوابآلودگی، هوشیاری آرام و هوشیاری فعال میکند. تنها راهی که نوزاد برای برقراری ارتباط میداند از طریق گریه است، اما شما میتوانید از طریق صدا و لمس خود با او ارتباط برقرار کنید. او اکنون صدای شما را میشناسد و میتواند آن را در میان صدای دیگران تشخیص دهد. نوزاد شما احتمالاً دوست دارد که در آغوش گرفته شود، نوازش شود، بوسیده و لمس شود، ماساژ داده شود و در آغوش شما در خانه بچرخد.
در مورد مراقبتهای پزشکی نوزادان ممکن است از خودتان بپرسید که نوزاد را چند وقت یک بار نزد پزشک ببرم؟ برای دریافت کامل پاسخ میتوانید مقالهٔ ما در مورد معاینات و ملاقاتهای نوزاد بعد از تولد را بخوانید.
همچنین در حدود هفتۀ دوم بعد از تولد نوزاد، لازم است مراقب بروز برخی از خطرات احتمالی در نوزاد باشید و از آنها پیشگیری کنید. یکی از این خطرات در نوزادان، احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS است. سندرم مرگ ناگهانی نوزاد که گاهی مرگ گهوارهای نامیده میشود، هنگامی رخ میدهد که یک کودک زیر یک سال به طور ناگهانی و بدون هشدار قبلی و معمولاً هنگام خواب میمیرد. اگرچه سندرم مرگ ناگهانی نوزاد علت اصلی مرگومیر در میان نوزادان یک ماهه تا یک ساله است اما باز هم نادر است. برای کاهش دادن خطر مرگ ناگهانی نوزاد هنگام خواب، راهکارهایی وجود دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- نوزاد را همیشه به پشت بخوابانید.
- وسایل اضافی در تخت کودک نگذارید.
- لباس زیادی هنگام خواب به کودک نپوشانید.
- هرگز در اطراف کودک سیگار نکشید.
همچنین برای اطلاعات کامل و بیشتر میتوانید مطلب راههای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را بخوانید تا با تمام روشهای پیشگیری از این اتفاق به خوبی آشنا شوید.