همه چیز در مورد بارداری، زایمان و بعد از زایمان

همه چیز در مورد بارداری، زایمان و بعد از زایمان

ناآگاهی، ندانستن و بدتر از آن مطلعه نکردن، ریشه و علت بسیاری از مشکلات و اضطراب‌های ما در دوران بارداری است. به همین دلیل، تیم مادرشو در مطالب و اپلیکیشن بارداری مادرشو خود سعی دارد تا با جمع‌آوری نکات مفید بتواند نگرانی‌های شما و خانواده‌تان را در دوران بارداری برطرف کند. این حقیقت را فراموش نکنید که دانستن بیشتر باعث حذف اضطراب در زندگی خواهد شد، پس هرگز این گفته را باور نکنید که ندانستن همراه با آرامش است، چون ناآگاهی عواقب بیشماری دارد که گاهی جبران‌پذیر نخواهد بود.

پیش از بارداری

باردار شدن به آگاهی و آمادگی احتیاج دارد. با انجام اقدامات قبل از بارداری می‌توانید برای آغاز یک بارداری سالم آماده شوید و از طریق یک برنامه‌ریزی دقیق، ساده و مشخص جهت انجام مراقبت‌های لازم، با اطمینان بیشتری برای بچه‌دار شدن اقدام کنید.

آمادگی برای بارداری

یک بارداری سالم نیازمند آمادگی‌های کافی پیش از اقدام به بارداری است. شما می‌توانید با مراقبت و آمادگی برای بارداری، وضعیت سلامت خود را مشخص کنید و با افزایش سطح اطلاعات خود در رابطه با زمان مناسب برای اقدام به بارداری و شناخت نشانه‌های تخمک‌گذاری احتمال باردار شدن خود را افزایش دهید.

مراقبت قبل از بارداری

بارداری نیازمند داشتن بدنی سالم و آماده است. مراقبت‌های قبل از بارداری به مادر کمک خواهد کرد تا قبل از باردار شدن، از سلامت و آمادگی بدن خود آگاه شود. پزشک با انجام معاینات و آزمایش‌های لازم، وضعیت سلامت شما را بررسی می‌کند و مکمل‌های مورد نیاز شما را نیز تجویز خواهد کرد. همچنین داشتن رژیم غذایی مناسب، مضطرب نبودن، ورزش قبل از باردار شدن و ترک محصولات دخانی پیش از بارداری می‌تواند ضمن حفظ سلامت مادر و جنین در طول بارداری، قدرت باروری مادران را نیز افزایش دهد.

ناباروری

فاصلۀ زمانی بین اقدام به بارداری تا باردار شدن در افراد مختلف با توجه به سن، وضعیت جسمی و سبک زندگی آنها متفاوت است. ناباروری دلایل و عوامل مختلفی دارد که به مرد، زن یا هر دو نفر مربوط می‌شود. در روند تشخیص ناباروری، پس از ملاقات با پزشک متخصص، آزمایش‌های تشخیص ناباروری درخواست داده می‌شود که هر یک شرحی از وضعیت باروری زنان و مردان را ارائه می‌دهد.

روش‌های درمان ناباروری در ایران به صورت کامل و پیشرفته وجود دارد، اما انتخاب یک روش مناسب برای درمان ناباروری با سن، وضعیت جسمی شما و همسرتان و همین‌طور علت ناباروری در ارتباط است. همچنین پیش از انتخاب یک روش درمانی، بهتر است نسبت به هزینه‌های درمان ناباروری شناخت لازم را داشته باشید.

بارداری

مادر شدن با شروع تغییرات بارداری آغاز خواهد شد. ممکن است بسیاری از زنان در مورد این دوران نگرانی‌هایی داشته باشند، اما با شناخت کافی از وضعیت سلامت دوران بارداری و توجه به شیوهٔ زندگی سالم می‌توانید بارداری راحتی را تجربه کنید و در نهایت شاهد تولد کودک سالمی باشید.

مراقبت‌های بارداری

مراقبت‌های بارداری، سلامت مادر و جنین را در طول بارداری و پس از آن تضمین خواهد کرد. انجام آزمایش‌های دوران بارداری برای اطمینان از داشتن یک بارداری بی‌خطر و طبیعی ضروری است. با مراجعه به پزشک متخصص و انجام معاینات لازم، سلامت بارداری شما تأمین خواهد شد ولی لازم است در رابطه با خودمراقبتی نیز اطلاعات کافی داشته باشید.

در کنار این موارد، وزن‌گیری مادر یکی از موارد شایان توجه و به معنای رشد صحیح کودک و سلامت زنان در دوران بارداری است که در مورد هر خانمی متناسب با ویژگی‌های جسمی و سبک زندگی او پیش از بارداری متفاوت خواهد بود.

تقویم هفته به هفته بارداری

جواب بارداری شما اکنون و در این زمان مثبت است. نشانه‌ها و علائم بارداری، قابل مشاهده و زمان آن رسیده است تا شما به عنوان یک مادر باردار دربارۀ تغییرات بدن و رشد کودک خود نیز شناخت کامل‌تری داشته باشید. با افزایش اطلاعات در رابطه با زمان معاینات، آزمایش‌ها، سونوگرافی‌ها و مراقبت‌های لازم هر هفته می‌توانید از هفته به هفتهٔ بارداری و مراحل رشد جنین خود مطلع شوید تا برای داشتن یک بارداری سالم و روند مطلوب آن، به جنبه‌های سلامت و زندگی خود توجه دقیق‌تری داشته باشید.

سه ماه اول بارداری

سه ماهۀ اول بارداری، درواقع آغاز شکل‌گیری و رشد جنین شما خواهد بود. با آشنایی از مراحل و چگونگی رشد جنین از هفتهٔ چهارم تا هفتهٔ چهلم رشد و کامل شدن کودکتان می‌توانید آگاهی بیشتر و دقیق‌تری در مورد تغییرات بدن مادر در طول این سه ماه که از هفتهٔ چهارم بارداری تا هفتهٔ سیزدهم را شامل می‌شود به دست بیاورید و اطلاعات بیشتری در مورد آزمایش‌های لازم سه ماههٔ اول بارداری کسب کنید. همچنین شما می‌توانید با داشتن اپلیکیشن بارداری مادرشو، تمام هفته‌های بارداری و رشد جنینتان را با تصویر ببینید و در موردش نکات مهمی را بخوانید.

سه ماه دوم بارداری

از هفتۀ چهاردهم تا هفتۀ یست و هفتم بارداری را سه ماهۀ دوم بارداری می‌نامند. روند تغییرات بدن مادر در سه ماهۀ دوم بارداری بیشتر و واضح‌تر می‌شود. اندام‌های بدن کودک شکل گرفته است و در انتهای سه ماهۀ دوم، او صدای مادرش را خواهد شنید. علاوه بر آشنایی قدم به قدم با روند رشد جنین و تغییرات بدن مادر لازم است برای داشتن یک بارداری طبیعی و سالم به عوارض بارداری، رعایت سبک زندگی سالم، انجام معاینات و آزمایش‌های لازم توجه داشته باشید.

سه ماه سوم بارداری

با شروع سه ماهۀ سوم بارداری که از هفتهٔ بیست و هشتم بارداری تا هفتهٔ چهلم بارداری را شامل می‌شود، تغییرات بدن مادر کاملاً مشخص می‌شود و رشد کودک نیز کامل‌تر خواهد شد. با نزدیک شدن به زمان زایمان، با کسب اطلاعات دربارۀ رشد کودک در سه ماهۀ آخر بارداری و با توجه بیشتر به تغییرات و نشانه‌های بدنتان و همچنین رعایت خودمراقبتی‌ها می‌توانید با علائم غیرعادی و خطرساز آشنا شوید و برای انجام مراقبت‌های پزشکی و درمانی لازم اقدام کنید.

عوارض شایع بارداری

در دوران بارداری، سختی‌ها و اختلالاتی همراه با تغییرات جسمی و روحی برای زنان باردار به وجود خواهد آمد. عوارض شایع دوران بارداری شامل عوارض جسمی مانند کمردرد بارداری و عوارض روحی مانند اختلالات خلقی و اختلالات خواب است. با آگاهی از این عوارض و استفاده از راهکارهای مناسب برای برطرف کردن آنها می‌توانید شدت این عوارض را در روند بارداری خود کاهش دهید.

بارداری پرخطر

حاملگی پرخطر به معنای وجود بیماری‌ها، عوارض شدید و مشکلاتی است که ممکن است حتی منجر به سقط جنین نیز شود. برخی از عوارض بارداری، شرایط پیچیده و خطرسازی ایجاد می‌کند که می‌تواند سلامت مادر و کودک را تحت تأثیر خود قرار دهد. برای مثال فشار خون حاملگی، پره‌اکلامپسی و خونریزی واژینال می‌تواند برخی از عوامل یک زایمان زودرس باشد.

بیماری‌های مختلف نیز در دوران بارداری می‌تواند سلامت مادر و جنین را در شرایط پرخطری قرار دهد. شناخت بیماری‌های عفونی و راه‌های پیشگیری از ابتلا به آنها کمک خواهد کرد تا شناخت بهتری در رویارویی با چنین خطراتی داشته باشید. آشنایی با برخی بیماری‌های زمینه‌ای مانند تیروئید و دیابت نیز در کنترل و مدیریت بهتر این بیماری‌ها بی‌تأثیر نخواهد بود.

تغذیهٔ بارداری

همراهی دو موضوع تغذیه و ورزش از اصلی‌ترین بخش‌های سبک زندگی سالم در دوران بارداری است. شما در کنار مشورت با پزشک با شناخت مواد غذایی سالم مورد نیاز مادر، مکمل‌های دوران بارداری و پرهیزهای غذایی می‌توانید الگوی مناسبی برای تغذیهٔ دوران بارداری خود در نظر بگیرید و دربارهٔ نحوۀ مصرف مایعات و دم‌نوش‌ها نیز آگاهی دقیق‌تری داشته باشید.

زیبایی و تناسب اندام در دوران بارداری

آگاهی از ورزش‌های مناسب دوران بارداری و حفظ تناسب اندام نیز به صورت مستقیم در سلامت شما تأثیرگذار است. انجام پیوسته و متعادل ورزش‌های دوران بارداری، شناخت تمرینات ورزشی برای کاهش درد و آگاهی از تأثیر تقویت ماهیچه‌های شکم، عضلات کمر و ماهیچه‌ها و عضلات لگن می‌تواند در وضعیت جسمی و روحی شما هنگام زایمان و پس از آن تأثیر بسزایی داشته باشد. البته نباید فراموش کنید که توجه به ممنوعیت‌های ورزشی دوران بارداری نیز برای حفظ سلامت شما و کودکتان ضروری است.

در کنار تغذیهٔ مناسب و ورزش بهتر است به مراقبت از پوست و مو در بارداری نیز توجه کنید، چون تغییر در وضعیت پوست و موی خانم‌ها، بخشی از تغییرات ظاهری بدن در دوران بارداری است و همچنین استفاده از روش‌های مناسب برای حفظ زیبایی و سلامت پوست از لحاظ جسمی و روحی برای مادران اهمیت زیادی دارد. بدین منظور لازم است ضمن رعایت مراقبت‌های لازم برای نگهداری از پوست، با محصولات آرایشی مناسب، رسیدگی به ناخن‌ها و از بین بردن موهای زاید نیز آشنا شوید.

وضعیت شغلی در دوران بارداری

مسائل مربوط به کار کردن در دوران بارداری دغدغه بسیاری از زنان شاغل است. طی این دوران، شغل و بعد اجتماعی زندگی زنان با تغییراتی همراه خواهد بود. این تغییرات به دنبال مشکلات جسمی و روحی این دوره می‌تواند باعث خستگی و حساس شدن مادر شاغل یا به وجود آمدن دشواری‌هایی در محیط کار شود. توجه به سلامت بدن و مدیریت سختی‌های محیط کار به شما کمک می‌کند تا حس بهتری نسبت به شغلتان داشته باشید. همچنین با آگاهی از اثر موارد خطرساز محیط کار و قوانین کاری دوران بارداری مثل مرخصی زایمان به سلامت خود و فرزند آینده‌تان بیشتر اهمیت دهید.

رابطهٔ جنسی در دوران بارداری

رابطۀ جنسی در دوران بارداری می‌تواند علاوه بر حفظ سلامت مادر و جنین، نیازهای عاطفی و جنسی زوج‌ها را نیز تأمین کند. در دوران بارداری، زندگی جنسی شما ممکن است تغییر ‌کند ولی با افزایش اطلاعات در ارتباط با رابطۀ جنسی دوران بارداری، موارد منع رابطۀ جنسی و آشنایی با بخشی از تغییرات زندگی جنسی مردان پس از پدر شدن، نگرانی‌های شما در این مورد کاهش خواهد یافت.

زایمان

دغدغۀ بزرگ شما با نزدیک شدن به ماه‌های آخر بارداری، تولد کودک و انتخاب درست روش زایمان خواهد بود. داشتن یک زایمان مطلوب نیازمند شناختی از پیش تعیین‌شده است. پس بهتر است با مطالعه و شناخت، دید گسترده‌تری از زایمان طبیعی و زایمان سزارین داشته باشید و با آگاهی از مشکلات احتمالی هنگام زایمان و برنامه‌ریزی مناسب، راحت‌تر به استقبال تولد فرزند خود بروید.

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی، قدیمی‌ترین روش تولد نوزاد است که به دلیل اثر مطلوب در بهبود سریع مادران و روند بهتر رشد نوزادان و سلامت آنها، نسبت به عمل سزارین برتری دارد. با شناخت علائم آغاز زایمان می‌توانید اطلاعات دقیقی نسبت به درد‌های زمان زایمان داشته باشید. همچنین آگاهی از روند زایمان طبیعی به شما کمک می‌کند تا روش‌های کاهش درد زایمان را بهتر بشناسید و آمادگی بیشتری برای آن داشته باشید.

زایمان سزارین

امروزه تمایل به زایمان سزارین بدون هیچ دلیل پزشکی بین مادر‌ان باردار شایع است، اما بیشتر پزشکان اصرار می‌کنند از انجام سزارین به جز در موارد ضروری پرهیز کنید، هرچند عمل سزارین با توجه به وضعیت سلامت زنان باردار و کودکشان، گاهی انتخاب درستی برای زایمان است.

همچنین و حتی اگر شما برای یک زایمان طبیعی برنامه‌ریزی کرده باشید، باز هم ممکن است طبق تشخیص پزشکتان زایمان شما به روش سزارین انجام شود. بنابراین بهتر است با مزایا و معایب این روش در مقایسه با زایمان طبیعی، نحوۀ انجام سزارین، مراحل بهبود پس از جراحی و ترمیم زخم برش سزارین آشنایی داشته باشید.

مشکلات زایمان

با توجه به چگونگی سلامت جسمی زنان باردار و وضعیت قرارگیری جنین، گاهی احتمال بروز مشکلات زایمان برای مادر و کودک وجود خواهد داشت. بنابراین بهتر است آگاهی بیشتری نسبت به مواردی مانند طولانی شدن روند زایمان داشته باشید، نکاتی را در مورد تولد زودتر از موعد نوزاد بدانید و راهکارهای مناسبی را برای رفع مشکلاتی مانند افسردگی پس از زایمان در نظر بگیرید.

پس از زایمان

آشنایی با نکات اصلی روزانه بعد از زایمان برای هر مادر یا حتی پدری لازم است. داشتن آگاهی کافی از دانش به‌روز در رابطه با سلامت مادران بعد از زایمان و دریافت اطلاعات کافی دربارۀ نحوۀ درست زندگی، در گذراندن بهتر دوران بهبود و مراقبت‌های بعد از زایمان، تغذیهٔ بعد از زایمان، زیبایی و تناسب اندام بعد از زایمان، روابط و فعالیت‌های اجتماعی و کاری بعد از زایمان، چگونگی شیر دادن به نوزاد، مشکلات دوران شیردهی و عوارض شیردهی می‌تواند در بازگشت شما به زندگی سالم قبلی‌تان نقش مهمی داشته باشد.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط