هفتهٔ نوزدهم بارداری
شما با پایان یافتن این هفته در نیمۀ راه بارداری خود قرار خواهید داشت. در این مدت اتفاقات بسیاری را پشت سر گذاشتهاید و اتفاقات زیاد دیگری را نیز پیش رو دارید. برای آگاهی بیشتر در این مطلب با تغییرات بدن و زندگی خود، عوارض شایع بارداری، مراقبتهای پزشکی، خودمراقبتیها و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ ۱۹ آشنا شوید. همچنین شما میتوانید با داشتن اپلیکیشن یا ماشین حساب بارداری مادرشو، تمام هفتههای بارداری خود و مراحل رشد جنینتان را با تصویر ببینید.
تغییرات بدن و زندگی شما
در طول سه ماهۀ دوم و سوم بارداری ممکن است به چند دلیل دچار سرگیجه شوید. سرگیجه ممکن است به دلیل فشار خون پایین، کمخونی یا نشانۀ نیاز بیشتر بدنتان به غذاهای انرژیزا باشد. بهتر است در مورد علت سرگیجه با پزشکتان صحبت کنید. همچنین طی این هفته از آنجا که دمای داخلی بدن شما قدری بالاتر است، امکان دارد به راحتی عرق کنید و احتمالاً برخلاف دیگران نیازی به پوشیدن چند لایه لباس نخواهید داشت.
انقباضات کاذب رحم یا همان انقباضات براکستون هیکس از این هفته آغاز خواهد شد؛ نگران نباشید، اینها نشانۀ شروع زایمان نیست. شاید شگفتزده شوید اگر بدانید که در هفتۀ ۱۹ کودک میتواند صدای شما را بشنود و این زمان مناسبی برای شروع به صحبت کردن با اوست؛ اگر میتوانید همسرتان را نیز در این لذت شریک کنید. در این مقطع زمانی شما تمرکز زیادی روی کودکتان دارید و علاقۀ چندانی نسبت به سایر اتفاقها نخواهید داشت. همچنین اگر شما مستعد ابتلا به افسردگی هستید یا سابقۀ اختلالات روانی دارید، ممکن است این زمان برای شما کمی استرسزا باشد. اگر احساس خوبی ندارید، برای داشتن اطمینان و حمایت، از پزشکتان کمک بخواهید.
عوارض شایع بارداری در هفتۀ نوزدهم
عوارض هفتگی در مورد همۀ زنان به یک میزان و یکسان نخواهد بود. اما عوارض رایج و معمول بارداری برای بیشتر زنان طی هفتۀ ۱۹ شامل موارد زیر است:
- کمردرد
- یبوست
- گرفتگی عضلات پا
- انقباضات رحم
- حساسیت پستان ها
مراقبتهای پزشکی هفتۀ نوزدهم
در طول هفتههای ۱۶ تا ۲۰ لازم است که جلسۀ دوم معاینات بارداری خود را رفته باشید. اگر به این جلسات نرفتهاید، لازم است که هرچه سریعتر به پزشک یا مامای خود مراجعه کنید. در این معاینات، پزشک یا ماما وضعیت عمومی شما را بررسی میکند و اندامهای شما را برای وجود هر گونه ورم مورد ارزیابی قرار میدهد. همچنین با معاینات شکم، وضعیت رشد جنین در شکم شما را کنترل میکند. با اندازهگیری وزنتان، میزان وزن گیری در طول مدت بارداری مشخص میشود. درصورتیکه وزنگیری شما مناسب نباشد، پزشک یا ماما، توصیههای لازم را برای اصلاح الگوی وزنگیری به شما ارائه میدهند.
اگر سوالی در مورد بارداری خود دارید یا احساس ناراحتی میکنید، بهتر است آن را با پزشک در میان بگذارید. جلسات معاینه و مراقبتهای بارداری بهترین فرصت است که نگرانیهای خودتان را با مطرح کردن آنها نزد پزشک از بین ببرید. به همین دلیل، لازم است سؤال و نگرانیهای خود را در طول هفته یادداشت کنید تا در این جلسهها بتوانید آنها را با پزشک در میان بگذارید. همچنین بهتر است برای استفادۀ بهتر از وقت پزشک، سوالات غیرپزشکی خود را مانند آدرس آزمایشگاه یا سوالاتی که در مورد بیمه دارید، با منشی یا کارمندان مطب یا بیمارستان مطرح کنید.
خودمراقبتی هفتۀ نوزدهم
مجرای ادرار خانمها نسبتاً کوتاه است که باعث راه یافتن باکتریها به مثانه خواهد شد. برای پیشگیری از عفونت ادراری به یاد داشته باشید که پس از ادرار کردن همیشه ناحیۀ تناسلی خود را بشویید و آن را از جلو به عقب با کاغذ توالت خشک کنید. همینطور قبل و بعد از رابطۀ جنسی مثانۀ خود را خالی کنید و رفتن به دستشویی را به تأخیر نیندازید. برای بیرون آمدن از دستشویی نیز عجله نکنید و مطمئن شوید که مثانۀ شما کاملاً خالی شده است.
اگر دچار سرگیجه هستید، هنگام استراحت روی سمت چپ بدن خود دراز بکشید. این کار میتواند به بهتر شدن جریان خون شما کمک کند که در نتیجه احساس سرگیجه کاهش مییابد. برای پیشگیری از گرفتگی عضلات پا مصرف شیر و لبنیات را افزایش دهید، از ایستادنهای طولانی پرهیز کنید و هنگام نشستن، پاها را روی یکدیگر نیندازید. برای رفع کمردرد نیز میتوانید ورزشهای مناسب تقویت عضلات کمر را انجام دهید.
برای بهبود یبوست نیز میتوانید میوه و سبزیجات مصرف کنید و مایعات زیادی بنوشید. درصورتیکه گرسنه باشید یا با خروپف و خوابهای عجیب و غریب از خواب بیدار شده باشید، ممکن است صبح را همراه با احساس خستگی شروع کنید. برای رفع مشکلات خواب بهتر است در مورد راهکارهای موجود برای داشتن یک خواب خوب در دوران بارداری شناخت کافی داشته باشید. برای رفع مشکل آزاردهندۀ عرق کردن نیز میتوانید از پوشیدن لباسهایی با الیاف مصنوعی که به صورت مستقیم با پوستتان در تماس است و از گرم شدن بیش از حد بدن خودداری کنید.
همچنین اگر انقباضات کاذب براکستون هیکس رحم را تجربه کردید، این نکته را بدانید که با تغییر در وضعیت بدنتان، نوشیدن آب بیشتر یا استراحت میتوانید این انقباضات را آرام و برطرف کنید. همچنین میتوانید طی این هفته برای شرکت در دورههای آموزشی بارداری و کلاس های آمادگی زایمان ثبتنام کنید.
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ نوزدهم
در صورت تجربۀ هر نوع درد شدیدی که بیش از چند دقیقه طول بکشد یا داشتن هر نوع خونریزی واژینال، لازم است به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر علائمی مثل سوزش هنگام ادرار، تب یا لرز داشتید، ممکن است دچار عفونت های مجاری ادرار شده باشید که برای درمان لازم است به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که سردرد در دوران بارداری شایع است، اما اگر اغلب دچار آن هستید یا سردردهایتان شدیدتر از حد معمول است، با پزشک تماس بگیرید. توجه کنید که در هیچ صورتی بدون نظر پزشک از مسکن های بدون نسخه استفاده نکنید و تنها با نظر پزشک و تجویز او میتوانید از داروهای مسکن در طول بارداری استفاده کنید.
در طول بارداری لازم است به علائم و تغییرات بدن خود توجه کنید و اگر علائم خطرناک یا تغییرات جدی را مشاهده کردید، برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. برخی از علائمی که لازم است در این هفته و هفتههای پیش رو به آنها توجه کنید شامل موارد زیر است:
- احساس خستگی
- ضعف
- گیجی
- تپش قلب
- تنگی نفس
- سردرد
- زردی یا رنگپریدگی پوست در نوک انگشتها، زیر پلکها و لبها
مشاهدۀ هر یک از این علائم ممکن است نشاندهندۀ کمخونی باشد که برای درمان هرچه سریعتر آن لازم است به پزشک خود مراجعه کنید.