عارضۀ یبوست در بارداری
یبوست مشکل رایجی در طول بارداری است که نیمی از زنان باردار به آن دچار میشوند. یکی از دلایل آن، افزایش هورمون پروژسترون است که حرکت ماهیچههای صاف کل بدن مثل ماهیچههای روده را کند میکند. این موضوع به این معناست که غذا از روده آرامتر عبور میکند و زمانی که با بزرگ شدن رحم فشار روی رودۀ شما بیشتر شود، این مشکل نیز بیشتر خواهد شد. در این مطلب با روشهای پیشگیری از یبوست و عوارض آن در دوران بارداری آشنا میشوید.
یبوست بارداری
عارضهٔ یبوست معمولاً اتفاقی جدی نیست اما گاهی میتواند علامت مشکل دیگری باشد. اگر یبوست شدید دارید که با درد شکمی همراه است یا به دنبال آن دچار اسهال یا لخته و دفع خون هستید، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. حرکتهای روده و دفع سخت مدفوع میتواند هموروئید را بدتر و در نتیجه سیاهرگها را در ناحیۀ مقعد ملتهب کند. هموروئید میتواند آزاردهنده باشد، هرچند به ندرت مشکلی جدی خواهد بود و در بیشتر موارد، به زودی پس از تولد نوزاد از بین میرود.
علل ایجاد یبوست در بارداری
یکی از دلایل ایجاد یبوست، افزایش هورمون پروژسترون است که حرکت ماهیچههای صاف کل بدن مثل ماهیچههای روده را کند میکند و همین اتفاق باعث میشود غذا از روده آرامتر عبور کند و زمانی که با بزرگ شدن رحم فشار روی رودۀ شما بیشتر شود، این مشکل نیز بیشتر خواهد شد.
همچنین یبوست عارضهای شایع پس از زایمان نیز هست و حتی اگر در دوران بارداری اصلاً مشکل یبوست نداشتهاید، پس از زایمان ممکن است دچار این مشکل شوید. این حالت تا چند روز بعد از زایمان طبیعی است و جای نگرانی هم ندارد. پس لازم است به تغذیهٔ خود بعد از زایمانتان هم اهمیت بدهید تا دچار مشکلات بیشتری نشوید.
روشهای پیشگیری از یبوست در بارداری
رعایت موارد زیر میتواند کمک زیادی به پیشگیری از یبوست کند:
- غذاهای دارای فیبر زیاد مانند غلات کامل و نان، برنج قهوهای، جو دوسر، سبزیجات و میوههای تازه مصرف کنید. افزودن چند قاشق چایخوری سبوس گندم فرآورینشده در صبح و نوشیدن یک لیوان آب با آن میتواند اثر خوبی داشته باشد.
- مقدار زیادی آب بنوشید؛ در طول روز آنقدر آب بخورید تا ادرارتان شفاف شود. هر روز آب میوه بنوشید، به خصوص آب میوۀ کامل و طبیعی میتواند به شما در رفع این مشکل کمک کند.
- به صورت منظم ورزش کنید. پیادهروی، شنا و یوگا میتواند به کاهش یبوست و گردش خون بهتر کمک کند.
- شکم شما معمولاً پس از وعدههای غذایی فعالتر است، بنابراین پس از خوردن غذا به دستشویی بروید. رفتن به دستشویی را تا زمان احساس ضرورت و فشار عقب نیندازید.
- اگر مولتیویتامین شما حاوی دُز زیادی آهن است و شما کمخونی ندارید، از پزشک خود دربارۀ استفاده از مکملی با آهن کمتر سؤال کنید.
- اگر موارد بالا کمکی نکرد، از پزشک خود دربارۀ مکملهای فیبر یا نرمکنندۀ مدفوع سؤال کنید.
عوارض نیازمند پیگیری پزشک در زمان یبوست
یبوست معمولاً اتفاقی جدی نیست اما گاهی میتواند علامت مشکل دیگری باشد. اگر یبوست شدید دارید که با درد شکمی همراه است یا به دنبال آن دچار اسهال یا لخته و دفع خون هستید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید. حرکتهای روده و دفع سخت مدفوع میتواند هموروئید را بدتر و در نتیجه سیاهرگها را در ناحیۀ مقعد ملتهب کند. هموروئید میتواند آزاردهنده باشد، هرچند به ندرت مشکلی جدی خواهد بود و در بیشتر موارد، به زودی پس از تولد نوزاد از بین میرود. در هر صورت اگر درد شدید یا خونریزی مقعدی دارید حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.