تهیه کردن غذا برای کودکان شیرخوار
تهیهٔ غذا برای کودک هم آسانتر از چیزی است که فکر میکنید و هم خیلی ارزانتر از غذاهای آمادهای که در فروشگاهها برای کودکان شیرخوار وجود دارد. همچنین غذایی که خودتان تهیه میکنید خیلی مناسبتر است، زیرا خودتان میتوانید از محصولات، غلات و گوشت تازه استفاده کنید. مهمتر از همه این است که شما دقیقاً میدانید کودکتان چه غذایی نیاز دارد. برای تهیهٔ غذای خانگی برای کودک میتوانید همان غذایی را که برای بقیهٔ اعضای خانواده درست میکنید پوره یا له کنید و به کودک بدهید.
اینکه کودک شما غذایی مشابه دیگر اعضای خانواده بخورد باعث میشود وقتی وارد دوران نوپایی شد کمتر بهانه بگیرد و اصطلاحاً بدغذا نشود. در این مطلب میتوانید با محصولات غذایی مناسب برای شیرخواران، وسایل مناسب برای تهیهٔ غذای کودک و نکاتی هنگام آماده کردن غذای کودک آشنا شوید.
محصولات غذایی مناسب برای کودک
برای تهیه و آماده کردن غذای کودک بهتر است تازهترین میوهها و سبزیجات را انتخاب و سعی کنید از مواد غذاییای که طی یکی دو روز اخیر خریداری کردهاید استفاده کنید. وقتی مواد تازه در دسترستان نیست، از مواد فریزشده نیز میتوان استفاده کرد اما نباید در این کار زیادهروی کنید. اگر هم محصولات ارگانیک را ترجیح میدهید، بدانید که آن هم میتواند مفید باشد.
یکی از انجمنهای متخصصان اطفال معتبر در دنیا توصیه میکند که از چهار تا شش ماهگی به بعد با تأیید پزشک کودکتان میتوانید تغذیه با مواد کمکی را برای کودکتان شروع کنید. اگر تصمیم گرفتید که زودتر از این سن شروع کنید نیز توصیه میکند که به کودکان کمتر از سه ماه سبزیجاتی مانند چغندر، هویج، لوبیاسبز، اسفناج و کدو را که حاوی نیترات زیاد است ندهید. نیترات یک مادهٔ شیمیایی است که در آب، خاک و برخی مواد غذایی مانند سبزیجات نامبرده موجود است و غلظت نیترات آنها ممکن است برای کودکان سمی باشد.
با این حال، این موضوع نباید نگرانکننده باشد، زیرا پزشکان و کارشناسان هیچ نوع غذای کمکی را برای کودکان کوچکتر از چهار تا شش ماهه توصیه نمیکنند و تا شش ماهگی نیز دستگاه گوارشی کودک برای تجزیهٔ نیترات موجود در سبزیجات به اندازهٔ کافی آماده شده است و این مادهٔ غذایی میتواند در برنامهٔ غذایی کودک شما قرار بگیرد.
وسایل مناسب برای تهیهٔ غذای کودک
شما برای کوبیدن یا پوره کردن مواد غذایی برای کودکتان لازم است یک وسیله یا وسایلی مناسب داشته باشید. وسایل مناسب در دسترس ممکن است از یک چنگال ساده تا یک غذاساز برقی مجهز باشد. برخی از این وسایل شامل موارد زیر است:
چنگال: این وسیله غذاخوری همیشه در دسترس، غذاهایی مانند سیبزمینی پخته، آووکادو و موز را به آسانی له میکند و خیلی سریع یک وعدهٔ غذایی را برای کودک شما آماده میکند.
بخارپز و غذاساز کودک: این وسیله تمامی میوهها، سبزیجات و گوشت را ابتدا بخارپز میکند، کاملاً میپزد و سپس پوره میکند. بعضی از مدلهای آن مواد را یخزادیی میکند و همچنین قبل از آماده شدن غذا، آن را مجدد گرم خواهد کرد.
مخلوطکن یا بلندر: بعضی از والدین این وسایل را ترجیح میدهند، اما بعضیها معتقدند که تمیز کردن این وسایل مخصوصاً برای کارهای کوچک، خیلی سخت و وقتگیر است.
مخلوطکن دستی: این وسیله با برق کار میکند ولی یک ابزار دستی است که مواد غذایی را مانند یک مخلوطکن برقی پوره میکند. این وسیله به روشهای متفاوتی کار میکند، به این صورت که یا آن را داخل مواد غذایی قرار میدهید و با فشار یک دکمه آنها را پوره میکنید یا مواد غذایی را درون آن میریزید و پوره میکنید.
یک همزن دستی با تیغههای مختلف: برای ترکیبهای گوناگون مواد غذایی این وسیله قابل حمل، بدون برق و مورد علاقهٔ بسیاری از والدین است.
خردکن غذای کودک: این وسیله بسیار ساده، غیرالکتریکی، قابل حمل و ارزان است که مانند همزن، مواد غذایی را خرد میکند اما برای تمامی ترکیبهای گوناگون مواد غذایی مناسب نیست. قبل از خریدن این وسیله بهتر است کارایی آن را با خواندن نظرات کاربران و خریداران دیگر بررسی کنید، زیرا بعضی از این وسایل به اندازهٔ کافی خوب کار نمیکند و باعث هدر رفتن پول شما خواهد شد.
نکاتی هنگام غذا دادن به کودک
هنگام دادن غذاهای کمکی به کودکان شیرخوار مواردی وجود دارد که بهتر است آنها را بدانید. برخی از این نکات میتوان به شکل زیر باشد:
به دمای اتاق توجه کنید: بهتر است هنگام دادن غذاهای کمکی و جامد به کودکان، غذا را در دمایی خنکتر از دمای بدنشان به آنها بدهید.
غذای کودک را شیرین نکنید: بچهها به شکر اضافی نیاز ندارند و هرگز نباید از عسل برای شیرین کردن غذای کودک استفاده کنید، زیرا ممکن است منجر به بوتولیسم شود که یک مسمومیت غذایی شدید و کشنده برای شیرخواران زیر یک سال است.
از ادویه استفاده کنید: برخلاف عادت غذایی معمول و سادهٔ کودکان شیرخوار با غذاهای ملایم و بدون طعم، لازم است بدانید که آنها میتوانند طعمهای مختلف را امتحان کنند و از آنها نیز بدون ایجاد مشکلی لذت ببرند.
به قدر کافی غذا در ظرفش بریزید: اگر غذایی بیشتر از یک وعده درست کردهاید میتوانید برای صرفهجویی، فقط مقدار غذایی را که فکر میکنید کودکتان در آن وعده میخورد توی بشقاب یا کاسه بریزید و بقیه را در ظروف دردار در یخچال بگذارید، زیرا در صورت دادن غذا از ظرف اصلی به کودک، بزاق دهان او با غذا ترکیب میشود و محل مناسبی برای رشد میکروبها به وجود میآورد و به همین دلیل، باقیماندهٔ غذای دهنخوردهٔ کودک باید دور ریخته شود.
هنگام گرم کردن غذا در مایکروویو احتیاط کنید: مایکروویو غذا را به صورت یکنواخت گرم نمیکند و ممکن است نقاطی خیلی داغ وسط غذا ایجاد شود و قسمتهایی از غذا بسیار داغتر از قسمتهای دیگر آن شود، بنابراین غذایی را که در مایکروویو گرم کردهاید به خوبی هم بزنید، چند دقیقه صبر کنید تا خنک شود و بعد آن را به کودک بدهید.
در نهایت نیز هرچند شما میتوانید باقیماندهٔ غذای کودک را در یک ظرف مناسب فریز کنید و ظرف چند روز آن را استفاده کنید و میوهها و سبزیجات فریزشده معمولاً بین شش تا هشت ماه و گوشت و ماهی یک تا دو ماه در بریزر قابل استفاده خواهد بود، اما خیلی بهتر است شما به کودکتان غذای تازه بدهید و تا حد امکان از دادن غذاهای مانده در یخچال و فریزر خودداری کنید. برای دانستن اهمیت تغذیه در سال های اول زندگی کلیک کنید.