سه سال و ۹ ماه: استفاده از کامپیوتر
فرزند سه سالهٔ شما در ماه ۱۰ از سه سالگیاش قرار دارد و در این مطلب با بخشی از روزهای زندگی کودکتان که سه سال و ۹ ماهش پر شده است آشنا خواهید شد.
استفاده از کامپیوتر
کامپیوتر یا رایانهها میتوانند ابزاری برای یادگیری باشند و نرمافزار بازی برای بچههای خردسال هم فراوان است، اما این نوع بازیها بههیچوجه در سه سالگی لازم نیست. هشدار اصلی این است که نشستن جلوی صفحهٔ نمایشگر هر قدر هم که نرمافزار شما آموزشی و مفید باشد، نباید جایگزین تفریحات فعالانهتر شود. والدین اغلب در مورد محدود کردن تماشای تلویزیون هوشیار و مراقب هستند اما در مورد زمان نشستن پای کامپیوتر آسانگیرتر هستند، زیرا کامپیوتر در نظر افراد آموزشیتر تلقی میشود اما دانشمندان میگویند بهترین راه برای رشد ذهنهای جوان، کندوکاو عملی و تعامل با افراد است.
اما اگر به هر دلیلی میخواهید کامپیوترها را در اختیار کودکتان بگذارید و شما هم آمادگی نظارت دقیق بر بازی او دارید، بهتر است به دنبال بازیها و وبسایتهایی بگردید که خلاقیت هنری یا آمادگی ریاضی و خواندن را تقویت میکنند و روی مهارتهایی مانند شمارش و تشخیص حروف و الگوها تأکید دارند. بازیهای مناسب برای این سن بیشتر بر صدا و تصویر متکی هستند تا بر پیامهای راهنمای نوشتاری. تواناییهای فرزندتان را در نظر بگیرید و بازیهایی متناسب با سنش انتخاب کنید.
در حال حاضر، کمتر از یک ساعت کار با کامپیوتر، درحالیکه فرزندتان را در کنارتان دارید، زیاد هم هست. این فرصتی بدی نیست تا کمکم به او یاد بدهید که زمان تماشای نمایشگرها محدودیت دارد. برای این منظور یک تایمر تنظیم کنید. اگر متوجه شدید که او بیقرار یا کجخلق شده است، مدت تماشا را کوتاه کنید. مهمتر از همه، برای معرفی بازیهای رایانهای به او بیش از حد مشتاق نباشید، چون مطمئن باشید خیلی زودتر از آنکه فکرش را بکنید به دنبال راههایی خواهید گشت که بچهٔ مدرسهای خود را از صفحهٔ اعتیادآور رایانه دور کنید.
نکتهٔ والدین: اثر ثبات رویه در تربیت بچهها
شما هم ممکن است این توصیه را شنیده باشید که وقتی موضوع تأدیب و تربیت کودک است، ثبات رویه اهمیت دارد. این گفته درست است و یک وضعیت مشابه وجود دارد که میتواند به شما در درک حکمت این پند کمک کند. تصور کنید اگر قوانین راهنمایی و رانندگی یا مقررات مالیات بر درآمد هر روز بدون اخطار قبلی تغییر کند چه حسی خواهید داشت؟ احتمالاً از نامطمئن بودن از قوانین، استرس زیادی خواهید داشت. شما همچنین وسوسه خواهید شد که بدانید از زیر چه قوانین و مجازاتهایی میتوانید قسر دربروید. از سوی دیگر، مرزها و محدودیتهای قاطع و بیتناقض، احساس امنیت ایجاد میکنند و حرفشنوی را میآموزند.
مطلب ثبات رویه در تربیت کودک را ببینید.