قدرت یادگیری عجیب کودک: چرا کودکان نوپا اینقدر باهوشند؟
همهٔ ما دیدهایم که تمام والدین، به ویژه مادرها کودک خود را نابغه میدانند و باز هم همهمان دیدهایم که اطرافیان چطور به این حرف میخندند. اما بیایید از نظر علمی ببینیم ماجرای این حرف مادرانه چیست؟
کارکردهای اصلی مغز در بدو تولد فعال هستند. اما قشر مغز، یعنی بخشی از مغز که فکر میکند و خاطرات را ذخیره و حرکت عضلانی ارادی را کنترل میکند، فقط پس از مواجهه با دنیای خارج از رحم شروع به کار میکند.
بنا به گفتهٔ کارشناسان، بین سن یک تا دو سالگی، قشر مغز در هر ثانیه بیش از دو میلیون سیناپس، یعنی ارتباط بین سلولهای مغزی جدید اضافه میکند. در دو سالگی، کودکان نوپا بیش از ۱۰۰ تریلیون سیناپس دارند که بیشترین تعدادی است که در طول زندگی خواهند داشت. این بخشی از دلیل ظرفیت فوقالعادهای است که آنها برای یادگیری دارند.
این دورهٔ «وفور سیناپس» میتواند تا هشت سالگی ادامه داشته باشد، اما با هرس کردن و حذف مداوم سیناپسهای استفادهنشده نیز همراه است. تا زمانی که فرزندتان به بزرگسالی میرسد، بیش از ۵۰ درصد از این مسیرهای عصبی مغز از بین میروند.
حالا و با خواندن این مطلب و این حقیقت علمی، آیا هنوز هم به اعلام نابغه بودن بچهها از نظر مادرها شک دارید؟ اگر متقاعد نشدهاید، این مطلب مادرشو را هم بخوانید.