آلوپسی آره‌آتا یا طاسی منطقه‌ای سر کودک

 آلوپسی آره‌آتا یا طاسی منطقه‌ای سر کودک

آلوپسی آره‌آتا (Alopecia areata) یا طاسی منطقه‌ای در سر کودک، یک اختلال خودایمنی است ولی به معنای بیمار بودن کودکتان نیست. در این مطلب می‌توانید با این اختلال، دلایل و درمان آن در کودکان آشنا شوید.

آلوپسی آره‌آتا

آلوپسی آره‌آتا یک اختلال خودایمنی است که باعث ریزش ناحیه‌هایی از مو می‌شود. ابتلا به آلوپسی آره‌آتا در هر سنی ممکن است اما بیش از همه در دوران کودکی احتمال وقوع دارد ولی در کودکان زیر ۱۸ ماه نادر است.

اگر فرزندتان مبتلا به این عارضه باشد، سیستم ایمنی بدن او به فولیکول‌های موی خود حمله می‌کند، طوری که انگار برای محافظت از بدن در مقابل یک بیماری است. این حمله، فولیکول‌ها را کوچک می‌کند که در نتیحه آنها به قدری کند و آهسته مو تولید می‌کنند که تا ماه‌ها یا سال‌ها هیچ مویی قابل مشاهده نیست. آلوپسی آره‌آتا مسری نیست، دردی به همراه ندارد و به معنای ناسالم یا مریض بودن کودکتان نیست.

ممکن است موهای کودکتان تنها در چند ناحیه از سرش بریزد یا ممکن است کل سرش طاس شود. در موارد نادر، تمام موهای بدن می‌ریزند ولی در تمام موارد آلوپسی آره‌آتا، البته غیر از موارد شدید، کودکان مبتلا تقریباً همیشه حداقل بخشی از موهای خود را دوباره به دست می‌آورند.

عوامل و علل ابتلا به آلوپسی آره‌آتا

محققان نمی‌دانند علت آلوپسی آره‌آتا چیست، اما ژنتیک در آن نقش دارد. از هر پنج نفری که مبتلا به این اختلال است، یک نفر عضوی مبتلا به آن در خانواده‌اش دارد. آلوپسی آره‌آتا همچنین در خانواده‌های با سابقۀ آسم، تب یونجه، درماتیت آتوپیک، دیابت دوران کودکی یا سایر بیماری‌های خودایمنی شایع‌تر است.

ممکن است که یک عامل خارجی، مثل یک بیماری ویروسی جرقه‌ٔ شروع این عارضه را بزند. درحالی‌که ریزش مو اغلب به استرس و عارضه‌های عصبی ارتباط داده می‌شود، اما آلوپسی آره‌آتا توسط استرس ایجاد نمی‌شود.

تشخیص و علائم آلوپسی آره‌آتا

اگر کودک شما کمتر از شش ماه دارد و موهایش می‌ریزد، به احتمال زیاد ناشی از آلوپسی آره‌آتا نیست. در واقع، برای کودکان کاملاً نرمال است که در این سن موهای خود را به دلایلی بی‌ضرر از دست بدهند.

اما اگر کودک بیش از شش ماه دارد و متوجه شده‌اید که توده‌هایی از موهایش می‌ریزد و تکه‌های گرد یا بیضی شکل کچلی به طور ناگهانی روی سرش ظاهر شده، مشکل ممکن است آلوپسی آره‌آتا باشد. آن قسمت‌های بدون موی سر، صاف و ممکن است چند موی کوتاه‌تر و روشن‌تر دور ناحیهٔ طاس وجود داشته باشد. اگر تکه‌های طاسی روی سر شوره‌زده یا پوسته‌دار باشد، ممکن است کودک کچلی قارچی داشته باشد. ناخن‌های کودک نیز ممکن است چیزی شبیه ردیفی از فرورفتگی‌های خیلی کوچک داشته باشد.

درمان آلوپسی آره‌آتا

این عارضه غیرقابل پیش‌بینی است، اما اگر تکه‌های طاس کمتر از نیمی از پوست سر کودک را پوشش می‌دهد، احتمال زیادی وجود دارد که موهای او دوباره دربیاید. با این حال، ممکن است فرزندتان همچنان رفت و برگشت آلوپسی را تجربه کند.

در موارد بسیار نادر که در آن یک کودک تمام موی سر یا تمام موی بدن و سرش را از دست می‌دهد، ممکن است موها هرگز دوباره درنیایند. با این حال، حتی در این موارد نیز این امکان هست که موها گاهی بعد از سال‌های زیاد دوباره ظاهر شوند. به خاطر داشته باشید که اگر موهای کودکتان ریخته است، باید در مورد محافظت او در مقابل نور خورشید خیلی مراقب‌تر باشید. همیشه به او کلاه بپوشانید یا از کرم ضدآفتاب روی پوست سر و بقیهٔ بدنش استفاده کنید.

هیچ درمانی برای آلوپسی آره‌آتا وجود ندارد، هرچند داروهایی وجود دارد که ممکن است به تحریک رشد موهای جدید کمک کنند. این داروها بیشتر در موارد خفیف این اختلال مؤثر هستند. اگر نگران حجم مویی که کودکتان از دست داده هستید، با پزشک کودکتان مشورت کنید. او ممکن است شما را به یک متخصص پوست ارجاع دهد. اما به علت نگرانی‌ها در مورد عوارض جانبی درمان، ممکن است متخصص پوست در درمان کودکان زیر ۱۸ ماه مبتلا به این بیماری تردید کند.

وقتی فرزندتان کمی بزرگ‌تر شد، پزشک ممکن است بخواهد برای درمان او از کورتیزون موضعی یا دیگر کرم‌ها استفاده کند. نوع خاص درمان بستگی به این دارد که گستردگی عارضه چقدر است. همچنین یادتان باشد با متخصص پوست در مورد مزایا و معایب درمان‌های موجود صحبت کنید تا درست و بهتر تصمیم بگیرید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید