نکاتی در مورد خواب نوزاد

نکاتی در مورد خواب نوزاد

خواب نوزاد می‌تواند یکی از گیج‌کننده‌ترین مسائلی باشد که تازه‌والدها با آن مواجه می‌شوند. نوزادان مانند بزرگسالان نمی‌خوابند، اما دلیل این اتفاق چیست. نوزادان هرگز لوح‌های سفید و خالی از هر ویژگی خاصی نیستند؛ آنها با طبع خواب ویژۀ خود به دنیا می‌آیند. همان‌طور که در میان بزرگسالان، برخی خواب سبک و برخی خواب سنگین دارند، تفاوت‌های فردی در چگونگی خواب نوزادان نیز وجود دارد. برخی از کودکان تا جایی که می‌توانند در برابر خوابیدن مقاومت می‌کنند، ولی برخی زود کوتاه می‌آیند و می‌خوابند. در این مطلب می‌توانید با مواردی برای خواب نوزاد آشنا شوید.

بیدار ماندن نوزاد در طول شب

بسیاری از نوزادان با روز و شب کاملاً معکوس پا به جهان می‌گذارند. این جغدهای کوچک ساعت‌های طولانی‌تری در روز می‌خوابند و دوره‌های هشیارتر خود را برای ساعت‌های مهتابی نگه می‌دارند. نوزادی که در طول شب، هر یک ساعت از خواب بیدار می‌شود، شروع به تکان دادن پاهای خود می‌کند، شیر می‌خورد و خواستار مراقبت عاشقانۀ یک بزرگسال است، پدر و مادری هر روز خسته‌تر خواهد داشت. این می‌تواند برای بزرگسالان بسیار دشوار باشد، زیرا بدن انسان از لحاظ فیزیولوژیکی با بیدار ماندن در تمام طول شب سازگار نیست. اما دقت داشته باشید که در چند ماه اول زندگی نوزاد، مغز او هنوز با چرخۀ شبانه‌روز آشنا و سازگار نیست و نباید از او انتظار زیادی داشته باشید.

سعی کنید در طول دوره‌های طولانی‌تر خواب کودک، شما هم بخوابید و به یاد داشته باشید که این جابه‌جایی روز و شب موقت است. وقتی مغز کودک و سیستم اعصاب مرکزی او کاملاً رشد کند، چرخه‌های خواب او طولانی‌تر می‌شود و خواب او بیشتر در ساعات شب خواهد بود. شما می‌توانید با ایجاد یک محیط تاریک و آرام در ساعات شب و در عین حال کنار زدن پرده‌ها و بهره‌گیری از نور خورشید در طول روز، به تسریع این روند کمک کنید. در طول روز هنگام شیردهی با کودکتان حرف بزنید و تغذیۀ شب‌ها را در آرامش و کمترین نور ممکن انجام دهید تا کم‌کم نوزاد شما متوجه زمان خواب خود بشود، اما هیچ‌گاه سعی نکنید نوزاد یا شیرخوار خود را به زور و اجبار بیدار نگه دارید.

در مورد خواب کودک یک تا دو سال بدانید.

خواب نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی نوزاد

در هفته‌های اول، نوزاد شما ممکن است شب و روز در خواب باشد. اما نکته این است که اکثر نوزادان، در طول چند هفتهٔ اول زندگی خود بیشتر از دو تا چهار ساعت مداوم نمی‌خوابند. نوزادان به ‌طور معمول در هفتهٔ اول زندگی، ۱۴ تا ۱۸ ساعت در شبانه‌روز و وقتی یک ماهه می‌شوند، ۱۲ تا ۱۶ ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند. از آنجا که هر نوزادی متفاوت است، برخی از آنها خیلی کمتر یا خیلی بیشتر از میانگین‌ می‌خوابند و صرف نظر از ساعات خواب نوزاد، در ماه اول لازم است مادر نوزاد خود را هر دو ساعت یک بار برای شیر خوردن بیدار کند.

در مقابل، برخی از والدین از زیاد خوابیدن نوزاد خود متعجب می‌شوند و حتی احساس خطر می‌کنند، اما نگران نباشید، زیرا برای برخی نوزادان طبیعی است که تا ۲۰ ساعت در شبانه‌روز را نیز خواب باشند. اگر نوزاد شما از این دسته است، شما هم تا می‌توانید بخوابید، زیرا این مرحله احتمالاً زیاد طولانی نخواهد بود.

سکوت و آرامش برای خواب نوزاد

وقتی نوزاد شما خواب است، لازم نیست آهسته صحبت کنید یا با نوک پا و بی‌صدا در اطراف خانه راه بروید. بیشتر نوزادان می‌توانند در شلوغ‌ترین و روشن‌ترین مکان‌ها هم بخوابند. برعکس بزرگسالان، آنها برای خوابیدن به محیط خاصی نیاز ندارند. این موضوع تعجب‌آور نیست اگر در نظر بگیرید که کودک شما نه ماه را در رحم مادر گذرانده که محل بسیار ناآرامی است. صداهای ضربان قلب مادر، سیستم گوارشی و دیگر عملکردهای بدن بسیار بلند است. بسیاری از نوزادان حتی در محیطی با نوعی صدای تکرارشونده مانند صدای یک کولر یا دستگاه پخش‌ موسیقی‌های آرام بهتر می‌خوابند.

نوزادان همچنین کوچک‌تر از آن هستند که حواسشان به درخشش چیزی در آن سوی اتاق یا خندیدن کسی منحرف شود و خوابشان بپرد. آنها هر زمان که نیاز داشته باشند می‌خوابند، بنابراین و حداقل در ابتدا لازم نیست که مهمانان را ساکت کنید. همچنین شما می‌توانید نوزاد خود را این‌طرف و آن‌طرف ببرید، بدون اینکه نگران به هم زدن خواب او باشید. توانایی خارق‌العادهٔ برخی از نوزادان برای چرت زدن حتی در میان یک طوفان و رعدوبرق آن‌قدر قوی است که پدر و مادرها را نگران می‌کند که آیا نوزاد آنها درست می‌شنود. اگر خیلی نگران هستید، حتماً موضوع را با پزشک اطفال در میان بگذارید، اما از آنجا که پس از تولد در بیمارستان، از نوزادان تست غربالگری شنوایی گرفته می‌شود، محتمل‌ترین توضیح این است که کودک شما فقط مانند یک نوزاد خوابیده است.

از این مرحله تا جایی که می‌توانید لذت ببرید. وقتی کودک شما مرحلۀ نوزادی را پشت سر می‌گذارد، یک برنامهٔ خواب پیدا می‌کند و از محیط اطراف خود آگاه‌تر می‌شود. پس از آن به ‌تدریج سروصدا و دیگر موارد حواس‌پرتی اهمیت پیدا می‌کند و ممکن است لازم باشد که برای بیدار نکردن او حتی مجبور شوید روی پنجه راه بروید.

فضای خواب بی‌تجمل و ساده برای نوزاد

برای خوابیدن نوزاد اصلاً به یک تخت کودک مجهز به ضربه‌گیرهای نرم، چند پتوی گرم و نرم و یک یا دو بالش نیازی نیست. نوزادان بسیار راحت‌تر هستند که در یک محیط ساده بخوابند. ایمن‌ترین موقعیت خواب برای نوزادان نیز خوابیدن روی پشت و ایمن‌ترین فضا، روی یک تشک صاف و سفت با یک ملافهٔ چسبیده به تشک است. هر وسیله‌ای که می‌تواند باعث بسته شدن راه تنفس نوزاد شود، باعث گرم شدن بیش از حد او شود یا به هر شکل باعث اختلال در تنفس ‌شود مثل پتو، ضربه‌گیر، بالش، اسباب‌بازی‌هایی مثل حیوانات عروسکی یا لحاف را از فضای خواب نوزاد حذف کنید. چنین اقداماتی خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را نیز کاهش می‌دهد.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط