واکسن کرونا در بارداری
اگر باردار هستید یا میخواهید برای بارداری اقدام کنید، شاید در مورد واکسن کرونا و بارداری سؤالی برایتان پیش آمده باشد که در این مطلب میتوانید با پاسخ این سؤالها در مورد واکسن کرونا در بارداری و شیردهی و همچنین دریافت دز بوستر واکسن کرونا در بارداری و شیردهی آشنا شوید.
واکسن کرونا در دوران بارداری
یکی از نگرانیهای عمده و علت خودداری زنان باردار از تزریق واکسن، پیشبینی عوارض احتمالی واکسنها بر جنین یا خطر سقط است. از طرفی، همانطور که پیش از این نیز گفته شد، خطر ابتلا به نوع شدیدتر بیماری در زنان باردار بیشتر است. اما آیا واقعاً تزریق واکسنهای کرونا تهدیدی برای زندگی مادر و جنین به حساب میآیند و منعی برای انجام واکسیناسیون در زنان باردار وجود دارد؟
شواهد همچنان بر این باور استوارند که انجام واکسیناسیون در زنان پیش از باردار شدن و در طول بارداری، نه تنها بیخطر، بلکه مؤثر و مفید هم واقع شده است و از زنان در برابر ابتلا به نوع شدید بیماری، احتمال بستری شدن و مرگ ناشی از بیماری محافظت میکند. هیچکدام از واکسنهای کووید-۱۹ حاوی ویروس زنده نیستند، بنابراین، قادر نیستند که زنان باردار و جنین را به کووید-۱۹ مبتلا کنند.
مطالعات نیز نشان دادهاند که انجام واکسیناسیون ضمن تأمین ایمنی برای مادر و جنین، میتواند از عفونت، شدت گرفتن بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ و سویههای جدید آن جلوگیری کند. همچنین، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسیناسیون کووید-۱۹ خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا سایر عوارض در بارداری را افزایش میدهد. به طوری که، در مقایسهای که بین زنان بارداری که واکسن کووید-۱۹دریافت کرده و زنانی که واکسن دریافت نکرده بودند انجام شد، نتایج بارداری در هر دو گروه مشابه بود و این گویای این است که هیچ گونه نگرانی از نظر ایمنی مادر و کودک به دنبال تزریق واکسن وجود ندارد.
پس برای محافظت از خود و کودکتان در برابر کووید-۱۹ اکیداً توصیه می شود که واکسینه شوید. آنتیبادیهایی که بدن در پاسخ به واکسن تولید میکند، میتواند از جنین در برابر کووید-۱۹ محافظت کند. همچنین، واکسینه شدن در برابر کووید-۱۹ خطر زایمان جنین مرده را کاهش میدهد.
واکسن کرونا در دوران شیردهی
انجام واکسیناسیون در دوران شیردهی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. طبق نتایج پژوهشها، آنتیبادیهایی که به دنبال تزریق واکسن در بدن ساخته میشوند، ممکن است از شیر مادر عبور کنند که این خود به محافظت از کودک در برابر ویروس کمک میکند. توجه داشته باشید برای انجام واکسیناسیون نیازی به قطع شیردهی نیست و پس از تزریق هم شیر دادن به نوزاد بیخطر است.
تجربه علائمی مشابه با آنفلوانزا مانند ناخوشی و بیحالی، تب و بدن درد به دنبال تزریق واکسن، طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. عوارض جانبی در انواع مختلف واکسنها و از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت است. در صورت ادامهدار شدن این علائم بیشتر از چند روز، بهتر است با پزشکتان مشورت کنید.
تزریق دز تقویتی یا دز بوستر واکسن کرونا
با توجه به اینکه اثر حافظتی واکسنها ممکن است با گذشت زمان کاهش یابد، دز تقویتکننده یا اصطلاحاً دز بوستر همانطور که از نامش پیداست، توانایی بدن را برای محافظت در برابر بیماری بهبود میبخشد. تمامی افراد در صورت واجد شرایط بودن و با در نظر گرفتن سن و زمان آخرین تزریق باید برای تزریق دز تقویتی اقدام کنند و این شامل زنان باردار و شیرده هم میشود.
حتی اگر قبل از بارداری واکسینه شدهاید و اکنون دوران بارداری را سپری میکنید همچنان نیاز به دریافت دز تقویتی خواهید داشت. برای اطلاع یافتن از واجد شرایط بودن برای تزریق دز بوستر یا زمان تزریق، با پزشک یا مراقبان سلامت در مراکز واکسیناسیون مشورت کنید.
در مورد ابتلا به کرونا در بارداری بدانید.