باقی ماندن جفت یا بقایای حاملگی پس از زایمان
باقی ماندن بقایای جفت عارضهای است که در آن تمام یا بخشی از جفت یا غشاهای آن پس از تولد نوزاد داخل رحم باقی مانده است. بدن شما بعد از زایمان و طی مرحلۀ سوم زایمان، معمولاً جفت و پردههای جنینی را دفع میکند و آنها به راحتی از طریق واژن خارج میکند، اما در برخی از موارد ممکن است بخشی از بافتها در رحم باقی بماند. در این مطلب میتوانید با عارضۀ باقی ماندن بقایای جفت پس از زایمان، دلایل، علائم و درمان آن آشنا شوید.
خروج جفت از رحم
اگر بارداری، زایمان و تولد کودک شما به خوبی پیش رفته باشد، میتوانید خودتان انتخاب کنید که مرحلۀ سوم زایمان چگونه انجام گیرد. میتوانید قبل از تولد در مورد این موضوع با ماما یا پزشک صحبت کنید و برای مرحلۀ سوم، روش طبیعی یا روش مدیریتشده را انتخاب کنید. در مرحلۀ سوم، رحم شما به طور طبیعی پس از تولد نوزاد دوباره شروع به انقباض میکند که باعث میشود جفت از دیوارۀ رحم جدا شود و به شما کمک میکند تا آن را به بیرون فشار دهید.
در مرحلۀ سوم مدیریتشده، درست در زمانی که نوزاد در حال تولد است، ماما یک تزریق در ران پای شما انجام میدهد. اگر در دوران بارداری عوارضی مانند فشار خون بالا یا پرهاکلامپسی داشتهاید، این تزریق به احتمال زیاد سنتومترین؛ ارگومترین و اکسیتوسین یا سینتوسینون خواهد بود. این تزریق کمک میکند تا انقباضات رحم برگردد تا جفت و پردههای جنینی را دفع کنید. روش مدیریتشده، خطر خونریزی شدید بلافاصله پس از تولد نوزاد را نیز کاهش میدهد.
علائم باقی ماندن بقایای جفت
اگر تکۀ خیلی کوچکی از جفت در داخل رحم باقی مانده باشد، اغلب خودبهخود از مجرای واژن دفع میشود و ممکن است قبل از عبور لختۀ بافت باقیمانده از جفت، دردهای شکمی را احساس کنید. اگر در حین این اتفاق در خانه بودید، لازم است با اورژانس یا پزشک خود تماس بگیرید و موضوع را با آنها در میان بگذارید. پزشک ممکن است بخواهد شما را معاینه کند تا از نبود مشکلی مطمئن شود. همچنین اگر تکههای باقیماندۀ جفت، از مجرای واژن خارج نشود، ممکن است بعد از رفتن به خانه علائمی را در خود مشاهده کنید. این علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- خونریزی شدید
- دردهای شکمی
- ترشحات بدبو از واژن
- کاهش شیر مادر
اگر هر کدام از این علائم را داشتید و به ویژه اگر در چند روز یا چند هفتۀ اول پس از تولد نوزاد، خونریزی شدید و ادامهدار داشتید، با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است شما را برای سونوگرافی ارجاع دهد تا وجود تکههای باقیمانده از جفت را در رحم شما بررسی کند. اگر چیزی در رحم باقی مانده باشد، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شوید تا آنها را از رحمتان خارج کنند. این عمل، تخلیۀ بقایای محصولات حاملگی نامیده میشود و تحت بیهوشی ناحیهای یا بیهوشی عمومی انجام میگیرید و برای محافظت در برابر عفونت نیز به شما آنتیبیوتیک داده میشود. پس داشتن مقداری خونریزی معمول و دلدرد بعد از زایمان طبیعی است، اما اگر در مورد هر کدام از علائم پس از زایمانتان نگران هستید، لازم است با پزشک خود تماس بگیرید.
علل باقی ماندن جفت
سه علت اصلی برای وقوع باقی ماندن جفت یا بقایای آن در رحم مادران پس از زایمان وجود دارد که شامل موارد زیر است:
آتونی رحم: درصورتیکه انقباضات رحم متوقف شود یا انقباضات برای جدا کردن جفت از دیوارۀ رحم کافی نباشد. این وضعیت، آتونی رحم یا فقدان انقباض رحم نامیده میشود.
چسبندگی جفت: اگر جفت به جای چسبیدن به دیوارۀ لایۀ داخلی رحم به لایههای عمیقتر نفوذ کند و بچسبد، به این وضعیت چسبندگی جفت گفته میشود. یکی از عوامل افزایشدهندۀ چسبندگی جفت تشکیل جفت در محل برش سزارین قبلی است که به همین دلیل، مادری که سزارین قبلی داشته است و همزمان جفت در قسمت جلویی رحم تشکیل شده، لازم است حتماً توسط پزشکش طی بارداری از نظر چسبندگی جفت بررسی شود.
جفت گیرافتاده: اگر جفت از دیوارۀ رحم جدا شود، اما در پشت گردنۀ نیمهبستۀ رحم گیر بیفتد، به این عارضه جفت گیرافتاده میگویند.
گاهی اوقات اگر ماما بند ناف را به آرامی بکشد، جفت بیرون میآید. با این حال اگر جفت به طور کامل از رحم جدا نشده یا اگر بند ناف نازک است و امکان پاره شدن آن وجود دارد، ممکن است شما بتوانید با زور زدن همراه با یک انقباض، جفت را از رحمتان خارج کنید.
درمان باقی ماندن بقایای جفت در رحم
بیرون آمدن جفت ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد. جدا شدن جفت از رحم شما مدام توسط پزشک و ماما بررسی میشود و در تمام این مراحل شما کاملاً زیر نظر خواهید بود. اگر جفت در زمان مورد نظر پزشک خارج نشود، شما تحت درمان قرار میگیرید. همچنین اگر تنها بخشی از جفت خارج شود و بخشی از آن در رحم شما باقی بماند، باز هم شما تحت درمان مرتبط قرار میگیرید. اگر جفت پس از درمان اولیه هنوز هم خارج نشده، ممکن است نیاز باشد پزشک آن را با دست بردارد.
در طول این درمان، شما دردی احساس نمیکنید، زیرا یک متخصص بیهوشی آن ناحیه را بیحس خواهد کرد. ممکن است از بیحسیهایی مانند بیحسی اسپاینال یا بیحسی اپیدورال با نظر پزشکتان استفاده شود و هنگامی که داروی بیهوشی در حال اثر کردن است، شما به اتاق عمل منتقل خواهید شد. سپس پزشک یا ماما به آرامی جفت و هر غشای باقیمانده در رحم را برمیدارد و سپس به شما آنتیبیوتیک داخل وریدی برای جلوگیری از عفونت داده خواهد شد.
اگر بخواهید، میتوانید درخواست بیهوشی عمومی بدهید، اما بیهوشی عمومی ممکن است خطرات بیشتر برای شما داشته باشد. بیهوشی عمومی همچنین به معنای آن است که قادر نخواهید بود بلافاصله پس از عمل به نوزاد شیر بدهید، زیرا ممکن است اثر داروهای بیهوشی در شیر مادر وجود داشته باشد. به علاوه، بهتر است تا بازگشت هوشیاری کامل صبر کنید تا بتوانید با خیال راحت کودک خود را نگه دارید.
پیشگیری از باقی ماندن بقایای جفت در بارداری بعدی
کارهای زیادی وجود ندارد که بتوانید برای جلوگیری از این عارضه در بارداری بعدی انجام دهید. اگر در زایمان قبلی خود این مشکل را داشتید، ریسک بالاتری برای وقوع دوبارۀ آن خواهید داشت، اما این بدان معنی نیست که این مکشل قطعاً دوباره اتفاق خواهد افتاد. همچنین اگر نوزاد شما زودرس است نیز ممکن است احتمال بیشتری برای وقوع این اتفاق وجود داشته باشد که شاید ناشی از آن باشد که قرار بوده است جفت به مدت ۴۰ هفته در جای خود باقی بماند، اما کودک شما زودتر به دنیا آمده است. بنابراین اگر دوباره زایمان زودرس داشته باشید نیز ممکن است دوباره چنین عارضهای را تجربه کنید.
با این حال، اگر بند ناف پاره شود یا دهانۀ رحم پس از تزریق اکسیتوسین فوراً بسته شده باشد، میتوانید برای زایمان بعدی خود روش فیزیولوژیک و طبیعی را برای مرحلۀ سوم زایمان در نظر بگیرید. با فرصت دادن به جفت برای خروج طبیعی، از احتمال بسته شدن زودهنگام دهانۀ رحم و گیر افتادن جفت جلوگیری میکنید، پس در مورد گزینههای موجود با پزشکتان مشورت کنید. همچنین در برخی پژوهشها، استفادۀ طولانی از سینتوسینون یا همان اکسیتوسین مصنوعی در طول زایمان با وقوع این عارضه ارتباط داده شده است، پس اگر القای زایمان داشته باشید یا زایمانتان تسریع شده باشد، باز هم ممکن است دچار این عارضه شوید. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که با وجود تمام موارد گفتهشده، این احتمال وجود دارد که شما در زایمان بعدی خود مشکلی نداشته باشید.