امتناع نوزاد از شیر خوردن یا اعتصاب شیرخوار
وقتی کودکی حاضر به خوردن شیر مادر نیست و زمان از شیر گرفته شدن او نیز نیست، اصطلاحاً گفته میشود که در اعتصاب شیر خوردن است. این اعتصاب روشی است که کودک از طریق آن به شما اعلام میکند که مشکلی وجود دارد و شما احتمالاً برای کشف علت آن به توجه و تحقیق نیاز دارید. در این مطلب میتوانید با دلایل نوزاد برای شیر نخوردن و راهکارهای بهبود و غلبه بر اعتصاب نوزادان شیرخوار آشنا شوید.
اعتصاب نوزاد شیرخوار
شیر نخوردن میتواند برای کودکتان و خود شما ناراحتکننده باشد و راهحل بسیار مهمی که در مورد امتناع نوزاد از خوردن شیر مادر وجود دارد، این است که تلاش برای شیردهی به کودک را ادامه دهید. همچنین اگر فکر میکنید کودک شما شیر کافی دریافت نمیکند، ابتدا لازم است به تعداد پوشکهای خیس او دقت کنید، زیرا خیس کردن حداقل پنج یا شش پوشک در روز یا شش تا هشت کهنۀ بچه نشان میدهد که کودک شیر کافی دریافت میکند.
این تفاوت تعداد پوشک به این دلیل است که پوشکهای یکبارمصرف، قدرت جذب بیشتری دارد و ممکن است شما متوجه ادرار کردن نوزادتان نشوید. شما با صبر و پشتکار قادر خواهید بود که به روال عادی شیردهی بازگردید، اما اگر به هر دلیلی نگران هستید، بهتر است برای تماس با پزشک خود تردید نکنید.
دلایل نوزاد برای نخوردن شیر
دلایل مختلفی برای امتناع نوزاد از شیر خوردن وجود دارد که برخی از آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دندان درآوردن، تبخال یا یک عفونت مانند برفک دهان که باعث درد در دهان میشود.
- عفونت گوش که ممکن است هنگام شیردهی باعث فشار یا درد شود.
- گرفتگی بینی که میتواند در حین شیردهی تنفس را مشکل کند.
- کاهش مقدار شیر یا کند بودن جریان شیر مادر نیز ممکن است در بروز این امتناع مؤثر باشد.
- اگر کودک در حال دندان درآوردن است و شما را گاز گرفته و واکنش شما او را ترسانده، ممکن است پس از آن از شیر خوردن بترسد.
- عطر شما، تغییر در نوع صابون یا دیگر مواد آرایشی که باعث شود بوی شما برای کودک متفاوت باشد.
- مصرف یک ویتامین یا دارو توسط مادر نیز ممکن است باعث تغییر در مزۀ شیر شود.
- تغییرات هورمونی مثل بارداری مجدد یا دورۀ قاعدگی نیز باعث تغییر در طعم و مزۀ شیر میشود.
- یک اختلال عمده در برنامۀ شیردهی به کودک نیز در بروز این اتفاق تأثیر دارد.
راهکارهای رفع اعتصاب شیرخوار
اعتصاب شیرخوار میتواند حتی برای مادرانی که شیردهی بسیار موفقی دارند نیز پیش بیاید. هرچند با صبر و پشتیبانی میتوانید این مشکل را حل کنید. بهتر است سعی کنید در طول اعتصاب، دیگر برنامههای روتین کودک را به صورت عادی حفظ کنید، به او توجه بیشتری بکنید و با او تماس فیزیکی داشته باشید. امتناع از خوردن شیر مادر معمولاً بین دو تا پنج روز طول میکشد، اما گاهی میتواند بیشتر از این نیز ادامه یابد. همچنین در همان حین که به تشویق کودک به شیر خوردن ادامه میدهید، لازم است هر چند ساعت یک بار یا مطابق برنامۀ روتین تغذیۀ کودک، سینۀ خود را با دست یا شیردوش برقی بدوشید.
این کار کمک خواهد کرد که سطح تولید شیر شما حفظ شود، از انسداد مجاری شیر و پرخون شدن سینهها یا احتقان پستان جلوگیری شود و شیری که کودک نیاز دارد به او برسد. شما میتوانید شیر دوشیدهشده را در شیشهشیر یا با یک قاشق چایخوری کوچک به نوزاد بدهید. اگر این مدت طولانی شد یا بیش از حد نگران شدهاید، لازم است به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند احتمال دلایل دیگری مانند عفونت گوش یا برفک دهان را بررسی کند. برخی از راهکارهای دیگر شامل موارد زیر است:
شیردهی هنگام خوابآلودگی کودک: سعی کنید زمانی به کودک شیر بدهید که بسیار خوابآلود باشد. بسیاری از نوزادانی که در حین بیداری سینه را پس میزنند، وقتی خوابآلود هستند آن را میپذیرند.
تغییر وضعیت شیردهی: وضعیت و روش شیردهی خود را چند بار تغییر دهید. کودک شما ممکن است در یک وضعیت راحتتر از دیگری باشد و کمکم شروع به شیر خوردن کند.
شیردهی در حال حرکت: برخی کودکان، وقتی آنها را آرام تاب میدهید یا راه میبرید بیشتر احتمال شیر خوردن دارند تا زمانی که در حالت نشسته یا ساکن هستید. اگر خواستید این کار را امتحان کنید، لازم است چیزی سر راه شما نباشد، تا زیر پایتان نرود و باعث افتادن شما و نوزاد نشود.
شیردهی در محیطی آرام: شیردهی را در محلی انجام دهید که چیزی برای حواسپرتی نوزاد نباشد. امتناع از خوردن شیر برای کودکان شش تا نُه ماهه رایج است، زیرا آنها از جهان اطراف خود آگاهتر میشوند. بچهها در این سن به راحتی ذهنشان از شیر خوردن منحرف میشود و اغلب ترجیح میدهند از سینۀ مادرشان به قدر یک میانوعده شیر بخورند تا یک وعدۀ غذایی کامل، بنابراین بهتر است سعی کنید در یک اتاق کم نور، آرام و دور از هر صدایی به کودک شیر بدهید.
تماس پوست با پوست: تماس زیادی بین پوست خود با پوست کودکتان ایجاد کنید، مثلاً هنگام شیردهی لباس نپوشید. آغوشی نوزاد نیز میتواند کمک کند که بین وعدههای شیردهی، کودک را بیشتر نزدیک بدن خود نگه دارید.
همچنین بر اساس گفتۀ دیگران و اطرافیان عزیزتان، خیلی زود نتیجهگیری نکنید که کودک میخواهد خود را از شیر بگیرد و شیردهی را قطع نکنید، زیرا بعید است که کودک زیر یک سالی که با شیر مادر تغذیه شده است، به همین سادگی آمادۀ دست کشیدن از سینۀ مادر و شیر شیرین آن باشد.