زردزخم کودک چیست و چه علائمی دارد؟
زردزخم در کودکان چیست و چطور ایجاد میشود؟ در این مطلب با زردزخم کودک، علائ« زردزخم، تشخیص و درمان زردزخم آشنا شوید.
زردزخم
زردزخم یک عفونت پوستی بسیار مسری است که با ورود باکتریهای استافیلوکوک یا استرپتوکوک به پوست، برای مثال از طریق یک بریدگی یا خراش در پوست اتفاق میافتد. این بیماری بیشتر در بین بچههای بین دو تا شش سال دیده میشود.
زردزخم معمولاً خطرناک نیست، اما میتواند خارشدار و بدظاهر باشد. عوارض ثانویه آن مانند عفونتهای پوستی جدی، جوشگاه و التهاب کلیه امکانپذیر است، بنابراین مهم است که زردزخم را بدون معطلی درمان کنید.
علائم زردزخم
انواع مختلفی از زردزخم با علائم متفاوت وجود دارد، اما معمولاً به صورت خوشهای از تاولهای کوچک قرمز رنگ ظاهر میشود که ترشح دارند، میترکند و گسترش مییابند. اما با توجه به باکتری عامل آن، ممکن است تاولها بزرگتر و مقاومتر باشند. پوست اطراف تاولها میتواند قرمز باشد. ممکن است غدد لنفاوی کودک شما در ناحیهٔ عفونت متورم شود.
در بیشتر مواقع، تاول در اطراف بینی و دهان ظاهر میشود، اما ممکن است آن را روی دستها، پاها یا سایر نواحی بدن کودک نیز مشاهده کنید. تکههای متعدد جداگانه از این تاولها نیز شایع است. با خشک شدن چرک، پوسته یا دلمههایی به رنگ قهوهای مایل به زرد ایجاد میشود که شبیه عسل یا شکر قهوهای است.
نحوهٔ ابتلای کودک به زردزخم
زردزخم بسیار مسری است. کودک شما میتواند با لمس کودک آلوده به آن یا لمس شیئی که آن کودک لمس کرده، مانند اسباببازی یا حوله، باکتری را گرفته باشد. همچنین ممکن است قبلاً این باکتریها را روی سطح پوست خود داشته باشد و سپس با بریده شدن پوستش، باکتریها وارد شده و باعث ایجاد عفونت شده باشند.
علاوه بر بریدگیها و خراشها، این باکتریها میتوانند از طریق تبخال، اگزما، نیش حشرات یا مناطق دیگری از پوست کودکتان که آسیبدیده یا حساس است، به پوست حمله کنند. اگر پوست زیر بینیاش در اثر پاک کردن مخاط تحریک شده باشد، ممکن است آن را درست از همان جا بگیرد. زردزخم در هوای گرم و مرطوب شایعتر است.
درمان زردزخم
اگر عفونت بسیار خفیف باشد، پزشک کودک ممکن است توصیه کند که فقط ناحیه را تمیز نگه دارید و اجازه دهید خود به خود از بین برود. با این حال، احتمالاً فرزندتان برای خلاص شدن از شر عفونت به آنتیبیوتیک نیاز دارد. او باید دورهٔ کامل دارو را مصرف کند تا عفونت برگشت نکند. به جای استفاده از آنتیبیوتیک خوراکی، پزشک ممکن است یک کرم آنتیبیوتیک را برای رفع بثورات تجویز کند.
کودکتان آنتیبیوتیک دریافت کند یا نه، در هر صورت شما باید پوست عفونیشده را تمیز نگه دارید. زخمها و دلمهها را دو بار در روز با ملایمت با صابون و آب گرم بشویید و سپس ناحیه را خشک کنید. هر بار از یک حولهٔ تمیز استفاده کنید و نگذارید شخص دیگری از آن حوله استفاده کند یا از یک دستمال کاغذی استفاده کنید و آن را دور بیندازید.
اگر پزشک شما پماد موضعی تجویز کرده است، آن را روی پوست حساس در معرض عفونت قرار دهید. پزشک ممکن است پیشنهاد کند پوست آلوده را با گاز استریل بپوشانید.
برای جلوگیری از خراشیدن آن ناحیه، که میتواند عفونت را به قسمتهای دیگر بدن او یا به دیگران منتقل کند، ناخنهای کودک را کوتاه نگه دارید.
اگر پس از سه روز به نظر نمیرسد که درمان جواب داده باشد، کودکتان تب کرده یا ناحیهٔ آلوده به طور قابل توجهی قرمز و حساس شده است، با پزشک تماس بگیرید. اگر فرزندتان مرتب به این عارضه مبتلا میشود، با پزشک خود در مورد چگونگی شناسایی و درمان عامل مشکل صحبت کنید.
ممکن است پزشک برای تعیین نوع باکتری دردسرساز برای کودکتان، به کشت بافت نیاز داشته باشد. برای این کار، او یک نمونه از ناحیهٔ آلوده را با چوبپنبه برمیدارد. هنگامی که جواب این کشت از سمت آزمایشگاه مشخص شد، میتوان تعیین کرد که کدام آنتیبیوتیک مؤثرتر است.
پیشگیری از انتقال عفونت زردزخم کودک به دیگران
اگر زردزخم فرزندتان درمان نشود، ممکن است بیماری برای چند هفته مسری باشد. وقتی درمان با آنتیبیوتیک شروع میشود و بثورات معمولاً بعد از 24 ساعت شروع به برطرف شدن میکنند، بیماری دیگر مسری نیست. در این فاصله، فرزند خود را از مهدکودک و سایر موقعیتهای شامل تماس نزدیک دور نگه دارید.
در مورد رعایت بهداشت هوشیار و مراقب باشید. لباسها، ملافهها و حولههای کودک را هر روز بشویید و نگذارید از صابون، حوله، برس مو یا سایر وسایل شخصی مشترک با دوستان و اعضای خانواده استفاده کند. هنگام پماد زدن به پوستش، دستکش بپوشید و پس از آن دستهای خود را خوب بشویید.
اطمینان حاصل کنید که تمام اعضای خانواده مرتب دست خود را با آب و صابون میشویند. میتوانید تا زمانی که زردزخم از بین میرود، برای خشک کردن دست و صورت از دستمال کاغذی استفاده کنید.
در مورد آموزش شستن دست به کودک بدانید.