نگرانیهای شما در رابطه با کروناویروس جدید و اقدام به بارداری
همهگیری کروناویروس جدید کووید-۱۹، یک وضعیت اضطراری در دنیا اعلام شده است و طبعاً زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری داشتهاند در مورد همه چیز نگرانند، از اقدام به بارداری گرفته تا مراجعه به پزشک، خرید دارو و مدیریت اختلال و آشفتگی در محل کار! هرچند تحقیقات در مورد کووید-۱۹ همچنان در حال بررسی است، اما در این مطلب میتوانید با پاسخ برخی از سؤالات متداول خودتان آشنا شوید.
آیا باید تلاش برای باردار شدن را به علت شیوع کووید-۱۹ به تأخیر انداخت؟
هرچند هنوز هیچ دلیلی برای دست برداشتن از تلاش برای بارداری وجود ندارد، اما دادههای موجود واقعاً محدود است و پاسخ قطعی این پرسش را نمیدهد. به عنوان مثال، کارشناسان فکر نمیکنند که ویروس باعث نقصهای مادرزادی شود یا خطر سقط جنین را افزایش دهد، اما هیچکس هم با اطمینان نمیداند که آیا یک مادر باردار میتواند کووید-۱۹ را قبل از زایمان یا در طول آن به کودکش منتقل کند یا خیر.
همچنین هنوز مدرکی در این مورد که ویروس کرونا از طریق منی یا ترشحات واژن منتقل میشود یا خیر وجود ندارد، اما ویروس در مایع منی افرادی که به این بیماری دچار شده بودند یا در حال بهبود هستند، مشاهده شده است. برای اطمینان و تأیید این نکته که آیا ویروس کووید-۱۹ از طریق رابطهٔ جنسی منتقل میشود یا خیر به تحقیقات بیشتر نیاز هست. اما آنچه مسلم است، اینکه رعایت نکات بهداشتی و به ویژه انجام واکسیناسیون، برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا، از اقدامات نخست در دوران همهگیری کووید-۱۹ است.
در مورد کرونا در بارداری بدانید.
اگر باردار شوم بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید-۱۹ هستم؟
اطلاعات موجود قبلی در مورد ویروسهای تنفسی و بارداری میگوید، بارداری میتواند تغییراتی در سیستم ایمنی بدن ایجاد کند و این ممکن است شما را بیشتر مستعد عفونتهای تنفسی ویروسی کند، که ویروس کووید-۱۹ هم از این دسته است و اگر به این بیماری آلوده شوید، ممکن است در مقایسه با زنان باردار همسن و سال خود ریسک بالاتری برای سختتر بودن بیماری در صورت ابتلا داشته باشید. اما این اطلاعات همان یافتههایی است که در زنان باردار مبتلا به سایر عفونتهای کروناویروس مانند سارس-کوو (SARS-CoV) و مرس-کوو (MERS-CoV)، یا سایر عفونتهای تنفسی ویروسی مانند آنفلوانزا دیده شده است و بر اساس دادههای محدودی که تاکنون وجود دارد، این موضوع که اگر باردار شوید، به طور قطع ریسک ابتلا به بیماری کووید-۱۹ هم در شما شدیدتر خواهد شد هنوز مشخص نیست.
از طرفی، با توجه به این موضوع که کووید-۱۹ اکنون در تمام دنیا وجود دارد، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) اعلام کرده است که تا اینجا هیچ مدرکی مبنی بر اینکه زنان باردار در مقایسه با جمعیت کلی، ریسک بالاتری برای ویروس داشته باشند، وجود ندارد، هرچند طبق نظر آکادمی متخصصان زنان و زایمان امریکا، زنان باردار باید یک گروه در معرض خطر تلقی شوند. به طوری که داشتن برخی بیماریهای زمینهای قبلی مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای قلبی یا مشکلات سلامت در طول بارداری مانند دیابت بارداری، چاقی و سن بالای ۳۵ سال میتواند خطر ابتلا به شکل شدید بیماری کرونا، احتمال بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه و نیاز به حمایتهای تنفسی در طول بارداری و پس از آن؛ حداقل تا ۴۲ روز پس از خاتمهٔ بارداری را افزایش دهد.
در هر صورت، اگر باردار شدهاید، لازم است حتماً اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به عفونت، مانند شستن مکرر دستها و پرهیز از ملاقات با افراد بیمار را بیشتر از دیگران جدی بگیرید و انجام دهید.
آیا کروناویروس روی بارداری اثر میگذارد؟
دادههای موجود برای کووید-۱۹محدود است، اما آمار سقط جنین ناخواسته یا مردهزایی در زنان مبتلا به سایر عفونتهای کروناویروس مانند سارس-کوو بالاتر از آمار مربوط به کل جمعیت نیست.
اما اطلاعات موجود این است که در دوران بارداری ابتلا به دیگر عفونتهای تنفسی ویروسی، مانند آنفلوانزا با مشکلاتی مانند وزن کم در هنگام تولد و زایمان زودرس همراه بوده است و داشتن تب بالا در اوایل بارداری نیز ممکن است ریسک برخی نقصهای مادرزادی هنگام تولد را افزایش دهد.
آیا میتوانم کرونا را در طول بارداری یا زایمان به کودک منتقل کنم؟
گزارشی وجود دارد از تعدادی نوزاد متولدشده از مادران مبتلا به کووید-۱۹ که در آن گفته شده تست کرونای این نوزادان مثبت شده است، اما خبر خوب اینکه همهٔ آنها حالشان خوب است و طی یک هفته عاری از علائم شدهاند، از جمله نوزادی که زودرس به دنیا آمده بود. اما در مورد نوزاد مبتلا به کووید-۱۹ که در امریکا فوت شد، هنوز اطلاعات کاملی در مورد علت اصلی مرگ در دست نیست.
همه میدانیم که اطلاعات و یافتههای دانشمندان و کارشناسان در مورد بیماری کروناویروس کووید-۱۹ روزانه در حال تغییر و کامل شدن است. به همین دلیل، سؤالات شما و پاسخهای پزشکان به مرور زمان تغییر میکند. ما ترس و نگرانی شما را درک میکنیم و از مادران و پدران عزیز میخواهیم همچنان صبور باشند. تیم مادرشو تمام تلاشش را برای یافتن پاسخهایی علمی و بهروز کارشناسان دنیا به سؤالات شما خواهد کرد. به امید اینکه فردای همهٔ ما و کودکانمان دور از این بیماری بماند.
آیا افرادیکه قصد بارداری دارند هم باید واکسن کرونا بزنند؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند تمام افراد شش ماهه و بالاتر واجد شرایط دو دز واکسن و دز تقویتی یا به اصطلاح بوستر را، بر اساس تشخیص پزشک و طبق زمانبندی اعلامشده دریافت کنند. این توصیه شامل زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی به سر میبرند، در حال تلاش برای باردار شدن هستند یا ممکن است در آینده باردار شوند نیز میشود.
طبق گزارشها، واکسیناسیون در زنانی که قصد بارداری دارند، نه تنها بیخطر است، بلکه باعث محافظت از آنها در برابر ابتلا به نوع شدید بیماری، کاهش احتمال بستری شدن و مرگ ناشی از بیماری میشود. یادآوری این نکته حائز اهمیت است که، هیچیک از واکسنهای کووید-۱۹ حاوی ویروس زنده نیست و قادر نخواهد بود افراد واکسینه را به کووید-۱۹ مبتلا کند. برخی مطالعات نیز نشان دادهاند که، خطر ابتلا و شدت گرفتن بیماری و عوارض بارداری برای مادر باردار و جنین از جمله خطر سقط، زایمان زودرس و مردهزایی در زنانی که واکسینه شدهاند، به مراتب کمتر است. بنا بر آنچه گفته شد، چنانچه قصد بارداری دارید یا در تلاش برای باردارشدن هستید، برای سلامت خود و جنین، واکسیناسیون را در اولویت برنامهریزی برای بارداری قرار دهید.
اگر احتمال میدهید باردار شدهاید و به دنبال واکسیناسیون دچار عوارض جانبی شدهاید، در مورد مصرف داروهای بدون نسخه یا مسکنها مانند ایبوپروفن، استامینوفن یا آنتیهیستامینها برای رفع هر گونه درد یا ناراحتی، از جمله تب، با پزشک یا مراقب سلامت خود مشورت کنید. تب به هر دلیلی، میتواند با پیامدهای نامطلوب بارداری همراه باشد.
آیا تزریق واکسن کرونا باعث نازایی میشود؟
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ترکیبات واکسنهای کووید-۱۹ یا آنتیبادیهایی که به دنبال تزریق این واکسنها در بدن ساخته میشوند، روی قدرت باروری افراد در آینده، اثر منفی میگذارند یافت نشده است و تعداد فزایندهای از دادهها نیز این گزارشها را تأیید میکند. بررسی پیامدهای بارداری، در زنانی که در پاسخ به تزریق واکسن یا هنگام ابتلای اخیر این افراد به کووید-۱۹، دارای سطح قابل تشخیصی از آنتیبادی بودند و زنان فاقد آنتیبادی، از جمله در زنان باردار به روش فناوریهای کمکباروری مانند لقاح آزمایشگاهی، بیانگر مشابهت موفقیت بارداری در دو گروه است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها شواهد دیگری را نیز به شرح زیر ارائه کرده است.
نتایج مطالعهای که روی بیش از ۲۰۰۰ نفر از زنان ۲۱ تا ۴۵ ساله و شریکهای زندگی آنها انجام شد، نشان داد که تزریق واکسنهای کووید-۱۹ در زوجها، اثر منفی روی قدرت باروری و باردار شدن زنان ندارد. همچنین، دادههای به دست آمده از افرادی که بعد از تزریق واکسنهای کرونا اقدام به بارداری داشتند، مثبت شدن تست بارداری زنان را نشان داده است.
همچنین گزارش تست مثبت بارداری در بیش از ۴۰۰۰ نفر از افراد، پس از دریافت اولین دز واکسنهای mRNA کووید۱۹، یعنی واکسنهایی که با دادن دستورالعملهایی به سلولها، بدن را وادار به ساخت پروتئینی میکنند که باعث تحریک پاسخ ایمنی شود، مثل واکسنهای فایزر-بیونتک و مدرنا، نیز به ثبت رسیده است.
همچنان که شواهد و یافتههای علمی، در رابطه با ایمنی واکسنهای کووید-۱۹ روی قدرت باروری زوجها و سلامت مادر و جنین طی دوران بارداری در حال افزایش است، سازمانهای پزشکی معتبر در دنیا، با بیان این نکته که واکسیناسیون کووید-۱۹ هیچ گونه اثر منفی روی قدرت باروری افراد ندارد، به زنان و مردانی که در تلاش برای باردارشدن هستند توصیه میکند که نخست، طبق پروتکل و برنامهای که در اختیار مراکز واکسیناسیون قرار میگیرد برای واکسیناسیون اقدام کنند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نیز تأکید میکند که، ابتلا به کووید-۱۹ در زنان باردار و تازهباردار، ضمن اینکه میتواند فرد را به شدت بیمار کند، ممکن است آسیبهای بسیار نامطلوب و غیرقابل جبرانی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
چقدر بعد از تزریق واکسن کرونا میتوان برای بارداری اقدام کرد؟
بنا بر بیانیهٔ آکادمی متخصصان زنان و زایمان امریکا (ACOG)، اگر درحال برنامهریزی یا تلاش برای باردارشدن هستید، نخست باید واکسنهای ویروس کرونا را تزریق کنید و ضرورتی برای به تعویق انداختن بارداری بعد از واکسیناسیون نیست. چنانچه پس از دریافت اولین دز واکسن کووید-۱۹ باردار شدید، حتماً برای انجام تزریق دز دوم و دز بوستر در صورت نیاز هم اقدام کنید.
آیا واکسیناسیون کرونا روی چرخهٔ قاعدگی و تخمکگذاری اثر میگذارد؟
به دنبال نتایج مطالعات، تغییرات جزئی و موقتی در قاعدگی زنان، مانند طولانیتر شدن روزهای خونریزی، کوتاه شدن فواصل چرخههای قاعدگی، یعنی فاصلهٔ بین دو قاعدگی و خونریزیهای شدید و سنگینتر، در مقایسه با قبل از واکسیناسیون گزارش شده است. اما با این حال، شواهدی مبنی بر اینکه واکسنهای کووید-۱۹ باعث بروز مشکلاتی در تخمکگذاری و به دنبال آن باروری میشود وجود ندارد.
در مورد دوران پریود و قاعدگی بیشتر بدانید.
آیا واکسنهای کرونا اثری روی اسپرم و باروری مردان دارند؟
نتایج پژوهشهای انجامشده در حال حاضر، بیانگر آن است که تمامی واکسنها و از جمله واکسنهای کووید-۱۹، هیچ گونه مشکلی برای قدرت باروری مردان و زنان ایجاد نمیکند.
در مطالعهای، محققان ویژگیهای اسپرم، مانند کمیت و تحرک اسپرم را در ۴۵ مرد سالم که واکسنهای mRNA دریافت کرده بودند، قبل و بعد از واکسیناسیون مورد بررسی قرار داند. نتایج، هیچ تغییر قابل توجه و مشخصی را نشان ندادند و این یعنی واکسنهای کرونا باعث ناباروری در مردان نمیشوند. همچنین نتایج یک مطالعه نشان داد آلوده شدن با ویروس کووید-۱۹، ممکن است با کاهش باروری مردان، تا ۶۰ روز پس از ابتلا همراه باشد.
این را هم بدانید که تب، ناشی از هر بیماریای که باشد، با کاهش موقتی و کوتاهمدت تولید اسپرم در مردان سالم همراه است. تب، همچنین یکی از علائم رایج آلودگی با کووید-۱۹ و عارضهٔ جانبی واکسیناسیون هم هست اما شواهدی مبنی بر اینکه، تب بعد از واکسیناسیون کووید-۱۹ روی تولید اسپرم تأثیر میگذارد، هنوز در دست نیست.
مانند تمامی واکسنها، محققان کماکان به مطالعهٔ دقیق واکسنهای کووید-۱۹ و اثرهای آن روی پیامد باروری ادامه میدهند. در صورت بهروز شدن یافتهها، آن را در اختیار شما خواهیم گذاشت. چنانچه هر گونه نگرانی در مورد تزریق واکسنها، خطرات و مزایای آنها دارید، آن را با پزشک، ماما یا مراقب سلامت خود در میان بگذارید.