چطور به کودکی با سندرم داون شیر بدهید
برخی از مادران این سؤال را دارند که در صورت مبتلا بودن کودکشان به سندرم داون، چگونه باید به او شیر بدهند؟ و آیا میتوانند کودکشان را با شير خودشان تغذيه كنند یا نیاز به تغذیه با شیر خشک است؟ در این مطلب میتوانید با پاسخ این سؤالها آشنا شوید.
شیردهی به کودکی با سندرم داون
شيرخوارانی که با سندرم داون به دنیا آمدهاند به علت ضعف قدرت عضلانی در گرفتن پستان مادر و ناهماهنگی در مكيدن، بلعيدن و نفس كشيدن ممكن است هنگام شير خوردن زود خسته و يا حتی دچار حالت خفگی شوند. اما شما میتوانید برای تشويق شيرخوار به مكيدن پستان و استفاده بهتر از شير مادر به موارد زير توجه كنيد:
- با ماليدن نوک پستان به گونه و لبهای کودک، رفلكس جستوجو را در او تحريک كنيد.
- با فرو بردن انگشت تميزتان به دهان و مالش لثههایش، او میتواند حالت مكيدن را شروع كند.
- با مالش دادن گردنش در خط وسط به طور عمودی، عمل بلعيدن تحريک خواهد شد.
- شيرخوار هنگام بيداری و گرسنگی در زمانی كه گريه نمیكند، آمادگی بيشتری برای شير خوردن دارد.
- برای بيدار كردن شیرخوار میتوانید لباسهای اضافیاش را درآورید.
- حرف زدن با کودک، تعويض پوشک و مالش دادن كف پاهایش با صبر و حوصله نیز برای بيدار شدنش خوب است.
- برای دريافت كافی شير و رشد بهتر بگذارید به دفعات مكرر و مدت بيشتر شير بخورد.
- برای بهتر گرفتن پستان توسط کودک، رفلكس جهش شير را تحریک کنید، یعنی ابتدا مقدار كمی شير در دهانش بدوشيد.
- نكات كليدی وضعيت صحيح شير دادن را رعايت كنيد.
- گرفتن پستان توسط شيرخوار به روش دانسر برای اين شيرخواران توصيه میشود. در این روش، نوزاد به طور صحيح و در وضعيت نشسته و روبهروی پستان مادر نگه داشته میشود و مادر چانهٔ کودک و سینهٔ خودش را مثل شکل زیر بين دو انگشت اشاره و شستش و قسمتی از كف دست خود نگه میدارد و به کودک شیر میدهد.
- از وضعيت زيربغلى و يا روش آغوشی هم استفاده کنید.
- شیردهی بايد به صورت كوتاهمدت، مكرر و توأم با گرفتن آروغ باشد، چون کودکتان ممكن است هوای زيادی ببلعد.
- برای اطمينان از كافی بودن دريافت شير، بهتر است گاهی شيرتان را بدوشيد و به خصوص شير انتهايی را با قاشق يا فنجان به او بخورانيد.
- ابراز محبت به کودک و تماس مكرر آنها با مادر در حال شيردهی به رشد بهتر آنان كمک میکند.
- کودکان متولدشده با سندرم داونی كه دچار ناهنجاری مادرزادی قلب نیز هستند، وقتی با شیردهی از سینهٔ مادر تغذیه میشوند، میتوانند عمل مكيدن، بلعيدن و نفس كشيدن را راحتتر و به طور هماهنگ انجام دهند، انرژی كمتری مصرف و اكسيژن بيشتری هم دريافت کنند.
- با دريافت شير مادر، تركيب مناسب با نيازهای خود را به دست میآورند و چون سديم شير مادر كمتر است، بار و فشار كمتری روی قلب و گردش خون آنان وجود خواهد داشت.
رشد هر کودکی با دیگری متفاوت و لازم به يادآوری است كه اين کودکان، چه با شير مادر و چه با شير خشک تغذيه شوند، به هر حال رشدی مشابه شيرخواران دیگر را ندارند و پزشک کودک شما از منحنی رشد خاص خود این کودکان برای مراقبتهای دورهای و پايش رشد آنان استفاده خواهد کرد.