آکنه در کودکان
آکنهٔ نوزادی و آکنه در کودکان بسیار شایع است. اگر نوزادتان جوشهایی روی چانهاش دارد، میتواند نشانهای آکنهٔ کودک باشد. آکنه میتواند در هنگام تولد نوزاد وجود داشته باشد، اما اغلب چند هفته پس از تولد ظاهر میشود. در این مطلب میتوانید با عارضهٔ آکنه در کودک و دلایل و درمان آن آشنا شوید.
آکنهٔ کودک
آکنهٔ کودک مشابه آکنهٔ دوران نوجوانی به نظر میرسد، یعنی شما جوشهای سفید یا قرمزی روی پوست کودکتان خواهید دید که ممکن است با پوست قرمز رنگی احاطه شده باشند اما این آکنه با آکنهٔ نوجوانی فرق دارد. آکنه معمولاً روی گونهها و گاهی در پیشانی، چانه و حتی پشت کودک ظاهر میشود. وقتی بدن کودک داغ است یا بهانهگیری میکند یا اگر پوست او با بزاق، آروغ شیر یا پارچهای که کمی زبر است تحریک شده و یا با مواد شویندهٔ قوی شسته شده است، آکنه میتواند نمایانتر شود.
با این حال، تمام جوشهای روی پوست صورت نوزاد شما لزوماً آکنه نیستند. مثلاً برآمدگیهای کوچک سفیدی که در هنگام تولد کودک وجود دارد و در عرض چند هفته ناپدید میشوند، میلیا نامیده میشوند و ربطی به آکنه ندارند. اگر تحریک پوست کودک بیشتر شبیه راش یا پوستهپوسته است تا شبیه جوش، یا اگر در جایی دیگر از بدن نوزاد شما ظاهر شدهاند، او ممکن است دچار عارضهٔ دیگری مانند کلاه گهواره یا عارضهٔ اگزما باشد.
عوامل و دلایل بروز آکنه در کودک
همانند آکنهٔ دوران نوجوانی، هیچ پاسخ قطعی و روشنی برای علت آکنهٔ کودک وجود ندارد. کارشناسان اغلب به هورمونهایی که نوزادان در اواخر دورهٔ بارداری از مادر خود دریافت میکنند به عنوان یکی از علل آکنهٔ کودک اشاره میکنند. اما محققان همچنان به مطالعهٔ عوامل دیگر ادامه میدهند و هنوز روی یک دلیل به توافق نرسیدهاند.
اگر داروهای خاصی را در طول شیردهی مصرف میکنید یا اگر کودک شما داروهای خاصی را مصرف کند، آنها ممکن است باعث آکنه زدن کودک شوند. یا در برخی موارد، کودک به یکی از محصولات مراقبتی پوست واکنش نشان میدهد، به ویژه به انواع چرب آنها، زیرا این محصولات میتوانند منافذ پوست را مسدود کنند.
راهکارهای درمان آکنهٔ کودک
آکنه کودک معمولاً طی چند هفته از بین میرود، اما این امکان هم هست که تا چند ماه باقی بماند. اگر آکنه در عرض سه ماه از بین نرود یا اگر نگرانیهایی دربارهٔ آن دارید، بهتر است با پزشک کودک خود صحبت کنید. اگر آکنه مدتی طولانی باقی بماند یا شدید باشد، پزشک ممکن است یک داروی موضعی ملایم تجویز کند. همچنین آکنهٔ پایدار در کودک ممکن است نشانهٔ آن باشد که کودکتان در دوران نوجوانی نیز با آکنه دست به گریبان خواهد بود.اما چه کاری میتوان برای این آکنه و ظاهر پوست کودک انجام داد؟ در اینجا به برخی باید و نبایدها در این مورد اشاره شده است که بد نیست آنها را بدانید:
- هرگز از داروهای ضدآکنه، بدون تأیید پزشک کودکتان استفاده نکنید.
- اسکراب نکنید یعنی کیسه، برس یا موارد مشابه را به پوست کودک نکشید.
- یادتان باشد آکنهٔ کودک ناشی از چرک و کثیفی نیست که با تمیز شدن خوب شود.
- شستوشوی بیش از حد میتواند پوست کودک را بیشتر تحریک کند، پس در این کار هم افراط نکنید.
- فقط یک بار در روز، صورت کودک خود را با یک صابون بچهٔ بدون بو و آب بشویید.
- سپس با ملایمت و به صورت ضربهای، آرام پوستش را خشک کنید.
- روی پوست کودک خود لوسیونهای چرب نزنید. این لوسیونها میتوانند آکنه را بدتر کنند.
- گاهی برخی کرمهای غیرچرب نیز به رفع آکنهٔ کودکان کمک کرده است.
- اگر یکی از این کرمها را امتحان کردید، مراقب چگونگی تأثیر آن روی پوست کودکتان باشید و اگر دیدید که ظاهر پوست را بدتر کرد استفاده از آن را قطع کنید.
- صبور باشید. آکنهٔ کودک شما، خود او را اذیت نمیکند و دائمی نیست، بنابراین سعی کنید اجازه ندهید که شما را هم ناراحت کند.