رسیدگی به کارها و امور خانه برای تازه‌‌مادران

رسیدگی به کارها و امور خانه برای تازه‌‌مادران

نداشتن وقت کافی برای انجام کار‌ها، یکی از مشکلات مشترک تمام مادران در همه جای دنیاست. همه جای خانه شلوغ است و شما نمی‌توانید هیچ چیز را پیدا کنید، چون وقتی برای مرتب کردن ندارید. انتظار همسر و فرزندانتان از شما نیز، فشار بیشتری به این بی‌نظمی وارد می‌کند. اگر وضعیت شغلی‌تان را هم به اینها اضافه کنید، خستگی کم‌کم شما را از پا درمی‌آورد. در این مطلب می‌توانید با روش‌هایی برای نظم دادن به امور خانه و پیدا کردن وقت مناسب‌تر برای انجام کار‌ها آشنا شوید.

ایجاد نظم در خانه

برای رسیدن به نظم قبلی خانه یا شروع یک نظم‌دهی جدید، راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید آنها را امتحان کنید. برخی از این راه‌های ساده شامل موارد زیر است:

هر روز دنبال وسایلتان نگردید: وقتتان را برای پیدا کردن چیز‌هایی که زیاد از آنها استفاده می‌کنید مثل قیچی یا دستمال کاغذی تلف نکنید. به جای آن، در هر اتاقی یک عدد از آنها بگذارید.

وسایل را در طبقات مشخص بگذارید: با قرار دادن وسایل بچه‌ها در طبقات مشخص از کمدها و کشوها، آنها به مرور راحت می‌توانند چیز‌هایی مثل دی‌وی‌دی و اسباب‌بازی را بدون کمک شما پیدا کنند.

لباس‌ها را با هماهنگی کنار هم بگذارید: وقتی لباس‌های بچه‌ها را در کشوها می‌گذارید، تی‌شرت‌ها، شلوارها و دامن‌هایی را که با هم هماهنگی دارد، کنار هم و در یک کشو قرار دهید. به این ترتیب در زمان نیاز، لازم نیست همۀ کشو‌ها را بگردید تا یک تی‌شرت را با یک شلوار مناسب هماهنگ کنید.

دسترسی به وسایل بچه‌ها را ساده کنید: یک سبد پر از جوراب‌های تمیز را نزدیک در اتاق بگذارید تا بچه‌ها سریع بتوانند یک جفت از آنها را بردارند و بپوشند. کفش‌هایی را هم که بیشتر به پا می‌کنند، در قسمت جلوتر جاکفشی کنار در ورودی بگذارید.

جایی مشخص برای هر چیزی در نظر بگیرید: صورت‌حساب‌‌ها، قبض‌ها، کتاب‌های تربیت کودک، جعبۀ داروها و دستور غذا‌های مورد علاقه‌تان را به ترتیب الویت احتیاجتان جایی مثل کتابخانه یا آشپزخانه مرتب کنید تا سریع آنها را پیدا کنید.

دور ریختن وسایل اضافی

همۀ ما در کمدمان، لباس‌هایی داریم که هیچ‌وقت آنها را نمی‌پوشیم یا زمانی برای استفاده کردن از آنها نداریم. بهتر است با خودمان کنار بیاییم و بعد از مدت‌ها بالاخره از شر تمام آنها خلاص شویم. توصیه‌های زیر در این تصمیم به شما کمک خواهد کرد:

لباس‌های اضافی را از خانه خارج کنید: لباس‌هایی را که برای فرزندتان کوچک شده است، در کیسه یا کارتن قرار دهید. رویشان برچسب بزنید و محتویاتشان را روی آنها بنویسید. این لباس‌ها را توی انبار بگذارید، به دوستی قرض بدهید یا دم در خانه بگذارید تا اگر کسی نیاز دارد، آنها را بردارد. با خودتان هم روراست باشید و لباس‌هایی را که در طول یک فصل، حتی یک بار هم نپوشیده‌اید، به دیگران ببخشید.

وسایل بدون استفاده را جایگزین کنید: هر بار کیسۀ جدیدی از وسایل وارد خانه شد، یک کیسۀ لباس، اسباب‌بازی و کتاب را به جای آن از خانه خارج کنید. به این ترتیب وسایل کمتری برای مرتب کردن خواهید داشت.

تمرین دور ریختن کنید: روی کیسه یا جعبه‌هایی، برچسب دورریختنی و اهدایی بزنید و جایی بگذارید که هر روز آنها را ببینید. این یک تمرین برای دور ریختن تمام وسایل بی‌مصرف خانۀ شماست.

ایجاد یک برنامۀ زمانی مشخص

برنامۀ زمانی شما با حضور یک نوزاد جدید ممکن است تغییر کند، به خصوص اگر فرزندان دیگری هم داشته باشید. نکات زیر برای دادن نظم بیشتر در زندگی به شما کمک خواهد کرد:

کار با موبایل و اینترنت را محدود کنید: زمان کار با موبایل، کامپیوتر و خواندن ایمیل‌های شخصی را محدود کنید. زمان معقولی برای این کار‌ها در نظر بگیرید و حدود آن را رعایت کنید.

کارهای بیرون از خانه را در روز مشخصی انجام دهید: تمام کار‌های بیرون از خانه را یک روز در هفته، از روی یک فهرست از قبل تهیه‌شده و توسط کوتاه‌ترین زمان و مسیر ممکن انجام دهید.

قرار ملاقات‌ها و دیگر موارد را یادداشت کنید: با یک تقویم برنامه‌ریزی کنید و قرار‌ها و فعالیت‌های مهم هر هفته را در آن بنویسید و اضافه کنید. این کار کم‌کم یک عادت خوب برای شما خواهد شد.

خانه را به شکلی کوتاه و روزانه مرتب کنید: بعد از شام، ۳۰ دقیقه را به تمیز کردن خانه اختصاص دهید. همۀ افراد خانواده را نیز در شستن ظرف‌ها و مرتب کردن میز شرکت دهید. فرزندانتان را هم در کار‌های خانه مشارکت بدهید. شاید حس کنید خودتان به تنهایی باید همۀ کار‌‌ها را انجام دهید، اما این‌طور نیست. بچه‌ها می‌خواهند یاد بگیرند، دوست دارند کمک کنند و در کارها شریک باشند.

لباس‌های چرک را از قبل جدا کنید: چند سبد برای لباس‌های چرک کنار ماشین لباسشویی بگذارید و به بچه‌ها توضیح بدهید تا یاد بگیرند لباس‌های سفید و رنگی را جداگانه درون سبدها بیندازند. با این کار، موقع شستن مجبور نیستید وقتتان را صرف جدا کردن لباس‌ها کنید.

همۀ لباس‌ها را تا نکنید: همۀ لباس‌های شسته‌شده را تا نکنید. به جای تا کردن، بیشتر لباس‌های خیس را با چوب‌لباسی از رخ‌آویز آویزان کنید تا زیاد چروک نشود و راحت‌تر اتو شود.

زمان نظافت سرویس بهداشتی را کوتاه کنید: از دستمال‌های ضدعفونی‌کننده برای تمیز کردن سریع دور توالت، دستشویی و آینۀ داخل دستشویی استفاده کنید. حتی می‌توانید موقع حمام کردن بچه‌ها، یک تمیزکاری سریع انجام دهید.

تهیۀ غذا‌های سریع خانگی

برای تهیۀ میان‌وعده‌های سالم کودکان وقتی وسط روز گرسنه هستند یا در مواقعی که کاری برایتان پیش آمده است و نتوانسته‌اید غذای بچه‌ها را در زمان مشخص همیشگی آماه کنید، راهکارهایی وجود دارد که می‌توانید آنها را به مرور بخشی از برنامۀ خانۀ خود کنید. برخی از این راهکارها شامل موارد زیر است:

میان‌وعده‌هایی را در یخچال و کابینت‌ها بگذارید: یخچال را از خوراکی‌هایی مثل خلال هویج، خوشه‌های کوچک انگور و گیلاس شسته‌شده یا مقدار مشخصی میوۀ پوست‌کنده و خردشده درون ظرف‌های دردار پر کنید. در کابینت‌ها هم فضایی برای نگهداری ظرف‌های دردار میوۀ خشک یا بیسکویت‌های سالم و مقوی در نظر بگیرید. به این ترتیب، بچه‌ها می‌توانند وقتی گرسنه شدند، خودشان از خودشان پذیرایی کنند تا شما به کارهایتان برسید.

سبزیجات را از قبل خرد کنید: سبزیجات مورد نیاز برای غذا‌های طول هفته را در یک زمان مشخص خرد کنید تا همه چیز از قبل برای آشپزی آماده باشد و وقت کمتری در طول هر روز از شما بگیرد.

برخی مواد غذایی را فریز کنید: مواد غذایی‌ای مثل انواع لوبیاها را بپزید و برای یک هفته در فریزر نگه دارید. لوبیاهای پخته را می‌توانید طی هفتۀ پیش رو در انواع سالادها و سوپ سبزیجات استفاده کنید تا بچه‌ها هم به مرور به خوردن حبوبات عادت کنند، اما از فریز کردن طولانی مواد غذایی خودداری کنید.

برای پختن غذاها برنامه‌ریزی کنید: آخر هفته‌ها برای تعیین غذاهایی که می‌خواهید در طول هفته بپزید، برنامه‌ریزی کنید و بچه‌ها را هم در این کار شرکت دهید. در آخر، فهرست غذاها را روی یخچال بچسبانید تا آن را گم نکنید.

خریدهای مختلف خانه

خرید کردن همیشه وقت زیادی را از ما می‌گیرد که ترافیک بخش بزرگی از این اتلاف وقت است. به جای غر زدن و اعتراض کردن، بهتر است به دنبال راه‌حل باشیم تا کودکانمان هم مدام در زندگی اعتراضات بیجا نکنند و راحت‌تر به دنبال راه چاره باشند. برخی از موارد زیر به شما در این راه کمک می‌کند:

خرید کلی خانه را آخر هفته‌ها انجام دهید: خرید کلی خانه را در تعطیلات آخر هفته انجام دهید. اگر نمی‌خواهید وقت ارزشمند تعطیلات را برای خرید هدر دهید، بعد از تفریح پنجشنبه شب به خرید بروید. به این ترتیب، می‌توانید با خیال آسوده به خریدتان برسید، چون تحت فشار نیستید که بچه‌ها را به موقع بخوابانید، زیرا فردا یک روز تعطیل است. روز جمعه را نیز می‌توانید با خیال راحت با خانواده بگذرانید.

هدایای مختلف را از قبل بخربد: هدیه‌های تولد، عیدی‌ها و مناسبت‌های خاص را از قبل بخرید. هر وقت هدیۀ خوب و مناسبی برای کسی یا مناسبتی به چشمتان خورد، آن را بخرید و جایی نگه دارید. این کار را بین خرید‌های هر ماه انجام دهید تا در وقت و پولتان صرفه‌جویی کنید.

برخی کالاها را در حراج تهیه کنید: وقتی کالا‌هایی که مورد استفادۀ زیادی دارد مثل مسواک، خمیردندان، دستمال کاغذی، لامپ و باتری حراج می‌شود، تعدادی از آنها را بخرید و در خانه نگه دارید.

آنلاین خرید کنید: برخی خریدها را به صورت آنلاین انجام دهید. به عنوان مثال پوشک کودکتان را به صورت آنلاین سفارش دهید تا دیگر لازم نباشد جعبه‌های بزرگ را از فروشگاه با خودتان به خانه بیاورید.

اگر هنوز هم نمی‌دانید از کجا شروع کنید، بهتر است فهرستی از کارهای هفتگی خود تهیه کنید و بنویسید که انجام هر کدام چقدر زمان می‌برد. وقتی فهرستتان را تهیه کردید، می‌توانید ببینید که چه کار‌هایی باید انجام شوند و کدام موارد را می‌توانید فعلاً کنار بگذارید. در نهایت هم بدانید که وقت گذراندن با خانواده یا وقت گذاشتن برای خودتان از وسواس در تمام کردن کار‌های خانه مهم‌تر است. پس وای‌فای را خاموش کنید، گوشی موبایلتان را کنار بگذارید و روی تربیت فرزندانتان تمرکز کنید. بعد از این که بچه‌ها خوابشان برد، کمی برای خودتان در سکوت خانه وقت بگذارید و همراه همسرتان یا به تنهایی یک فنجان چای بنوشید، چند خط توی دفتر یادداشتتان بنویسید یا کمی توی حیاط یا خانه قدم بزنید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط