کنار آمدن با اظهار نظرهای اطرافیان بعد از زایمان
پس از زایمانتان و وقتی شما یک نوزاد تازه متولدشده دارید، ممکن است ناگهان با اظهار نظرهای مختلفی از طرف اطرافیان در مورد کودک جدیدتان روبهرو شوید. خانواده و دوستانتان شروع به گفتن توصیههایی به شما میکنند که چطور به نوزادتان شیر بدهید، چطور آروغش دهید، به او لباس بپوشانید و حتی چگونه بغلش کنید. برای نحوۀ برخورد مناسب با بیشتر این توصیههایی که معمولاً به کار شما نمیآید، به کمی صبر و تدبیر نیاز دارید. در این مطلب میتوانید با مشاوره دادن اطرافیان به تازهمادران و مواجهه با توصیههای دیگران درباره کودکتان آشنا شوید.
مشاوره دادن اطرافیان به تازهمادران
تمام نصیحتها و توصیههای اطرافیان ممکن است مفید نباشد، اما گاهی نیز واقعاً میتواند شما را از یک مشکل بزرگ نجات دهد و هرچند نادیده گرفتن همۀ این مشاورههای ناخواسته میتواند یک راه برای آرامش اعصابتان باشد، اما اگر شخصی که به شما توصیه میدهد کسی مثل مادر شما یا مادر همسرتان است که با او ارتباط مداوم دارید کارتان کمی سختتر است، چون همیشه نمیتوانید توصیههایش را نادیده بگیرید، مخصوصاً اگر او به مراقبت از نوزاد کمک میکند که در این صورت ممکن است پافشاری کند که او بهتر از شما میداند، زیرا شما یا همسرتان را بزرگ کرده است.
اما چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که بیشتر این توصیهها، هرچه هم که برای شما آزاردهنده باشد، از روی خیرخواهی است، زیرا بچهها، نیمۀ دلسوز شخصیت بیشتر افراد را فعال میکنند. دیگران ممکن است ببینند که شما مشکلی در رابطه با نوزادتان دارید و احساس کنند به عنوان والدین باتجربه وظیفه دارند به شما کمک کنند. اما برای تازهمادری که خسته و دچار کمبود خواب است و هنوز نسبت به مهارتهای خود به عنوان یک مادر اعتماد به نفس کافی ندارد، حتی توصیههای خیرخواهانه هم میتواند سرزنشآمیز و آزاردهنده به نظر بیاید. بنابراین قبل از هر تصمیم یا ملاقات با اطرافیان یک نفس عمیق بکشید تا آرام شوید و برای تشخیص توصیههای مفید از توصیههای مضر آماده باشید.
مواجهه با توصیههای دیگران دربارۀ کودکتان
درست است که بچهها طی چند دهۀ گذشته تغییری نکردهاند، اما چیزهایی که پزشکان دربارۀ آنها میدانند تغییر کرده است. همچنین هر بچه و هر خانوادهای با بقیه فرق میکند و شاید توصیۀ دیگران برای شما مؤثر نباشد. برای تشخیص توصیههای مفید از توصیههای مضر و سپس نادیده گرفتن توصیههای غلط به شیوهای مودبانه و محترمانه، میتوانید راهکارهای مؤثر زیر را دنبال کنید:
ذهنتان را باز و پذیرا نگه دارید: اگر تصمیم بگیرید که تمام توصیههایی را که دیگران به شما میکنند نادیده بگیرید، ممکن است راهحلهای خوبی را که برای مثال کمک میکند کودکتان پتویش را رها کند یا دیگر از دستشویی نترسد، از دست بدهید، پس قبل از این که از حرفشان بگذرید کمی به آن فکر کنید.
منبع توصیهها را در نظر بگیرید: وقتی کسی توصیهای دربارۀ نوزاد به شما میکند، ببینید چقدر به او و سطح آگاهیاش اعتماد دارید و چقدر سبک زندگی و بزرگ کردن فرزندانش را قبول دارید. بر اساس پاسخی که برای این سوالات دارید، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید توصیهاش را امتحان کنید یا آن را نادیده خواهید گرفت.
ابتدا با پزشکتان بررسی کنید: قبل از عمل به هر توصیهای که با سلامت کودکتان ارتباط دارد، لازم است حتماً آن را ابتدا با پزشک یا متخصص کودکتان در میان بگذارید. برخی از توصیههای مردم بیضرر و برخی دیگر خطرناک است. اگر هم تصمیم میگیرید در اینترنت دربارۀ درستی یا بیخطر بودن یک توصیه جستوجو کنید مطمئن شوید سایتی که مطالبش را میخوانید معتبر باشد.
با مهربانی دیگران را خلع سلاح کنید: وقتی یکی از دوستان یا اقوام را جایی میبینید که میگوید نوزادتان به کلاه نیاز دارد یا پستانک، دندانهای کودکتان را بدشکل میکند، لبخند بزنید و از او تشکر کنید که میخواهد به شما کمک کند یا بگویید چقدر جالب، حتماً از پزشکم در مورد این موضوع میپرسم. همیشه بهتر است صبورانه رفتار کنید و اجازه ندهید دیگران روزتان را خراب کنند. بعد از این که لطف و ادب خود را نشان دادید نیز میتوانید به ساعتتان نگاه کنید و بگویید خیلی دوست دارید بمانید و با او حرف بزنید، ولی مجبورید کودک را بخوابانید یا به او شیر بدهید و باید بروید.
بعد از مدتی، یاد میگیرد که چه توصیههایی را دنبال کنید، کدامها را نادیده بگیرد و چطور کاری کنید که همه فکر کنند به توصیۀ آنها عمل میکنید یا حداقل دیگران را ناراحت نکنید تا خودتان نیز احساس بهتری داشته باشید. این نکته را هم از قبل بدانید که کمکم ممکن است خود شما هم به یکی از این متخصصان کودک تبدیل شوید و وقتی خواهر کوچکتان یا یکی از دوستانتان بچهدار میشود، شما هم توصیههایی را که بلدید برای او بازگو کنید، پس منتظر این اتفاق باشید و زیاد از دوستان و عزیزانتان عصبانی نشوید.