برقراری ارتباط با والدین دیگر
پدران و مادران گاهی در مراقبت از نوزاد خود به مسائلی برمیخورند که ممکن است به نظرشان عجیب و جالب برسد، مثلاً نوزاد کم شیر میخورد، به موسیقی واکنش نشان میدهد یا در طول روز نمیخوابد. اینها برخی از مسائلی است که والدین دوست دارند تجربیات دیگران را نیز در مورد آنها بدانند. صحبت کردن راجع به مسائل نوزاد به مادران آرامش میدهد و وقتی میفهمند که مادران دیگر هم مسائلی شبیه به آنها داشتهاند، کمی خیالشان راحت میشود. پدران و مادران طی این ارتباطها تجربیات خرید لباس، اسباببازی، وسایل نوزاد و همچنین تجربۀ واکسن زدن نوزاد، حمام کردن و غذا دادن به کودک را با یکدیگر در میان میگذارند. در این مطلب میتوانید با راه و روشهایی برای ارتباط با والدین و خانوادههای دیگر آشنا شوید.
کلاسهای آمادگی زایمان
مادران در کلاسهای آمادگی زایمان، خانمهایی را میبینند که سن بارداری یکسانی با آنها دارند و احتمالاً در آینده کودکانی همسن خواهند داشت. اگر در کلاسهای آمادگی زایمان مادری را دیدید که از نظر خصوصیات اخلاقی با شما سازگار بود، فکر بدی نیست که برای ارتباط بیشتر، شمارۀ تماس یکدیگر را بگیرید و ارتباطتان را کمی بیشتر کنید.
در این صورت میتوانید پس از تولد کودکهایتان با یکدیگر در مورد مسائل مختلف صحبت کنید و از هم کمک بگیرید. همچنین حرف زدن و صحبت با کسی که در موقعیتی شبیه وضعیت شماست، از لحاظ روحی و روانی میتواند آرامش بزرگی برای روزهای پس از زایمانتان باشد.
شبکههای اجتماعی
استفاده از شبکههای اجتماعی، یکی دیگر از راهها برای پیدا کردن والدینی است که کودکی همسن نوزاد شما دارند. معروفترین شبکههای اجتماعی در این روزها تلگرام و اینستاگرام است:
تلگرام: تلگرام یک نرمافزار پیامرسان است که روی گوشیهای هوشمند، تبلت و کامپیوترها نصب میشود و با آن میتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید یا عضو گروهها و کانالهای مختلفی شوید. مادران معمولاً آدرس گروههای تلگرامی را از یکدیگر در بیمارستان، مرکز خرید یا از دوستان و خانواده میگیرند و در این گروهها عضو میشوند. در این گروهها والدین میتوانند تجربیات و سوالهای خود را به اشتراک بگذارند. امکان دیگر این نرمافزار، کانال نام دارد که این امکان را به شما میدهد تا مطالب مناسب و دلخواه خودتان را پیدا کنید. در کانال فقط یک نفر میتواند مطلب منتشر کند و اعضای آن فقط میتوانند محتواها را ببینند و از آنها استفاده کنند.
اینستاگرام: یکی دیگر از راههایی که پدر و مادرها میتوانند از طریق آن با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، نرمافزار اینستاگرام است. والدین زیادی در اینستاگرام، عکسها و ویدیوهای کودکشان را منتشر میکنند که شما نیز میتوانید پس از عضو شدن آنها را ببینید و عکسها و ویدیوهای خودتان را نیز در صفحۀ خودتان بگذارید. همچنین گاهی دیدن برخی از تصاویر و ویدیوهای کودکان در تقویت روحیۀ شما نیز مؤثر است.
بیمارستان و مراکز بهداشت
برای انجام مراقبتهای پزشکی لازم پس از زایمان، شما همراه همسرتان به پزشک و بیمارستان مراجعه میکنید. در طول این ملاقاتها، مادران و پدرها در اتاقهای بیمارستان یا در اتاق انتظار مطب، با مادران و پدران دیگر آشنا میشوند. بهتر است وقتی کاری برای انجام دادن ندارید یا وقتی حوصلهتان سر رفته است، کمی با اطرافیانتان صحبت کنید. وقتی با آدمها حرف بزنید، میتوانید دغدغه و نگرانیهایشان را پیدا کنید تا ببینید چقدر میتوانید با آنها همراه و نزدیک باشید.
همچنین کودک شما پس از تولد در روزها و ماههای متفاوت به واکسنهای مختلفی نیاز دارد و فکر بدی نیست اگر در مراکز بهداشت هم به دنبال پدر و مادرهایی دارای کودکی همسن کودک خودتان باشید که بتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. اما شما مطمئناً میدانید که نباید بیش از اندازه با آدمی که جدیداً با او برخورد کردهاید، اعتماد کنید و نباید فوراً بخواهید که به خانۀ شما بیایند. اگر با پدر و مادر جدیدی آشنا شدید، کمی به خودتان و آنها وقت بدهید که یکدیگر را بشناسید و بعد با هم بیشتر آشنا شوید.
دوستان و آشنایان
خواهر شما ممکن است دوستی داشته باشد که بچهای همسن کودک شما دارد یا شاید در همسایگی شما خانوادهای مثل شما با یک کودک زندگی کنند و فکر بدی نیست اگر به مرور با آنها آشنا شوید. دوستان یا اعضای خانوادۀ شما نیز میتوانند واسطۀ ارتباط شما با دیگر پدر و مادرها باشند. توجه کنید که در ایجاد ارتباط با افراد دیگر عجول نباشید. به خودتان و آنها فرصت بدهید تا یکدیگر را بشناسید.
همچنین به حریم خصوصی آنها وارد نشوید و از آنها در مورد مسائل شخصی مثل میزان درآمد، مشکلات زناشویی و چیزهایی مثل این موارد سؤال نکنید. به این نکته هم توجه کنید که هر روشی آنها برای نگهداری از کودک خود انجام دادهاند، کاملاً برای نوزاد شما مناسب نیست و نباید با مقایسۀ خود با دیگر مادران یا مقایسۀ کودک خود با دیگر کودکان، خود و همسرتان را آزار دهید. همچنین اشتباه بسیار بدی است که داروهای نوزاد آنها را به نوزاد خودتان بدهید یا برای کودک آنها نسخه بپیچید.
مهدکودک و پارک
وقتی کودک شروع به راه رفتن کند، دیگر دوست ندارد یک جا بنشیند و دلش میخواهد دنیا را با پاهای کوچکش بگردد. یکی از مکانهایی که پدر و مادرها کودکشان را به آنجا میبرند پارک و شهر بازی است که کودکان میتوانند بچههای همسن خود را ببینند و خیلی سریع با آنها دوست شوند. شما هم میتوانید با والدین کودکی که فرزند شما او را برای دوستی پیدا کرده است، ارتباط برقرار کنید.
این ارتباط میتواند جمع کوچک شما را برای دیدارها در پارکهای مختلف بزرگتر کند. برخی از والدین نیز، کودکشان را در مهدکودک میگذارند و هر روز در ساعت مشخصی یکی از والدین کودک دیگری را ملاقات میکنند. در این مدت میتوانید با والدین، به ویژه مادران دیگری که مشابه شما منتظر کودکشان هستند صحبت کنید و کمکم بیشتر با آنها آشنا شوید.
دوستی و دوستهای کوچک، به مرور بزرگتر خواهند شد و ارتباط خوب شما با دوستان، دیگر والدین و بازی و همراه شدن کودک شما با کودکانی همسن خودش، غیر از آن که باعث احساس داشتن آرامش میشود، در رشد و اجتماعی شدن کودکتان نیز تأثیر آشکاری دارد، پس سعی کنید ارتباطتان را با والدین جدید و قدیمی که میشناسید، حفظ و محکم کنید.