گرفتگی و پسدرد ناحیۀ رحم پس از زایمان
گرفتگیهایی که به عنوان پسدردهای بعد از زایمان در ناحیۀ رحم شناخته میشود، به دلیل انقباضات رحم برای برگشتن به اندازه و موقعیت قبل از بارداری است. این فرایند، بخشی از بهبود مادران پس از زایمان خواهد بود. در این مطلب میتوانید با دلایل درد ناشی از جمع شدن رحم پس از زایمان، نکاتی برای کنترل درد احتمالی ناشی از آن و موارد نیازمند مراجعه به پزشک آشنا شوید.
دلایل پسدرد و گرفتگی رحم
دردهای ناشی از جمع شدن رحم پس از زایمان، اغلب برای مادرانی که بارداری اول را تجربه کردهاند خفیف است و مدت زیادی طول نمیکشد، اما پس از زایمان دوم میتواند بیشتر باشد و معمولاً با هر بارداری، از بارداری قبلی شدیدتر میشود. به این دلیل که مادران در بارداری اول ماهیچههای رحم بهتری دارند و بنابراین رحم بیشتر تمایل به جمع شدن و باقی ماندن در حالت منقبض دارد. شیر دادن به نوزاد نیز میتواند این گرفتگیها را ایجاد یا آنها را شدیدتر کند، زیرا مکیدن سینۀ شما توسط نوزاد باعث آزاد شدن هورمون اکسیتوسین میشود که باعث انقباض خواهد شد. سعی کنید این انقباضات را به عنوان یک نکتۀ خوب و مثبت در نظر بگیرید، زیرا آنها معمولاً به کاهش خونریزی پس از زایمان کمک میکند و به همین دلیل است که بدن شما آنها را ایجاد میکند.
تسکین پسدرد ناشی از جمع شدن رحم
در صورت داشتن پسدردهای پس از زایمان، بهتر است مراقب باشید که مثانۀ خود را پر نگه ندارید. مثانۀ پر باعث میشود رحم نتواند به راحتی جمع شود. بهطورکلی نکاتی وجود دارد که میتوانید با رعایت آنها از میزان این درد کم کنید. برخی از این نکات شامل موارد زیر است:
- دفع ادرار، حتی به مقدار کم را هم انجام دهید، حتی اگر نیازی به آن حس نمیکنید.
- خوابیدن به صورت دمر، درحالیکه یک بالش زیر شکم قرار دارد به برخی از خانمها کمک میکند.
- ماساژ ملایم و آرام پایین شکم به برخی از مادران کمک میکند.
- مصرف ایبوپروفن میتواند در کاهش پسدرد پس از زایمان مؤثر باشد؛ قبل از مصرف هر دارویی لازم است به پزشکتان اطلاع دهید.
موارد نیازمند مراجعه به پزشک
در صورت مشاهدۀ هر کدام از موارد زیر لازم است با پزشکتان تماس بگیرید، زیرا این موارد میتواند نشانۀ عفونت یا مشکل دیگری باشد که نیاز به توجه و پیگیری پزشکی دارد:
- کاهش پیدا نکردن درد و گرفتگی پس از گذشت چند روز
- غیرقابل تحمل شدن این درد و گرفتگی