گرفتگی خلق پس از زایمان و راههای مقابله با آن
برخی از مادران ممکن است پس از زایمانشان کمی گرفته یا گریان باشند، این وضعیتی است که به عنوان گرفتگی خلق پس از زایمان شناخته میشود. اگر پس از تولد نوزاد، احساس اندوه و تنگی خلقتان کردید، مطمئن باشید که بههیچوجه در تجربۀ چنین احساسی تنها نیستید و مادران دیگری نیز آن را تجربه کرده و سپس بهبود یافتهاند. در این مطلب میتوانید با گرفتگی خلق و راهکارهایی برای کمک به بهبود گرفتگی خلقوخو پس از زایمان آشنا شوید.
گرفتگی خلق
بعد از تولد نوزادتان، حالت عاطفیای که شامل گریان بودن، ناخشنودی، نگرانی، نداشتن اعتماد به نفس و خستگی است، گرفتگی خلق پس از زایمان نامیده میشود. گرچه علت دقیق این عارضه هنوز ناشناخته است، اما ممکن است تا حدودی ناشی از هورمونهایی مثل استروژن و پروژسترون باشد که شرایط یک بارداری سالم را ایجاد میکند و بعد از زایمان افت میکند.
گرفتگی خلق پس از زایمان به طور معمول چند روز پس از زایمان شروع و طی یک یا دو هفته خودبهخود از بین میرود. همچنین برای برطرف کردن این گرفتگی خلق، راهکارهایی وجود دارد که بهتر است تمام مادران با آن آشنا باشند تا در صورت لزوم بتوانند به خودشان برای بهبود کمک کنند. با این حال، اگر احساس غم و اندوه پس از زایمان به میزان غیرمعمولی شدید به نظر رسید و بیش از دو هفتۀ متوالی ادامه داشت، لازم است به پزشکتان مراجعه کنید.
راهکارهای مقابله با گرفتگی خلق
برای مقابله با گرفتگی خلق پس از زایمان، راهکارهایی وجود دارد که در صورت انجام آنها میتوانید زودتر و راحتتر از این شرایط بهبود پیدا کنید. برخی از این نکات و توصیهها شامل موارد زیر است:
به پیشنهاد کمک دوستان پاسخ مثبت بدهید: وقتی دیگران میخواهند کاری برایتان انجام دهند، به آنها پاسخ مثبت بدهید. درخواست کمک از یک دوست برای مرتب کردن خانه و پختن غذا، درخواستهایی کاملاً معقولانه در این زمان است. پس از همسرتان در صورت امکان یا یکی از اطرافیان نزدیکترتان بخواهید تا در رسیدگی به امور خانه و دیگر موارد به شما کمک کند، تا شما بتوانید بهتر روی مراقبت از خود پس از زایمان و نوزادتان تمرکز کنید.
زیاد مایعات بنوشید و خوب غذا بخورید: سطح قند خون بدن خود را ثابت نگه دارید و تغذیه مناسب برای بهبود وضعیت روحی داشته باشید. با خوردن وعدههای غذایی کوچک در فواصل کوتاه، از نوسانات خلقی جلوگیری کنید. میانوعدههایی که خوردن آنها آسان است مثل آجیل و میوههای تازه و یک بطری آب را در دسترستان نگه دارید. اجازه دهید دوستانتان برای شما میوه پوست بگیرند یا یک ساندویچ درست کنند.
به دنبال رفع دردهای بدنتان باشید: بسیاری از مادران دردهایی در طول چند هفتۀ اول پس از زایمان دارند. این دردها ناشی از ورم سینه، زخم جراحی سزارین یا درد ناحیه پرینه است که همان ناحیۀ بین واژن تا مقعد است. اگر دستورالعملهای پزشک را دنبال میکنید و درد شما کاهش نمییابد، با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید تا راهی برای کاهش دردهای شما پیدا کنند و اگر توان این کار را ندارید، از یک دوست بخواهید این کار را برایتان انجام دهد.
زمانهای گرفتگی خلقتان را مدیریت کنید: شاید بیشتر صبحها اندوهگین و حساس میشوید یا با غروب آفتاب این حالتها را دارید. اگر متوجه شدهاید که تغییر خلقتان یک الگوی مشخص دارد، از همسر یا دوستان و خانوادۀ خود بخواهید که در آن زمان از روز، هوای شما را داشته باشند. برای مثال، اگر صبحها احساس تنهایی و غریبی میکنید، از یک دوست بخواهید به طور منظم در صبحها با شما تماس بگیرد یا به دیدارتان بیاید. اگر گرفتگی خلق شما در اوایل شب شروع میشود، از قبل برنامهریزی کنید که نوزاد خود را در آغوش بگیرید و یک قسمت از سریال مورد علاقۀ خود را ببینید یا میانوعدهای را بخورید که خیلی دوست دارید.
با مادران دیگر ارتباط داشته باشید: اگر احساس میکنید هیچکس شما را درک نمیکند، به یک گروه از تازهمادران بپیوندید یا یک گروه آنلاین پیدا کنید که بیشتر یا برخی از اعضای آن در شرایطی مشابه شما هستند. شما میتوانید در این گروهها حس همدردی، تفاهم و دلسوزی را بیابید و به مرور آرام شوید و فکر نکنید این اتفاقی است که امکان ندارد، زیرا گاهی هیچکس غیر از همنوعان خود شما نمیتواند برای درک کردنتان مناسب باشد.
گرفتگی خلق پس از زایمان، معمولاً در عرض دو هفته از بین میرود. اما اگر پس از دو هفته هنوز هم اندوهگین هستید، ممکن است در مراحل شروع دچار شدن به افسردگی پس از زایمان یا اضطراب روحی پس از زایمان شده باشید. پس اگر در هر لحظهای فکر کردید دارید بیش از حد آزرده میشوید، از یک شخص آگاه کمک بخواهید یا با پزشکتان تماس بگیرید.