اولین مراقبت پزشکی پس از ترخیص زایمان
زمان اولین ملاقات با پزشک پس از ترخیص مادر از بیمارستان، بین روز اول تا سوم پس از زایمان است. همچنین اولین مراقبت مربوط به نوزاد بعد از ترخیص برای انجام آزمایشات غربالگری ضروری او، بین روزهای سوم تا پنجم بعد از تولدش خواهد بود که میتوانید برای انجام آنها به نزدیکترین مرکز بهداشت در محل سکونتتان مراجعه کنید. در طول اولین ملاقات، پزشک در مورد مشکلاتتان پس از زایمان سؤال میکند و سپس شما را معاینه میکند. همچنین راهنماییها و توصیههای لازم را به شما میدهد. در این مطلب میتوانید با اولین ملاقات با پزشکی خود پس از ترخیص زایمان، معاینات لازم در طول آن و مشاورههایی که پزشکتان به شما میدهد آشنا شوید.
تشکیل و تکمیل پروندۀ پزشکی
پیش از این، شما یک بار قبل از ترخیص از بیمارستان معاینه شدهاید و احتمالاً یک پروندۀ پزشکی برای شما تشکیل شده است که در آن مشخصات شما، نوع زایمان، سابقۀ بیماری یا جراحی و مواردی نظیر این نوشته شده است. اگر در هر صورتی این پرونده وجود نداشته باشد، پزشک تمامی موارد لازم را از شما سؤال میکند و یک پرونده تشکیل میدهد. مواردی که معمولاً در اولین جلسۀ پس از زایمان از مادر میپرسند و پیگیری میکنند شامل موارد زیر است:
- میزان خونریزی
- وجود مشکلات ادراری
- نشانهای از وجود مشکل در اندام تناسلی
- ابتلا به یبوست یا هموروئید
- وضعیت روحی و روانی مادر
- بیماریهای زمینهای قبلی مثل دیابت یا فشار خون
- وضعیت شیردهی به نوزاد
- شکایات رایج مادران پس از زایمان مثل التهاب یا درد سینه
شما نیز ممکن است سوالاتی در مورد برخی مسائل و مشکلات خاص پس از زایمانتان داشته باشید، بهتر است سوالات خود را از قبل بنویسید تا هنگام ملاقات با پزشکتان، از او بپرسید.
معاینات جلسۀ اول
برای پیدا کردن علائم خطرساز و بررسی وجود برخی مشکلات، شما را معاینه میکنند. در این معاینات اگر پزشکتان به مورد مشکوکی برخورد کند، احتمالاً درخواست انجام آزمایشهای لازم و مربوط را خواهد داد. برخی از موارد این معاینات شامل موارد زیر است:
- بررسی تمام علائم حیاتی مثل فشار خون، نبض و دمای بدن
- بررسی مخاطات برای تشخیص کمخونی یا آنمی
- معاینۀ سینهها
- بررسی وضعیت شکم و رحم
- معاینۀ محل بخیهها در صورت وجود
- وجود ورم در اندامها
شما نیز برای صحبت کردن و پرسیدن در مورد موضوعی که پزشک به آن نپرداخته است هرگز تردید نکنید. اگر علائم فیزیکی آزاردهندهای دارید که او در موردش صحبتی نکرده است، حتماً آنها را مطرح کنید.
موضوعات آموزشی و مشاورهای
پزشک یا مامایی که شما به آن مراجعه میکنید، برای جلوگیری از مشکلات بعدی آموزشهایی به شما میدهد و در مورد مصرف دارو و انجام آزمایش نیز نکاتی را به شما ارائه میدهد که با استفاده از آنها بتوانید از بروز برخی مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری کنید. این موارد شامل موضوعات زیر است:
- مصرف مکمل آهن و مولتیویتامین تا سه ماه بعد از زایمان
- چگونگی تغذیه و نکاتی در مورد رژیم غذایی
- تداوم و نحوۀ صحیح شیردهی به نوزاد
- بهداشت دهان و دندان
- توصیه به انجام تست پاپاسمیر در مراجعۀ بعدی و در صورت نیاز
- شناسایی علائم خطر در مادر و نوزاد
- شکایات رایج مادران پس از زایمان مثل ترک نوک سینه
- نحوۀ کنترل روابط جنسی
- تاریخ مراجعۀ بعدی
پس از این اولین ملاقات، لازم است بین روزهای ۱۰ تا ۱۵، برای انجام مراقبت دوم پس از زایمان دوباره به پزشکتان مراجعه کنید. یادتان باشد قبل از این که اتاق پزشک را ترک کنید و از در بیرون بروید، نگاهی به یادداشتهای خود بیندازید تا مطمئن شوید که همۀ سوالاتتان بررسی شده است و شما جواب سوالهای خود را دارید، تا هنگام رسیدن به خانه دیگر نگران نباشید.