خالهای گوشتی یا مول در کودکان
خالهای گوشتی، لکههایی روی پوست است که میتواند مسطح یا برجسته، بزرگ یا کوچک، بیضی یا گرد، لکهلکه، چندرنگ یا یکدست باشد. رنگ این خالها ناشی از سلولهای رنگدانه است که ملانوسیت نامیده میشود و میتواند به رنگهای برنزی تا صورتی، قهوهای یا سیاه باشد. این خالها میتواند در هر جای پوست بدن ظاهر شود و بخشی از آنها جزء نشانههای مادرزادی نوزادان محسوب میشود ولی گاهی نیز با یک خال معمولی فرق دارند. در این مطلب میتوانید با تغییرات خالهای گوشتی در طول زمان، خطر خالهای گوشتی، موارد نیازمند مراجعه به پزشک و درمان و مراقبت از خالهای گوشتی کودک آشنا شوید.
خالهای گوشتی کودک
هیچکس نمیداند دقیقاً چه چیزی باعث ایجاد خال گوشتی هنگام تولد میشود و انواع دیگر خالهای گوشتی نیز به احتمال زیاد در ۲۰ سال اول زندگی برخی افراد پیدا میشود، هرچند که در هر سنی امکان ظاهر شدن آنها وجود دارد. خالهای گوشتی میتواند به مرور زمان و یا به طور ناگهانی به وجود بیاید. خالهای گوشتی بهطورکلی در یک چرخۀ عمر حدوداً ۵۰ ساله دستخوش تغییر تدریجی میشود. به طور معمول آنها به صورت مسطح و لکهمانند ظاهر میشود و به مرور زمان بزرگ خواهد شد. این خالها معمولاً در طول سالهای نوجوانی، در دوران بارداری و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تیرهتر میشود. برخی از این نوع خالها مو در میآورد و برخی از آنها با گذشت زمان برجستهتر و روشنتر میشود.
خالهای گوشتی خطرساز
بیشتر خالهای گوشتی خطرناک نیست، اما تقریباً ۵۰ درصد از موارد ملانوما که نوعی جدی از مشکلات جدیتر پوست است، با خال گوشتی شروع میشود. اما خبر خوب این است که بروز ملانوما در کودکان بسیار نادر است، بنابراین اگر فرزند شما یک خال گوشتی دارد نیازی به ترسیدن نیست. با این حال، نظارت دقیق بر خالهای گوشتی در طول زندگی فرزندتان توسط خود شما و پزشک کودک تصمیم و فکر عاقلانهای است، زیرا ملانوما حتی میتواند از اوایل نوجوانی بروز کند. برخی خالهای گوشتی خطرناکتر از بقیه است. یک خال گوشتی مادرزادی خالی که نوزاد با آن به دنیا آمده، بیشتر مستعد تبدیل شدن به ملانوما است. پزشک شما باید هر نوع خال مادرزادی کودک را در ویزیتهای پزشکی با دقت بررسی کند و اگر نیاز به بررسی بیشتری باشد، شما را به یک متخصص پوست ارجاع دهد.
نوع دیگری از خال گوشتی که بیشتر احتمال تبدیل شدن به مشکلات پوستی ملانوما را دارد خال دیسپلاستیک یا خال بیقاعده یا آتیپیک است. این خالها بزرگتر از پاککن سر یک مداد است و شکل بیقاعدهای دارد. رنگ خالهای دیسپلاستیک معمولاً یکدست نیست یعنی حاشیهها روشنتر و نامشخص و مرکز خال قهوهای تیره است. گاهی نیز نقطههای سیاهی در حاشیههای این خالها وجود دارد. پزشک یا متخصص پوست کودک هر خال بیقاعدهای را بررسی خواهد کرد.
بنابراین، علاوه بر اینکه باید یک پزشک یا متخصص پوست در ویزیتهای منظم، خالها را بررسی کند، فکر خوبی است که شما هم مراقب تغییرات احتمالی در خالهای گوشتی فرزندتان باشید. چند راهنمایی وجود دارد تا بتوانید تشخیص دهید چه زمانی یک خال گوشتی نیاز به توجه سریع متخصص دارد. بهطورکلی بهتر است خالهای کودک شما از لحاظ تقارن؛ یعنی اگر نیمی از یک خال گوشتی با نیمۀ دیگر آن مطابقت ندارد یا اگر حاشیۀ خال ناصاف، بریده یا به هر شکلی ناواضح است، اگر رنگ خال یکدست نیست و ترکیبی از رنگهای قهوهای، سیاه و برنزی است، از همان ابتدا آنها را به پزشک اطفال نشان دهید تا مشکلی پیش نیاید و خیال شما هم یک بار برای همیشه راحت شود. همچنین اگر خال گوشتی کودک ناگهان به طرز محسوسی رشد کرد یا خارش یا خونریزی داشت، لازم است این موضوع را نیز به پزشک اطلاع دهید.
درمان خالهای گوشتی کودک
خالهای گوشتی معمولاً نیازی به برداشتن ندارد، اما اگر این خال در ناحیهای قرار دارد که اغلب به جایی ساییده میشود و کودک شما را آزار میدهد، با یک متخصص پوست در مورد گزینههای درمانی موجود صحبت کنید. یک خال گوشتی با توجه به نظر پزشک ممکن است در مطب نیز قابل برداشتن باشد.
خال گوشتی بیشتر یک موضوع ژنتیکی است، اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند تعداد این خالها را بیشتر و آنهایی که در حال حاضر وجود دارد را تیرهتر کند، به ویژه در افرادی که پوست روشن دارند. بنابراین شاید بهتر باشد در طول ساعات اوج تابش خورشید، فرزندتان را از نور شدید خورشید دور نگه دارید. وقتی کودک را از خانه بیرون میبرید نیز به پوست فرزندتان کرم ضدآفتاب بزنید. پارکها و فضاهایی را انتخاب کنید که سایههای زیادی دارد و هر زمان که بشود، کلاههای لبهدار و پیراهن آستینبلند و شلوار بلند به کودک بپوشانید. همچنین مهم است که به کودک خود آموزش دهید خالهای گوشتی بدنش را دستکاری نکند و خود شما هم از درمانهای خانگی و دستکاری کردن آنها برای درمانهای غلط خودداری کنید.