خواب نوزاد با خواب ما چه تفاوتی دارد؟
نوزادان مثل ما نیستند که ساعتی از شب بخوابند و صبح بیدار شوند. گاهی همهٔ قانونهایی را که ما در مورد خواب میدانیم نوزادان میشکنند و یکی از اولین موضوعاتی که ممکن است باعث سردرگمی تازهمادران شود خواب نوزاد است. هماهنگ نبودن برنامه خواب نوزاد با شیوهٔ خوابیدن بزرگسالان ممکن است باعث شود بارها در طول شب به اجبار از خواب بیدار شوید و در طول روز مدام چرت بزنید. شاید برایتان جالب باشد که بیشتر با شیوه و برنامهٔ خوابیدن نوزاد آشنا شوید.
۱. بعضیها شببیداری را ترجیح میدهند
برخی نوزادان از لحظهٔ به دنیا آمدن زندگی شبانه را ترجیح میدهند. این جغدهای کوچک در طول روز میخوابند تا انرژی خود را برای بیدار ماندن در طول شب ذخیره کنند. مدیریت چنین شرایطی ممکن است دشوار باشد، اما سعی کنید زمانهایی که کودک میخوابد شما نیز چرت بزنید. به یاد داشته باشید که این وضعیت موقتی است و به محض کامل شدن مغز و سیستم عصبی مرکزی نوزاد در عرض یک ماه یا کمی بیشتر، چرخهٔ خواب او حالت عادی پیدا میکند. برای رفع سریعتر این مسئله میتوانید اتاق را در طول شب ساکت و تاریک نگه دارید ولی در طول روز کاری کنید که روشن باشد و در این زمان با نوزاد حرف بزنید.
۲. خواب بعضی از نوزادان نامنظم و غیرقابل پیشبینی است
در هفتههای اول بعد از تولد، نوزادان هر بار تنها دو تا چهار ساعت میخوابند، اما خواب روزانهٔ آنها در نخستین هفته بین ۱۴ تا ۱۸ ساعت و تا وقتی به سن یک ماهگی برسند این زمان به ۱۲ تا ۱۶ ساعت در روز کاهش پیدا میکند. یکی از مطالبی که باعث نگرانی والدین میشود کمخوابی یا خوابیدن زیاد نوزاد است. برخی از بیدار شدن مداوم نوزاد بعد از تنها یک ساعت ناراحت هستند و نگرانی برخی دیگر این است که کودک زمان زیادی را در خواب به سر میبرد، اما باید بدانید نامنظم بودن برنامهٔ خواب و زیاد خوابیدن نوزاد هر دو طبیعی هستند.
۳. برای خوابیدن به سکوت احتیاج ندارند
یادتان باشد که نوزادان مثل ما برای خوابیدن نیاز به محیطی آرام و تاریک ندارند، پس نیازی نیست وقتی نوزاد خواب است درگوشی حرف بزنید. این مسئله طبیعی است زیرا نوزاد در ۹ ماه بارداری به محیط پرسر و صدای رحم و شنیدن صدای قلب مادر عادت کرده است. خیلی از نوزادان حتی با صداهای تکرارشونده مثل صدای پنکه راحتتر میخوابند. این آرامش ممکن است باعث نگرانی برخی والدین دربارهٔ شنوایی نوزادشان شود اما از آنجا که آزمایش غربالگری شنوایی بعد از تولد انجام میگیرد، جای نگرانی وجود ندارد و این مسئله هنگام خواب نوزاد طبیعی است. بهتر است از این دوران لذت ببرید، زیرا خیلی زود نوزاد برنامهٔ خواب منظمی پیدا میکند و صدای محیط او را بیدار خواهد کرد.
۴. برای خواب روش خاص خودشان را دارند
بچهها در زمان به دنیا آمدن هر چیزی هستند غیر از یک لوح سفید و آنها در حالی به جمع خانوادهٔ ما میپیوندند که عادت خواب مخصوص خودشان را دارند. مادرانی که بیشتر از یک بچه دارند به سرعت تفاوتهای موجود در عادت خواب فرزندان خود را تشخیص میدهند. شخصیت نوزاد نیز در این مسئله نقش دارد. بعضی از نوزادان تا لحظهٔ آخر با خواب میجنگند و برخی دیگر به راحتی به خواب میروند. البته به یاد داشته باشید که با ایجاد تدریجی یک برنامهٔ منظم خواب میتوانید به نوزاد یاد بدهید چطور خواب بهتری داشته باشد.
۵. فضای خواب ساده را ترجیح میدهند
تا چند سال قبل وقتی از تختخواب مناسب بچه حرف میزدند یک تشک نرم، چند پتوی گرم و یکی دو بالش به ذهن افراد میرسید، اما امروزه اوضاع عوض شده است. مشخص شده که نوزادان در یک محیط ساده ایمنی بیشتری دارند. بهترین حالت خواب نوزاد خوابیدن به پشت روی یک تشک مسطح است که رویش را به خوبی با روتختی پوشانده باشند. هر چیزی را که باعث گرمای بیش از حد یا اختلال در تنفس نوزاد شود، از پتو و بالش گرفته تا اسباببازی، باید از محل خواب نوزاد دور کرد.
مقالات مرتبط
- 1398/11/08
- 1400/06/30