تأثیر روشهای پیشگیری از بارداری روی باروری
مدت زمان لازم برای باردار شدن زنان بعد از قطع روشهای پیشگیری از بارداری متفاوت است. طول مدت این زمان کاملاً وابسته به روش جلوگیری شماست. توانایی باروری افراد با افزایش سن کاهش پیدا میکند. وقتی بعد از قطع روشهای پیشگیری اقدام به بارداری میکنید، ممکن است باردار شدن شما کمی طولانی شود و دلیل آن احتمالاً افزایش سن شما در طول مدت پیشگیری از بارداری است. در این مطلب با تأثیر روشهای پیشگیری از بارداری روی قدرت باروری آشنا خواهید شد.
روشهای پیشگیری غیردارویی
اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری استفاده کردهاید، کافی است پس ازتصمیم به بارداری، استفاده از آنها را قطع کنید. استفاده از کاندوم برای پیشگیری از بارداری میتواند از زن در برابر بیماریهای آمیزشی در بارداری، مثل کلامیدیا و سوزاک که میتواند منجر به ناباروری شود نیز محافظت کند.
اگر شما پیشگیری طبیعی را استفاده میکنید و با توجه دقیق به دورۀ عادت ماهانۀ خود، تنها در روزهای امن ماه ارتباط جنسی دارید، از این مزیت اضافه برخوردار هستید که به دلیل آگاهی دقیق از دورۀ تخمکگذاری خود، در زمان مناسب اقدام کنید و راحتتر باردار شوید. پزشکان توصیه میکنند در صورت استفاده از این روشها قبل از تلاش جدی برای بارداری و توقف روشهای پیشگیری، به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. بهتر است حدود شش ماه قبل از زمانی که قصد بارداری دارید، برای انجام آزمایشهای خون در بارداری، بهروزرسانی واکسیناسیون خود، شروع مصرف مکملهای ویتامین و در صورت لزوم ایجاد تغییراتی در روش زندگی خود مانند ترک سیگار و کم کردن وزن به پزشک خود مراجعه کنید.
قطع کردن قرص ضدبارداری
در صورت مصرف قرصهای ضدبارداری، قطع فوری آن و اقدام برای بارداری روش درستی نیست. قطع ناگهانی قرصها باعث ایجاد اختلال در عملکرد هورمونها میشود و ممکن است زمانی که اصلاً انتظار آن را ندارید دچار لکهبینی یا خونریزی شوید. برای اقدام به بارداری، زمانی که از قرص استفاده میکنید بهتر است که بستۀ قرص فعلی خود را تا آخر مصرف کنید، اما بستۀ بعدی را شروع نکنید.
به این ترتیب در ماه بعدی دورۀ عادت ماهانه شما آغاز خواهد شد، مگر این که در این فاصله باردار شده باشید. استفاده از قرص برای کنترل بارداری در باروری فرد تأثیری نمیگذارد و فرد میتواند در عرض چند ماه به سطح باروری طبیعی خود بازگردد. اگر پیش از شروع مصرف قرصهای ضدبارداری، دورههای نامنظم داشتهاید، احتمالاً به همان وضعیت دورههای نامنظم بازمیگردید. اگر هر ماه بدون تغییر، دورۀ ۲۸ روزه داشتهاید، باز هم همان نظم را خواهید داشت.
وقتی مصرف قرص را قطع میکنید، شانس خوبی برای باردار شدن در ماه اول دارید، اما با طول کشیدن بارداری باز هم نباید نگران شوید، به ویژه اگر از ابتدا دورههای نامنظم داشتهاید. بعضی از پزشکان پیشنهاد میکنند که پس از قطع مصرف قرص، تا زمانی که یک دورۀ کامل را طی نکردهاید، منتظر بمانید و بعد تلاش خود را برای بارداری شروع کنید. اما با غفلت در انجام این کار و باردار شدن، صدمهای به نوزاد وارد نمیشود و فقط باعث خواهد شد که تعیین دقیق سن بارداری و در نتیجه موعد زایمان کمی دشوار شود.