عق زدن در کودکان نوپا: چرا کودک نوپای من عق میزند؟
برخی از کودکان شیرخوار زیر یک سال، تا زمانی که در بلعیدن مهارت پیدا میکنند، حتی با خوردن شیر خشک یا شیر مادر هم عق میزنند، به ویژه اگر جریان آن خیلی سریع باشد. اما عق زدن در کودکان نوپا، یعنی کودکان بالای یک سال تا دو سال چه دلیلی دارد؟ در این مطلب میتوانید با دلایل عق زدن در کودکان نوپا و راهکارهایی برای کاهش و رفع این اتفاق آشنا شوید.
چرا کودک نوپای من عق میزند؟
تمام بزرگسالان رفلکس عق زدن دارند. به عبارت دیگر، عق زدن یک واکنش خودکار مادامالعمر است که به جلوگیری از خفگی در ما کمک میکند و این مورد ممکن است در بین بچهها بیشتر دیده شود، چون آنها هنوز درست نمیدانند چه چیزی را نباید در دهانشان بگذارند. پس عق زدن در کودکان نوپا ممکن است به دلایل زیر باشد:
- اگر کودک خیلی سریع غذا بخورد یا غذای زیادی در دهانش باشد نیز ممکن است عق بزند.
- اگر کودک مزه یا بافت چیزی را که میخورد دوست نداشته باشد، باز هم ممکن است عق بزند.
- کودکتان ممکن است به خاطر چیزی که نباید در دهانش بگذارد و حالا آن شیء در گلویش گیر کرده است عق بزند، پس مراقب اشیا یا هر چیزی که خطر خفگی ایجاد میکند باشید.
احیای کودک بالای یک سال یا CPR کودک بالای یک سال را یاد بگیرید.
چه کاری برای رفع عق زدن کودک انجام دهید؟
اما اگر کودک دچار حالت عق زدن کم یا زیاد باشد، باید چه کار کنید؟ برخی راهکارهای کمک به کاهش و برطرف شدن خفگی بچهها شامل موارد زیر است:
- کودک را تشویق کنید موقع غذا خوردن آرام باشد، یعنی درحالیکه غذا در دهانش است به این طرف و آن طرف ندود. فقط یادتان باشد مستقیم به این موضوع اشاره نکنید؛ تشویق کردن با امر کردن و اجبار فرق دارد!
- سعی نکنید او را به خوردن مقداری بیشتر از آنچه تمایل دارد وادارید.
- غذای کودکتان را به تکههای کوچکی به اندازهٔ یک لقمه تبدیل کنید.
- از غذاهایی که به راحتی در گلویش گیر میکند، مانند حبهٔ کامل انگور، کشمش، زیتون، آجیلها و پاپ کورن درسته خودداری کنید.
- حتی هاتداگ و سوسیس خردشده نیز معمولاً برای کودکان شیرخوار و کودکان نوپا دردسرساز و خطرساز است.
- اگر کودکتان معمولاً وقتی همراه غذا مایعات میخورد، عق میزند، سعی کنید نوشیدنی را پس از خوردن غذا به او بدهید.
- به کودکتان خود بیاموزید که هر بار یک تکه از غذا را بردارد و قبل از خوردن یک لقمهٔ دیگر، لقمهٔ قبلی را کاملاً جویده و قورت داده باشد.
- هرگز هنگام غذا خوردن او از محلی که مشغول غذا خوردن است خارج نشوید.
به احتمال زیاد، کودکتان به زودی یاد میگیرد که چگونه غذایش را بدون عق زدن بخورد، اما اگر در حین خوردن خیلی عق میزند یا دچار حالت خفگی میشود، لازم است با پزشک او صحبت کنید. پزشک میتواند در صورت لزوم احتمال وجود هر گونه مشکل فیزیکی را در فرزند شما معاینه و بررسی کند.