هفتهٔ چهارم ماه نهم بعد از زایمان
حالا شما در حال گذشتن از آخرین هفتهٔ ماه نهم پس از زایمانتان هستید و ۹ ماهگی فرزندتان نیز در پایان این هفته تمام خواهد شد. در این مطلب میتوانید با وضعیت هفتگی زندگی مادر در این هفته و زندگی و رشد کودکتان در هفتهٔ چهارم از ماه نهم زندگیاش آشنا شوید.
زندگی و احساسات مادر
یکی از مواردی که طی این روزها باید به آن توجه کنید فعالیت بدنی است. فعالیت بدنی انرژی شما را کاهش نمیدهد، بلکه خودش انرژیزاست. اما بهتر است ورزشی را انتخاب کنید که با برنامهٔ زندگی شما متناسب باشد. برای داشتن فعالیتهای مناسب میتوانید راههای زیر را در نظر بگیرید:
بیرون بروید: به پیادهروی، دوی آهسته یا قدم زدن در طبیعت بروید و کودک را همراه خود ببرید. میتوانید یک کالسکهٔ مناسب برای دویدن مثل کالسکههای سهچرخه یا یک کولهپشتی کودک که او را روی پشت شما نگه میدارد بخرید. با این کار نه تنها ورزش میکنید، بلکه حواس کودک نیز تحریک و به رشد او کمک میشود.
یک کلاس ورزشی بروید: برخی از باشگاههای ورزشی و کلاسهای یوگا یا پیلاتس، کلاسهایی برای والدین و کودکان با هم ارائه میکنند. در برخی دیگر، محلی برای مراقبت از کودک وجود دارد. همچنین میتوانید تجهیزات ورزش خانگی یا فیلمهای آموزشی را تهیه کنید و در حینی که کودک چرت میزند یا مشغول بازی است ورزش کنید.
با کودکتان برقصید: اگر نمیخواهید خیلی سریع و تنها برقصید، میتوانید بغلش کنید و دور اتاق با هم چرخ بزنید. کودک شما از موسیقی و حرکت لذت خواهد برد.
میانبر نزنید: اگر زیاد از خودروی شخصی استفاده میکنید، سعی کنید دورتر از مقصد خود پارک کنید تا مجبور به کمی راه رفتن شوید. به جای آسانسور یا پلهبرقی گاهی از پله استفاده کنید. مطمئن باشید که هر یک قدم هم مؤثر است و تمرین خوبی خواهد بود.
رشد و زندگی کودک
هنگامی که کودک شما شروع به ایستادن و راه رفتن میکند، ممکن است به فکر بیفتید که آیا او به کفش واقعی نیاز دارد. اما بسیاری از پزشکان و کارشناسان معتقدند تا زمانی که کودک میتواند به طور معمول و منظم خارج از منزل راه برود، نیازی به کفش ندارد. طبیعی است که پاهای کودک کمی پرانتزی یا با پاهای رو به بیرون راه برود و کف پاهایش ممکن است کمی تخت به نظر برسد. پابرهنه راه رفتن میتواند به تقویت قوسها و عضلات پا کمک کند و حس کردن بافتی که زیر پا قرار دارد میتواند به حفظ تعادل او کمک کند.
در مورد سلامت کودکان نیز بهتر است اطلاعاتی در مورد ضربه به سر کودکان یا سر کوبیدن کودک کسب کنید. اگر سر کودک دچار یک برآمدگی ناشی از ضربه شود، فرزند خود را آرام اما سعی کنید زیاد از حد واکنش نشان ندهید. ضربه به سر برای کودکانی که در حال یادگیری راه رفتن هستند شایع است و بسیاری از آنها جزئی هستند و هیچ آسیب جدیای ایجاد نمیکند. یک کمپرس یخ را به مدت ۲۰ دقیقه روی محل ضربدیده قرار دهید تا ورم را از بین ببرد. سعی کنید در همین حین به کودک شیر بدهید یا ذهنش را منحرف کنید تا واکنش شدیدی به سردی کمپرس یخ نشان ندهد.
شما کودک خود را بهتر از هر کسی میشناسید، پس به احساس غریزی خود اعتماد کنید و اگر هر گونه تردید و نگرانی دارید با یک پزشک یا اورژانس مشورت کنید. همچنین اگر پس از یک ضربه به سر، تغییری در رفتار معمول کودک ایجاد شده است فوراً با اورژانس تماس بگیرید. درصورت مشاهدهٔ موارد زیر نیز فوراً با اورژانس تماس بگیرید:
- اگر کودک بیهوش شد.
- اگر پس از افتادن از جایی نفس نمیکشد یا کلاً اگر نفس نمیکشد.
- اگر کودک استفراغ کرد.
- به شکل غیرمعمولی تحریکپذیر یا پریشان به نظر میرسد.
- خوابآلود یا گیج است.
- گریه میکند یا مدت زیادی جیغ میکشد.
- اگر روی سر او یک برآمدگی بزرگ، یک زخم عمیق ایجاد شد.
- اگر زخمی با خونریزی مداوم، کبودی در پشت گوش، یک ناحیهٔ نرم روی جمجمه داشت.
- اگر لکههای سیاه و آبی غیرقابل توضیح، خون در سفیدی چشم یا خروج مایع شفاف یا صورتی یا خون از دهان، بینی یا گوش داشت.
اما چگونه میتوان از آسیب جدی سر کودک جلوگیری کرد؟ هرچند شما نمیتوانید از جستوخیز کردن کودک و زمین خوردن او جلوگیری کنید، اما برخی اقدامات احتیاطی مؤثر است:
- مبلمان و تلویزیونهای صفحهتخت را با تسمهٔ ایمنی ببنیدد، به شکلی که روی کودک نیفتند.
- چراغ خواب و اشیای سنگین را از دسترس او خارج کنید.
- وقتی کودک از مبل و تخت بالا میرود، بر او نظارت کنید.
- روی لبههای تیز، پوشش محافظ بگذارید.
- برای جلوگیری از سر خوردن فرشها از ترمز فرش استفاده کنید.
- وقتی کودک را روی میز تعویض پوشک یا در سبد خرید فروشگاه میگذارید نزدیک او بمانید و ترکش نکنید.
- هنگام رانندگی حتماً کودک را در یک صندلی ماشین بگذارید.
- به محض اینکه کودک قادر شد که در تختخواب خود سرپا بایستد، ارتفاع تشک را کم کنید تا نتواند بیرون بپرد.