خطر باردار شدن برای زنان ۳۵ سال به بالا چیست؟
بزرگترین مانع برای زنان ۳۵ ساله و بالاتر ممکن است در درجهٔ اول خود باردار شدن باشد. آمار باروری از حدود ۳۰ سالگی و بیشتر از آن از حدود ۳۵ سالگی و به طور محسوسی از ۴۰ سالگی رو به کاهش میرود و حتی با وجود درمانهای باروری مثل لقاح خارج رحمی، زنان در سنهای بالاتر برای باردار شدن مشکلات بیشتری دارند.
زنان ۴۵ ساله و بالاتر حتی با وجود درمانهای باروری به ندرت باردار میشوند. برخی متخصصان باروری برای این زنان به طور روتین استفاده از تخمک اهدایی، یعنی لقاح خارج رحمی با تخمکهای اهدایی یک اهداکنندهٔ جوان را توصیه میکنند. همچنین زنان در سن بالاتر، در حفظ بارداری بیشتر مشکل دارند و آمار سقط جنین و بارداری خارج رحمی با افزایش سن به میزان قابل توجهی بالا میرود.
بهطورکلی، برای زنان زیر ۳۵ سالی که ۱۲ ماه یا بیشتر در تلاش برای بارداری بودهاند، مراجعه به متخصص باروری توصیه میشود. اما اگر شما ۳۵ ساله یا بالاتر هستید، یک سال منتظر نمانید و پس از شش ماه تلاش بدون موفقیت به پزشک مراجعه کنید یا اگر فکر میکنید مشکلی وجود دارد، مثلاً اگر پریودهای شما نامنظم است یا اگر قبلاً جراحی شکمی داشتهاید، باید زودتر ویزیت شوید.
اگر باردار شوید و از ریسک سقط جنین در سه ماههٔ اول به سلامت عبور کنید، ممکن است ریسک بالاتری برای داشتن کودکی با مشکلات کروموزومی داشته باشید. این ریسک با افزایش هر سال سن بالاتر میرود. برای مثال، طبق آمار اعلامشده، اگر در ۲۵ سالگی باردار شوید ریسک به دنیا آوردن کودکی با سندرم داون برای شما حدود یک در ۱۲۵۰ مورد است ولی در ۴۰ سالگی، این ریسک معادل یک از ۱۰۰ است.
اگر شما در زمان موعد مقرر زایمان ۳۵ ساله یا بالاتر باشید، باید مشاورهٔ ژنتیکی دریافت کنید. این کار معمولاً توسط متخصص زنان و زایمان و پس از باردار شدن انجام میشود اما بسیاری از زوجها این مشاوره را قبل از باردار شدن انجام میدهند که باعث میشود اطلاعات لازم را پیش از باردار شدن کسب کنند.
مشاور ژنتیک میتواند کمک کند که از ریسکهای خود آگاه شوید و درمورد آزمایش ژنتیکی برای غربالگری یا تشخیص مشکلات کروموزمی یا دیگر نقایص هنگام تولد تصمیمگیری کنید. البته این را هم به خاطر داشته باشید که هر زنی در هر سنی احتمال به دنیا آوردن کودکی با مشکلات پزشکی را دارد.
حتی بعد از باردار شدن هم سن اثر خود را دارد. هرچه در زمان باردار شدن سن بالاتری داشته باشید احتمال بیشتری برای داشتن یک بیماری مزمن مثل فشار خون بالا یا دیابت دارید که ممکن است تشخیص داده نشوند و میتوانند بر بارداری شما تأثیر بگذارند.
شما همچنین ریسک بالاتری برای برخی عارضههای خاص در طول بارداری، یعنی عارضههایی مثل دیابت بارداری، پرهاکلامپسی، دکولمان که در آن جفت زودتر از موعد از دیوارهٔ رحم جدا میشود و جفت سرراهی که در این حالت جفت در ناحیةهٔ تحتانی رحم قرار میگیرد و قسمتی یا تمام دهانهٔ رحم را میپوشاند خواهید داشت.
پژوهشها همچنین نشان میدهد که شانس به دنیا آوردن کودکی با وزن پایین تولد، یعنی کمتر ۲۵۰۰ گرم یا زایمان زودرس با افزایش سن بالا میرود. برخی پژوهشها نشان میدهد که زنان در سن بالاتر احتمال بیشتری برای نیاز به پیتوسین در طول زایمان دارند و بیشتر پژوهشها آمار سزارین بسیار بالاتری برای این زنان نشان میدهند.
زنانی که در ۳۵ سالگی یا بالاتر زایمان میکنند، ریسک بالاتری برای مردهزایی و مرگ مادر دارند، هرچند که آمار کلی مردهزایی و مرگ مادر در زمان زایمان هر سال به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. این ریسک بالاتر، تا حد زیادی ناشی از مشکلات زمینهای دیگری است که در زنان در سن بالاتر شایعتر است. تشخیص و درمان مناسب به کاهش این ریسکها برای شما و کودکتان کمک خواهد کرد.
همهٔ این چیزها ترسناک به نظر میرسد اما پژوهشهای جمعیتی در نظر نمیگیرند که آیا مادران بررسیشده از خود خوب مراقبت کردهاند یا آیا مراقبتهای پیش از زایمان مناسب دریافت کردهاند یا نه. پس اگر قصد بارداری بعد از ۳۵ سال را دارید، اطمینان حاصل کنید که شما هر دوی این موارد، یعنی مراقبت از خود و مراقبت پزشکی پیش از زایمان را به خوبی انجام میدهید تا شانس شما برای داشتن کودکی سالم باشد. برای این کار جهت ییک چکآپ کامل باید حتماً به پزشک یا ماما مراجعه کنید. او شرح دقیقی از سوابق پزشکی و سوابق خانوادگی شما و همسرتان خواهد گرفت تا عارضههایی را که ممکن است روی بارداری شما یا شانس شما برای باردار شدن اثر بگذارند تعیین کند.
پس شما میتوانید با مراجعهٔ منظم به پزشک یا ماما و مراقبتهای پیش از زایمان خوب، بسیاری از ریسکهای بارداری در ۳۵ سالگی و بالاتر را مدیریت کنید.