چطور از کودک یک تا دو سالهای که عاشق جیغ کشیدن است بخواهید صدایش را پایین بیاورد؟
ولوم صدای کودک نوپای شما خیلی بالاست، نه به دلیل این که قصد اذیت کردن شما را دارد، بلکه به دلیل این که او سرشار از آن شور زندگیِ خارقالعادهٔ کودکان نوپاست. او در حال کشف قدرت صدای خود است و میخواهد ببیند چه کارهایی میتواند با آن انجام دهد.
اگر میتوانید سعی کنید در مورد آن اظهار نظر یا انتقادی نکنید. اما اگر واقعاً آزارتان میدهد، از او بخواهید که از صدای معمولی و همیشگی خودش استفاده کند و فریاد نزند. مثلاً با آرامش بگویید: «عزیزم، من تحمل این صدای جیغ زدن رو ندارم. سرم داره خیلی درد میگیره.» اما اینکه متقابلاً بر سرش جیغ بزنید که بس کند کمکی نخواهد کرد؛ بلکه فقط این پیام را به او میدهد که هر کس بلندتر جیغ بکشد حرفش را به کرسی مینشاند.
شما همچنین میتوانید یک بازی برای آن بسازید. برای برآوردن نیاز او به سروصدا کردن بگویید: «بیا هر دو با آخرین صدایی که میتونیم جیغ بکشیم» و سپس در جیغ زدن بیمهار همراه او شوید. بعد با گفتن این جمله حجم صدا را پایین بیاورید: «الان وقتشه که ببینیم کی میتونه بهتر و یواشتر پچپچ کنه.» سپس با مسابقه در حرکات دیگری مانند قرار دادن دستها روی گوش یا بالا و پایین پریدن ادامه دهید. این باعث میشود فرزندتان به این نتیجه برسد که جیغ زدن فقط یکی از صدها کار جالبی است که میتواند انجام دهد.
همچنین کودکان نوپا، به ویژه فرزندان اول، به منظور جلب توجه والدینشان جیغ میزنند. این روش آنها برای گفتن این است که «آهای، به من نگاه کن.» کودک ممکن است وقتی شما و همسرتان صحبت میکنید صدایش را بلند کند تا توجهتان را به سمت خودش برگرداند. در این حالت، یک علامت بین خودتان بگذارید، مثلاً بلند کردن یک انگشت، که به این معنی است که شما میدانید او میخواهد صحبت کند اما باید چند ثانیه صبر کند. این علامت را پیشاپیش به او توضیح دهید. دفعهٔ بعدی که جیغ زد، با قطع مکالمهٔ خود به او جواب ندهید، بلکه علامت تعیینشده را نشان دهید، جملهٔ خود را تمام کنید و سپس به سمت او برگردید. اگر او توانست بدون جنجال صبر کند، با ستایش و تشویقش به او پاداش بدهید. اگر علامت را نادیده گرفت، به او یادآوری کنید که این علامت چه معنایی دارد و دفعهٔ بعد دوباره امتحان کنید.