آیا خوردن جگر در طول بارداری خطر دارد؟
خوردن هر روزهٔ جگر مطمئناً بیخطر نیست، اما تصور نمیشود که یک بار خوردن آن و به مقدار خیلی کم برای زنان باردار مضر باشد، فقط باید مراقب مسمومیت با جگر آلوده بود و بهطورکلی، خوردن کم جگر هم بهتر است فقط برای رفع هوس و ویار شما باشد و نه یک وعدهٔ غذایی کامل!
جگر عموماً یک غذای سالم تلقی میشود که غنی از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین است اما حاوی مقادیری زیادی از «ویتامین A فعال» یا همان رتینول است و دریافت مقدار زیادی از این ویتامین، به ویژه در سه ماههٔ اول بارداری میتواند باعث نقصهای مادرزادی در جنین در حال رشد شود. همچنین خوردن جگر آلوده باعث مسمومیت زنان باردار میشود که این مسمومیت در مواردی باعث زایمان زودرس خواهد شد. بنابراین پزشکان، خوردن جگر را در دوران بارداری توصیه نمیکنند.
نوع دیگر ویتامین A «کاروتنوئیدهای پیشمادهٔ ویتامین A» است که در میوهها و سبزیجات یافت میشود ولی هیچ محدودیتی در مقدار کارتنوئیدهایی که یک زن باردار میتواند بخورد وجود ندارد و بنابراین لازم نیست نگران دریافت مقدار بیش از حدی ویتامین A از میوهها و سبزیجات باشید.
قطعهای از جگر گاو میتواند حاوی سه برابر حداکثر مصرف روزانهٔ نوع فعال ویتامین A باشد. برای همین پزشکان توصیه میکنند که روزانه، مجموعاً بیشتر از ۱۰۰۰ واحد بینالمللی از نوع فعال ویتامین A را از مکملها، منابع حیوانی و غذاهای غنیشده با این ویتامین دریافت نکنید. همچنین فکر خوبی است که از خوردن روزانهٔ روغن جگر ماهی هم پرهیز کنید.