آیا باید نگران اضافه وزن کودکان پرتحرک باشید؟
اگر کودک شما از نظر وزنی در صدک ۸۵ یا ۹۵ قرار دارد، مادامی که از نظر قدی در صدک مشابهی باشد، ممکن است کاملاً متناسب باشد، حتی اگر به نظر شما کمی چاق است. اگر صدک وزنی او بسیار بالاتر از صدک قدیاش باشد، این میتواند یک علامت هشدار باشد. اما در سنهای دو تا پنج سالگی برای قضاوت کردن در مورد وزن کودک خیلی زود، زیرا بیشتر بچههای خردسال با رشد بیشتر به وزن طبیعی میرسند، یعنی درحالیکه وزن خود را حفظ میکنند یا فقط اندکی وزن اضافه میکنند، قدشان بلند میشوند.
این واقعیت که کودک شما فعال باشد قدم بزرگی در یک مسیر درست است. بر اساس مطالعات، ارتباط مستقیمی بین نبود فعالیت و کمتحرکی و چاقی كودكان وجود دارد یا بیشتر بچههایی که واقعاً اضافه وزن دارند فعال نیستند. بنابراین تشویق کودک به فعال بودن و تحسین تلاشهایش را ادامه دهید. پس اگر فرزند شما شبانهروز در حال جنبوجوش و فعالیت هست، اصلاً بعید است که اضافه وزن داشته باشد.
اما اگر خیلی نگران وزن فرزندتان هستید و پزشک کودکتان نیز موافق است که او میتواند یکی دو کیلو کم کند، سعی کنید او را به سوی یک رژیم غذایی سالم و کمچرب و نوشیدن شیر بدون چربی سوق دهید و خودتان نیز همین کار را انجام دهید. اگرچه فرزندتان هنوز در حال رشد است، اما نیاز بدنش به چربی از زمان شیرخوراگی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. در این زمینه، رژیم غذایی او باید شبیه رژیم بزرگسالان باشد، یعنی بیش از ۳۵ درصد از کالریهای خود را از چربی دریافت نکند.
علاوه بر این، از استفادهٔ غذا برای تسکین و آرام کردن کودک یا به عنوان جایزه خودداری کنید. مثلاً نگویید: «اگه دختر خوبی باشی و همهٔ اسفناجت رو بخوری، میتونی برای دسر کیک شکلاتی بخوری.» چون این کار به کودکان میآموزد که ارزشهای خاصی را به غذاها نسبت بدهند و میتواند در آینده به پرخوری منجر شود.