مواد سازندۀ پوشک‌های یک‌بارمصرف

مواد سازندۀ پوشک‌های یک‌بارمصرف

برای داشتن اطلاعات دقیق‌ در مورد ترکیبات پوشک‌ها برای والدینی که به این موضوع علاقه‌مند هستند، در این مطلب می‌توانید با مواد سازندۀ پوشک‌های یک‌بارمصرف، ایمنی مواد شیمیایی موجود در پوشک‌های بچه و راهکارهایی برای رفع مشکل احتمالی ناشی از پوشک‌ آشنا شوید.

مواد موجود در پوشک بچه

تصور زندگی بدون پوشک بچه برای اغلب والدین سخت است و نمی‌توان انکار کرد که پوشک‌ بچه، راحتی زیادی برای آنها و کودکانشان فراهم می‌کند. هرچند اینکه پوشک‌ها از چه موادی ساخته می‌شود، یک سؤال مهم برای محصولی است که ساعت‌های زیادی در تماس مستقیم با حساس‌ترین قسمت‌های بدن فرزند شماست، اما به دلیل بی‌خطر و ایمن بودن آن، شاید کمتر کسی به دنبال دانستن آن است.

متخصصان اطفال و دیگر کارشناسان نیز می‌گویند پوشک‌های یک‌بارمصرف محافظت از پوست نوزادان را به خوبی انجام می‌دهد و طبق گزارش‌های موجود، التهاب‌های پوستی پای کودکان یا ادرار سوختگی اغلب به دلیل دیر عوض کردن پوشک است و عفونت‌های قارچی و تحریک این ناحیه نیز به علت اسهال یا مدفوع بسیار آبکی ایجاد می‌شود، نه به دلیل استفاده از پوشک‌ها. 

لایۀ‌ بیرونی پوشک بچه

شرکت‌های سازندۀ پوشک ملزم به قید کردن جزئیات مواد به‌کاررفته در ساخت پوشک‌ها روی بسته‌بندی محصول خود نیستند، اما بسیاری از پوشک‌های یک‌بارمصرف از مواد مشابه ساخته می‌شود. بر این اساس، لایۀ بیرونی پوشک معمولاً از فیلم‌های پلی‌اتیلن ساخته شده است، یعنی همان چیزی که کیسه‌های پلاستیکی از آن ساخته می‌شود. لایۀ داخلی پوشک که با پوست کودک تماس دارد، معمولاً از پلی‌پروپیلن یا همان مادۀ رایج و معمولی که برای مثال در لباس زیر حرارتی نیز استفاده می‌شود، ساخته شده است و هر دوی این مواد برای پوست‌ جوان کودکان کاملاً ایمن تلقی می‌شود. همچنین برخی از شرکت‌ها کیفیت لایۀ داخلی پوشک را با افزودن آلوئه‌ورا، ویتامین E و ترکیبات سازگار با پوست که اغلب در پماد ادرار سوختگی نیز وجود دارد، افزایش می‌دهند.

هستۀ‌ جاذب یا لایهٔ درونی پوشک بچه

هستۀ جاذب در وسط پوشک شامل ماده‌ای به نام خمیر چوب است که معمولاً با کلر سفید شده و پلیمرهای فوق‌العاده جاذب، معمولاً سدیم پلی‌اکریلات ترکیبی است که می‌تواند تا ۳۰ برابر وزن خود ادرار جذب کند. خمیر چوب به پوشک‌ها قدرت جذب بیشتری می‌دهد. این ترکیب به پوشک‌ها این امکان را می‌دهد که هم نازک‌تر شود و هم در خشک نگه داشتن کودکان کارآمدتر باشد. سدیم پلی‌اکریلات باید در هستۀ پوشک باقی بماند، اما گاهی از لایۀ داخلی نشت می‌کند که در نتیجه شما دانه‌های کریستالی کوچکی از آن را روی پوست کودک می‌بینید. به‌طورکلی مواد شیمیایی موجود در هستهٔ جاذب پوشک‌های یک‌بارمصرف شامل موارد زیر است:

دیوکسین: بیشتر پوشک‌های یک‌بارمصرف حاوی مقادیر بسیار ناچیزی از دیوکسین است، اما به نظر نمی‌رسد در یک پوشک دیوکسین کافی برای تهدید سلامت کودک وجود داشته باشد. در واقع، مقدار آن حتی نزدیک به احتمال خطر هم نیست. طبق یک پژوهش انجام‌شده، کودکان هزاران و میلیون‌ها بار دیوکسین بیشتری در رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند. دیوکسین‌ها در محیط زیست نیز در همه جا وجود دارد و در نهایت وارد هر چیزی که ما می‌خوریم، به ویژه چربی‌های حیوانی می‌شود. بر اساس این مطالعه مشخص شد که خطرناک‌ترین انواع دیوکسین، یعنی شکل‌هایی که بیشترین احتمال برای ایجاد سرطان و بیماری‌های دیگر را دارد، اصلاً در پوشک‌ها دیده‌ نمی‌شود، هرچند دیوکسین موجود در پوشک‌های یک‌بارمصرفی که دور انداخته می‌شود، می‌تواند آب‌های زیرزمینی نزدیک محل‌های دفن زباله‌ها را آلوده کند.

سدیم پلی‌اکریلات: سدیم پلی‌اکریلات موجود در پوشک‌های یک‌بارمصرف، ماده‌ای ملایم است. استنشاق ذرات کوچکی از آن ممکن است مجاری تنفسی را تحریک کند، اما این ماده غیرسمی است. سدیم پلی‌اکریلات به تنهایی تحریک‌کنندۀ پوست نیست و از آنجا که یک پلیمر است، مولکول‌های آن در زنجیره‌های طولانی به هم می‌چسبد و بزرگ بودن این زنجیره‌ها باعث می‌شود که امکان جذب شدن از طریق پوست وجود نداشته باشد. اما گاهی سدیم پلی‌اکریلات با مقدار کمی اسید اکریلیک که پسماندی از فرایند‌های تولید است، ترکیب می‌شود که از لحاظ نظری، در دُزهای بالا می‌تواند به پوست نوزاد آسیب برساند. اما با توجه به گزارشات موجود، در پوشک‌های یک‌بارمصرف، اسید اکریلیک کافی برای ایجاد نگرانی وجود ندارد. افرادی که دربارۀ خطرات ناشی از پوشک یک‌بارمصرف هشدار می‌دهند غالباً می‌گویند سدیم پلی‌اکریلات می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک پوستی شود، اما خوشبختانه به نظر می‌رسد چنین واکنش‌هایی بسیار نادر باشد و تعداد بسیار کمی از کودکان به ماده‌ای در پوشک خود واکنش‌های آلرژیک نشان می‌دهند که مورد خطرناکی در این رابطه گزارش نشده است.

رنگ‌ و عطر پوشک بچه

در تصاویری که روی لایۀ بیرونی بسیاری از پوشک‌ها وجود دارد، از رنگ استفاده شده است و شاید در کش پشت پوشک، شاخص رطوبت و دور پاها نیز رنگ وجود داشته باشد. پوشک‌های معطر نیز حاوی مقدار کمی عطر بین هستۀ جاذب و لایه‌های بیرونی هستند. این عطرها معمولاً شامل سیترال است که ترکیبی با بوی مرکبات و اغلب در اسانس لیمو و پرتقال یافت می‌شود. رنگ‌های استفاده‌شده در پوشک‌ها عموماً بی‌خطر است، اما در موارد نادر، برخی از آنها ممکن است باعث واکنش‌های آلرژیک در کودکان شود، هرچند به نظر می‌رسد واکنش‌های آلرژیک و شدید غیرمعمول است. طبق گزارشات، مقدار سیترال موجود در یک پوشک معطر معمولی حدود یک میلیون بار کمتر از مقداری است که بتواند هر نوع مشکلی برای کودک ایجاد کند. اما شاید بد نباشد برای دور ماندن از این مواد، پوشک‌های بدون رنگ، بدون رایحه و بدون کلر بخرید که به راحتی در داروخانه‌ها و فروشگاه‌ها در دسترس است.

راهکارهای رفع حساسیت ناشی از پوشک‌ بچه

اگر موردی از حساسیت به پوشک را مشاهده کردید یا به نظر می‌رسد یک پوشک خاص باعث ایجاد مشکل برای کودک شما می‌شود، راه‌های زیر را امتحان کنید:

  • برند دیگری از پوشک‌ یک‌بارمصرف را امتحان کنید.
  • برای مدتی از کهنۀ بچه استفاده کنید که عاری از رنگ و مواد شیمیایی است.
  • برای درمان ادرار سوختگی در ناحیۀ زیر پوشک نیز، پوشک فرزند خود را مرتب عوض کنید.
  • قبل از مالیدن کرم یا پماد محافظ پوست و پوشاندن یک پوشک تازه، مطمئن شوید که پوست کودک کاملاً خشک شده است.

در مورد فتالات‌ها بدانید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط